Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

DNA. Luare de mită, furt calificat, dare de mită. Control judiciar
02.06.2014 | Adrian CONDRAȘOV, Paula VÂRBAN, Adrian CONDRAȘOV


DNA. Luare de mită, furt calificat, dare de mită. Control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar începând cu data de 2 iunie 2014, până la finalizarea urmăririi penale în cauză, faţă de inculpatul Ş.A.A., ofiţer de poliţie, şef al Poliţiei Oraşului Pantelimon, Jud. Ilfov, cercetat pentru infracţiunile concurente de:
luare de mită,
furt calificat,
dare de mită,

În Ordonanţa de dispunere a controlului judiciar se menţionează că există date şi aspecte care conturează suspiciunea rezonabilă, potrivit căreia, inculpatul Ș.A.A. a primit, în luna iulie 2013, suma de 600 de dolari USD de la o persoană care era cercetată penal pentru comiterea infracţiunii de conducere a unui autoturism pe drumurile publice, sub influenţa băuturilor alcoolice. Banii au fost primiţi pentru ca, din prisma atribuţiilor de şef al Poliţiei Oraşului Pantelimon, să ajute persoana respectivă să obţină o soluţie favorabilă în acel dosar penal.
Ulterior, în aceeaşi lună, inculpatul Ș.A.A., în sediul Poliţiei oraşului Pantelimon, jud. Ilfov, i-a dat 300 de dolari USD unui subofiţer de poliţie aflat în subordinea sa, astfel încât să o ajute pe persoana menţionată în dosarul penal în care era cercetată pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism, sub influenţa băuturilor alcoolice.
La data de 14 mai 2014, Ș.A.A., în timpul unui dialog înregistrat ambiental în cauză, a luat ceasul de mână deţinut de denunţător şi a refuzat să-l restituie.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Ș.A.A. trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție sau la organul desemnat cu supravegherea, ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție sau organul desemnat cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la organul desemnat cu supravegherea conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție;
d) să nu se aproprie de denunţătorii, martorii şi ceilalţi suspecţi sau inculpaţi din cauză şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;
d) să nu depășească granițele României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent.

Inculpatului Ș.A.A. i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Adrian CONDRAȘOV

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate