DIICOT-Gorj. Constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri. Arestare preventivă
29 mai 2014 | Adrian CONDRAȘOV, Paula VÂRBAN, Adrian CONDRAȘOV

DIICOT-Gorj. Constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri. Arestare preventivă.
În continuarea comunicatului de presă nr. 393/VIII-3/2014, difuzat în data de 28 mai a.c., cu privire la acțiunea coordonată de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) prin care a fost destructurată o grupare de traficanți de droguri care aproviziona piața de profil din municipiile Motru, Târgu Jiu și din localitățile învecinate, facem următoarele precizări:
Cererea procurorilor DIICOT din data de 28 mai a.c., prin care aceștia au cerut Tribunalului Gorj arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a celor șase inculpați reținuți prin ordonanțele procurorilor din 27 și 28 mai, a fost admisă de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul instanței.
Astfel:
1. Inculpații G.C.P., N.V.A. și P.R.V. au fost arestați sub acuzațiile de pentru comiterea infracţiunilor prev. de art. 367 alin. (1) Cod penal (constituirea unui grup infracţional organizat) şi art.2 alin.(1) din Legea 143/2000 (trafic ilicit de droguri de risc) cu aplicarea art. 35 alin.(1) Cod penal, deoarece din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că a săvârşit infracţiunile pentru care s-a început urmărirea penală şi există una dintre situaţiile prev. de art. 223 alin. (1) lit. b Cod proc. pen., respectiv, există date că inculpatul încearcă să influenţeze un alt participant la comiterea infracţiunilor, un martor ori un expert sau să distrugă, să altereze, să ascundă ori să sustragă mijloace materiale de probă sau să determine o altă persoană să aibă un astfel de comportament;
2. inculpații T.I.E., L.G.V. și S.P.D. (fost D.) a fost arestat sub acuzațiile de pentru comiterea infracţiunilor prev. de art. 367 alin. (1), (3) Cod penal (aderare şi sprijinire la un grup infracţional organizat) şi art. 48 Cod penal rap. la art.2 alin.(1) din Legea nr. 143/2000(complicitate la infracţiunea de trafic ilicit de droguri de risc) cu aplicarea art. 35 alin.(1) Cod penal, deoarece din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că a săvârşit infracţiunile pentru care s-a început urmărirea penală şi există una dintre situaţiile prev. de art. 223 alin. (1) lit. b Cod proc. pen., respectiv, există date că inculpatul încearcă să influenţeze un alt participant la comiterea infracţiunilor, un martor ori un expert sau să distrugă, să altereze, să ascundă ori să sustragă mijloace materiale de probă sau să determine o altă persoană să aibă un astfel de comportament.
Potrivit referatului procurorilor cu propunerea de arestare preventivă, după arestarea membrilor grupării din dosarul nr. 34D/P/2013 (cauză trimisă deja instanței de judecată), inculpaţii G.C.P., N.V.A., P.R.V., T.I.E., L.G.V., S.P.D. au devenit şi mai precauţi în activitatea infracţională, au folosit suplimentar telefoane mobile şi cartele telefonice, liderii de bază şi-au restrâns legăturile directe cu o parte din consumatori, implicând în mai mare măsură inculpaţii de sprijin, respectiv T.I.E., L.G.V., S.P.D., ş.a.
Conform planurilor de acţiune, inculpaţii operau pe timp de noapte şi în spaţii închise ori aflate sub supravegherea controlată a membrilor grupării infracţionale. Aceştia se organizau şi se desfăşurau în mod concomitent şi coordonat pentru a îndeplini atribuţii pe segmente de activitate.
Față de inculpații G.C.P. şi N.V.A., există suspiciunea rezonabilă că se deplasau cu regularitate (cel mult 2-3 zile), către miezul nopţii, la un loc secret, unde aveau un stoc mai mare de droguri. Cu aceste ocazii luau câte o cantitate de câteva grame de cannabis, după care în cursul aceleiaşi nopţi asigurau vânzarea sau distribuirea către consumatori consacraţi direct sau prin implicarea inculpaţilor S.P.D., T.I.E. şi L.G.V., ş.a..
Din probele administrate în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpaţii G.C.P. şi N.V.A. reîmprospătau periodic rezerva de cannabis după ce intrau în legătură şi cu inc. P.R.V., față de care există suspiciunea rezonabilă că avea în municipiul Timișoara o reţea de consumatori, cărora le oferea droguri pe timpul şederii în localitatea menţionată.
Prin modul de acţiune ales de inculpaţi, aceştia considerau că astfel puteau să facă imposibilă efectuarea de acţiuni de prindere în flagrant, descinderi domiciliare în afara timpului permis de lege, deopotrivă şi concomitent la toate persoanele implicate în operaţiunile de trafic ilicit de droguri.
Activitatea infracţională a membrilor grupării a avut caracter de continuitate până la data de 27 mai 2014, când în mod autorizat, s-au făcut percheziţii domiciliare, corporale şi auto, audieri de martori, suspecţi, inculpaţi.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
:: sursa: www.diicot.ro
Avocat Paula VÂRBAN
Adrian CONDRAȘOV