Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Excepţie de neconstituţionalitate respinsă ref. la dispoziţiile NCPP aplicabile persoanelor juridice
02.06.2014 | Lorina PÎRVAN

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României cu numărul 54 din data de 22 ianuarie 2014 a fost publicată Decizia Curţii Constituţionale nr. 513 din 12 decembrie 2013 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 4791 din Codul de procedură penală.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bihor – Secţia penală.

Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 4791-47915 din Codul de procedură penală. Din notele scrise ale autorului excepţiei, depuse în motivarea criticii, reiese însă că aceasta priveşte doar dispoziţiile art. 4791 din Codul de procedură penală.
Prin urmare, Curtea se va pronunţa numai asupra acestor dispoziţii, care au următorul cuprins: „Dispoziţiile Codului de procedură penală se aplică şi în cazul infracţiunilor săvârşite de persoanele juridice, cu completările şi derogările prevăzute în prezentul capitol.”

În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia a susţinut că dispoziţiile art. 4791 din Codul de procedură penală încalcă prevederile art. 16, art. 21 alin. (1)-(3), art. 23 alin. (11), art. 24, art. 27, şi ale art. 28 din Constituţie, în măsura în care completările şi derogările la care face referire textul de lege criticat nu asigură persoanelor juridice învinuite sau inculpate un tratament juridic egal în faţa legii cu cel aplicat persoanelor fizice, astfel realizându-se o evidentă discriminare a persoanei juridice, subiect al procesului penal, contrară prevederilor art. 16 din Constituție. Autorul apreciază, totodată, că legiuitorul nu a intenţionat să facă discriminări, ci este vorba de o „insuficientă normare” care poate să genereze în practică o varietate de soluţii contradictorii privind fundamentarea şi modul de stabilire a răspunderii penale a persoanei juridice, precum şi condiţiile specifice ale acestei răspunderi, de natură a afecta drepturile şi interesele unor persoane juridice şi, în acest sens, arată că organele de urmărire penală au apreciat că normele de procedură referitoare la aducerea la cunoştinţă a învinuirii, la schimbarea încadrării juridice, cele privind audierea, punerea în mişcare a acţiunii penale şi prezentarea materialului de urmărire penală nu ar fi incidente în cazul persoanelor juridice.

În urma analizei excepţiei de neconstituţionalitate, Curtea a constatat că autorul este nemulţumit, în realitate, de modul de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor art. 4791 din Codul de procedură penală de către organele de urmărire penală, deoarece acestea au apreciat că normele de procedură referitoare la aducerea la cunoştinţă a învinuirii, la schimbarea încadrării juridice, cele privind audierea, punerea în mişcare a acţiunii penale şi prezentarea materialului de urmărire penală nu ar fi incidente în cazul persoanelor juridice. Ca urmare, eventualele greşeli de aplicare a legii nu pot constitui motive de neconstituţionalitate a textului de lege criticat şi nu intră sub incidenţa controlului de constituţionalitate exercitat de Curte, ci sunt de competenţa instanţei de judecată învestite cu soluţionarea litigiului, respectiv a celor ierarhic superioare în cadrul căilor de atac prevăzute de lege.

Astfel, Curtea decide:
Respinge, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 4791 din Codul de procedură penală.

Lorina PÎRVAN

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti