Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Gorj. Constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri. Arestare preventivă


29 mai 2014 | Adrian CONDRAȘOV, Paula VÂRBAN, Adrian CONDRAȘOV
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DIICOT-Gorj. Constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri. Arestare preventivă.

În continuarea comunicatului de presă nr. 393/VIII-3/2014, difuzat în data de 28 mai a.c., cu privire la acțiunea coordonată de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) prin care a fost destructurată o grupare de traficanți de droguri care aproviziona piața de profil din municipiile Motru, Târgu Jiu și din localitățile învecinate, facem următoarele precizări:
Cererea procurorilor DIICOT din data de 28 mai a.c., prin care aceștia au cerut Tribunalului Gorj arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a celor șase inculpați reținuți prin ordonanțele procurorilor din 27 și 28 mai, a fost admisă de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul instanței.

Astfel:
1. Inculpații G.C.P., N.V.A. și P.R.V. au fost arestați sub acuzațiile de pentru comiterea infracţiunilor prev. de art. 367 alin. (1) Cod penal (constituirea unui grup infracţional organizat) şi art.2 alin.(1) din Legea 143/2000 (trafic ilicit de droguri de risc) cu aplicarea art. 35 alin.(1) Cod penal, deoarece din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că a săvârşit infracţiunile pentru care s-a început urmărirea penală şi există una dintre situaţiile prev. de art. 223 alin. (1) lit. b Cod proc. pen., respectiv, există date că inculpatul încearcă să influenţeze un alt participant la comiterea infracţiunilor, un martor ori un expert sau să distrugă, să altereze, să ascundă ori să sustragă mijloace materiale de probă sau să determine o altă persoană să aibă un astfel de comportament;
2. inculpații T.I.E., L.G.V. și S.P.D. (fost D.) a fost arestat sub acuzațiile de pentru comiterea infracţiunilor prev. de art. 367 alin. (1), (3) Cod penal (aderare şi sprijinire la un grup infracţional organizat) şi art. 48 Cod penal rap. la art.2 alin.(1) din Legea nr. 143/2000(complicitate la infracţiunea de trafic ilicit de droguri de risc) cu aplicarea art. 35 alin.(1) Cod penal, deoarece din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că a săvârşit infracţiunile pentru care s-a început urmărirea penală şi există una dintre situaţiile prev. de art. 223 alin. (1) lit. b Cod proc. pen., respectiv, există date că inculpatul încearcă să influenţeze un alt participant la comiterea infracţiunilor, un martor ori un expert sau să distrugă, să altereze, să ascundă ori să sustragă mijloace materiale de probă sau să determine o altă persoană să aibă un astfel de comportament.
Potrivit referatului procurorilor cu propunerea de arestare preventivă, după arestarea membrilor grupării din dosarul nr. 34D/P/2013 (cauză trimisă deja instanței de judecată), inculpaţii G.C.P., N.V.A., P.R.V., T.I.E., L.G.V., S.P.D. au devenit şi mai precauţi în activitatea infracţională, au folosit suplimentar telefoane mobile şi cartele telefonice, liderii de bază şi-au restrâns legăturile directe cu o parte din consumatori, implicând în mai mare măsură inculpaţii de sprijin, respectiv T.I.E., L.G.V., S.P.D., ş.a.
Conform planurilor de acţiune, inculpaţii operau pe timp de noapte şi în spaţii închise ori aflate sub supravegherea controlată a membrilor grupării infracţionale. Aceştia se organizau şi se desfăşurau în mod concomitent şi coordonat pentru a îndeplini atribuţii pe segmente de activitate.
Față de inculpații G.C.P. şi N.V.A., există suspiciunea rezonabilă că se deplasau cu regularitate (cel mult 2-3 zile), către miezul nopţii, la un loc secret, unde aveau un stoc mai mare de droguri. Cu aceste ocazii luau câte o cantitate de câteva grame de cannabis, după care în cursul aceleiaşi nopţi asigurau vânzarea sau distribuirea către consumatori consacraţi direct sau prin implicarea inculpaţilor S.P.D., T.I.E. şi L.G.V., ş.a..
Din probele administrate în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpaţii G.C.P. şi N.V.A. reîmprospătau periodic rezerva de cannabis după ce intrau în legătură şi cu inc. P.R.V., față de care există suspiciunea rezonabilă că avea în municipiul Timișoara o reţea de consumatori, cărora le oferea droguri pe timpul şederii în localitatea menţionată.
Prin modul de acţiune ales de inculpaţi, aceştia considerau că astfel puteau să facă imposibilă efectuarea de acţiuni de prindere în flagrant, descinderi domiciliare în afara timpului permis de lege, deopotrivă şi concomitent la toate persoanele implicate în operaţiunile de trafic ilicit de droguri.
Activitatea infracţională a membrilor grupării a avut caracter de continuitate până la data de 27 mai 2014, când în mod autorizat, s-au făcut percheziţii domiciliare, corporale şi auto, audieri de martori, suspecţi, inculpaţi.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Adrian CONDRAȘOV

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro