Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Alba Iulia. Conflict de interese, fals intelectual, fals în înscrisuri, uz de fals. Sesizarea instanței de judecată


30 mai 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

DNA-Alba Iulia. Conflict de interese, fals intelectual, fals în înscrisuri, uz de fals. Sesizarea instanței de judecată. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului M.G., fost director relații contractuale la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba Iulia (C.J.A.S), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
intermediere de operațiuni comerciale pentru un agent economic privat;
efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția;
conflict de interese;
fals intelectual, în formă continuată ( 10 acte materiale);
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată ( 75 acte materiale);
uz de fals, în formă continuată ( 10 acte materiale);

În acordul de recunoaştere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Începând cu anul 2001, inculpatul M.G. a fost numit în funcția de director relații contractuale la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba Iulia.
În perioada 2011-2012, în această calitate, a desfăşurat activități de intermediere şi a înlesnit efectuarea unor operațiuni comerciale şi financiare pentru un agent economic privat, la care fiul său era asociat.
În aceeași perioadă a efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o ocupa, pentru același agent economic privat, semnând contracte, acte adiționale, documente justificative şi deconturi pe care le-a folosit, fiind depuse la CJAS Alba Iulia, în scopul producerii de consecințe juridice, respectiv decontarea unor servicii medicale.
De asemenea a susținut în mod constant interesele financiare ale soției sale, medic de familie aflat în relații contractuale cu C.J.A.S. Alba şi ale firmei, la care fiul său era asociat, semnând contracte, acte adiționale, documente justificative şi deconturi referitoare la relația contractuală dintre C.J.A.S. Alba şi aceste persoane.
Mai mult, în cursul lunii iunie 2012, inculpatul M.G. a dispus decontarea cu celeritate a sumelor de bani la care aveau dreptul, către firma respectivă şi cabinetul medical al soției sale, înaintea celorlalți beneficiari.
Totodată, având informații că urmează să aibă loc o acțiune de control din partea Corpului de Audit Regional Braşov pentru a verifica dacă există situații de conflict de interese, inculpatul M.G., a întocmit în fals un număr de 4 înscrisuri(2 contracte de asistență medicală și anexele acestora), atestând în mod nereal, că reprezentantul C.J.A.S. Alba Iulia este o altă persoană, în scopul ascunderii stării de incompatibilitate în care se afla cu cabinetul medical al soției sale.
Tot cu această ocazie a întocmit în fals – prin contrafacerea subscrierii – un număr de 6 înscrisuri oficiale(contracte de furnizare servicii medicale în asistență medicală), semnând în locul reprezentantului firmei, al cărei asociat era fiul său.
În aceeași perioadă, inculpatul M.G. a intermediat operațiuni comerciale pentru aceeași firmă, al cărei asociat era fiul său, efectuat operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, întocmind în fals 75 înscrisuri sub semnătură privată – prin contrafacerea subscrierii – şi semnând la rubrica administrator în locul acestuia, prin aplicarea unor semnături care au dat aparența că aparțin persoanei îndrituite să semneze.
Toate documentele întocmite în fals au fost folosite ulterior, fiind depuse la C.J.A.S. Alba Iulia, în scopul producerii de consecințe juridice.
În prezența apărătorului ales, inculpatul M.G. a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acțiunea penală şi este de acord cu aplicarea următoarei pedepse şi a modalității de executare a acesteia :
– 3 ani de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, cu respectarea următoarelor obligații:
– să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta;
– să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
– să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
– să comunice schimbarea locului de muncă;
– să comunice informații şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență
– să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate;
– să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanței.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul M.G, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Alba.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică