Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Recunoașterea hotărârilor penale străine
03.06.2014 | Paula VÂRBAN

Secţiuni: Drept penal, RNSJ, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în conformitate cu dispoziţiile art. 187 ind. 41 alin. (1) din Legea nr. 302/2004 – dispoziţii referitoare la aplicarea principiului recunoaşterii reciproce a sancţiunilor pecuniare în cadrul cooperării cu statele membre ale Uniunii Europene – instanţele de judecată, ca autorităţi judiciare române de executare, recunosc o hotărâre prin care s-a aplicat o pedeapsă pecuniară fără alte formalităţi şi iau imediat toate măsurile necesare pentru executarea acesteia, cu excepţia cazului în care constată că este aplicabil unul dintre motivele de nerecunoaştere sau neexecutare. Potrivit art. 187 ind. 43 alin. (1) din Legea nr. 302/2004, numai dacă se stabileşte că hotărârea prin care s-a aplicat o pedeapsă pecuniară se referă la fapte care nu au fost comise pe teritoriul statului emitent, instanţa de judecată, ca autoritate judiciară română de executare, poate decide să reducă suma pedepsei executate la suma maximă prevăzută pentru fapte similare de legea română, atunci când faptele intră în competenţa instanţelor române.
Prin urmare, instanţa de judecată care dispune recunoaşterea hotărârii de condamnare atât la pedeapsa închisorii, cât şi la pedeapsa amenzii, pronunţată într-un stat membru al Uniunii Europene, şi transferarea persoanei condamnate pentru continuarea executării pedepsei închisorii într-un penitenciar din România, nu poate modifica, nici în cadrul procedurii de recunoaştere a hotărârii de condamnare şi transferare a persoanei condamnate, nici în cadrul procedurii contestaţiei la executare, cuantumul amenzii, cu excepţia cazului prevăzut în art. 187 ind.43 alin. (1) din Legea nr. 302/2004. (Decizia nr. 520 din 11 februarie 2010, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect recunoaşterea hotărârilor penale străine)

Avocat Paula VÂRBAN

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti