« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Dreptul nr. 5/2014: Sfera de aplicare a art. 1931 din Codul civil privitor la prelungirea tacită a contractului de societate | Emilian Lipcanu
02.06.2014 | Andreea BANU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Conf. univ. dr. Emilian Lipcanu, Facultatea de Studii Europene, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a publicat în Revista Dreptul nr. 5/2014, articolul intitulat „Sfera de aplicare a art. 1931 din Codul civil privitor la prelungirea tacită a contractului de societate”.

În prezentul articol, autorul subliniază importanța determinării sferei de aplicare a art. 1931 din Codul civil, întrucât de aceasta depinde, pe de o parte, soarta drepturilor creditorilor personali ai asociaților din unele tipuri de societăți cu personalitate juridică, iar, pe de altă parte, însăși existența societății. În continuare, realizează o critică a două opinii contradictorii exprimate în doctrină în acest sens. Prima opinie, potrivit căreia prorogarea tacită a oricărei societăți dintre cele stabilite în Legea nr. 31/1990 se poate face în condițiile art. 1931 din Codul civil, este contracarată pentru faptul că prevede posibilă prorogarea tacită a oricărei societăți comerciale cu personalitate juridică dintre cele reglementate prin Legea nr. 31/1990. Cea de-a doua opinie este considerată criticabilă, deoarece rezervă acest mod de prelungire a contractului de societate, în exclusivitate, societății simple.

În urma analizei, autorul concluzionează că prelungirea tacită a duratei societății este posibilă atât în privința societății simple (lipsită de personalitate juridică), reglementată de Codul civil, cât și în cazul societății pe acțiuni și al societății în comandită pe acțiuni, reglementate de Legea societăților nr. 31/1990, care au personalitate juridică. Referitor la societatea în nume colectiv, cea în comandită simplă și cea cu răspundere limitată, se constată o inadvertență între regula prelungirii tacite a contractului de societate și regimul lor juridic. Astfel, autorul consideră că, în eventualitatea prorogării tacite a duratei lor, s-ar încălca „imperativul asigurării viabilității și eficienței normei legale care consacră dreptul de opoziție al creditorilor personali ai asociaților din aceste societăți”.

Andreea BANU

 
Secţiuni: Corporate, Drept civil, Drept comercial, Revista revistelor juridice | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD