« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Despre modificarile Codului de procedura penala 2007
20.12.2007 | JURIDICE.ro, Ion Ilie-Iordachescu

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In calitate de reprezentant al Baroului Bucuresti, am participat, alaturi de reprezentanti ai Ministerului Justitiei si ai altor institutii, la data de 6 decembrie 2007, la dezbaterea pe marginea modificarilor aduse Codului de procedura penala. Aceasta dezbatere a fost determinata de imprejurarea ca legea de modificare a Codului de procedura penala a starnit reactii din partea presei si a societatii civile, iar textul actului normativ a fost trimis Parlamentului spre reexaminare.

Elementele de noutate aduse legii in vigoare, vizeaza restrangerea prerogativelor organelor judiciare implicate in infaptuirea actului de justitie si sporirea drepturilor persoanelor invinuite sau inculpate. Cum era si normal, demersul facut de mine, in cadrul acestei dezbateri, s-a axat pe garantarea bunei indepliniri de catre avocat a misiunii sale, recunoscuta ca fiind indispensabila pentru functionarea corespunzatoare a oricarei societati omenesti. In cadrul acestor modificari, aduse Codului de procedura penala se inscrie si modificarea alineatului 6 al art. 91, care vizeaza inregistrarea convorbirilor dintre avocat si partea pe care o reprezinta sau o asista in proces si folosirea ei ca mijloc de proba.

In reglementare actuala, a Codului de procedura penala, inregistrarea convorbirilor dintre avocat si partea pe care o reprezinta sau o asista in proces, poate fi folosita ca mijloc de proba, daca din cuprinsul acesteia rezulta date sau informatii concludente si utile privitoare la pregatirea sau savarsirea de catre avocat a unei infractiuni contra sigurantei nationale, prevazuta de Codul penal si de alte legi speciale sau a infractiunilor de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare de bani, falsificare de monede sau alte valori, a infractiunilor prevazute de legea nr 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie precum si a altor infractiuni grave, ori a infractiunilor care se savarsesc prin mijloace de comunicare electronica.

In noua reglementare a alineatului 6 al art. 911 Cod penal apare un alt continut, si anume: “Inregistrarea convorbirilor dintre avocat si partea pe care o reprezinta sau o asista in proces este interzisa si nu poate fi folosita ca mijloc de proba”. In felul acesta, avocatul, ca depozitar al secretelor clientului sau si destinatar al comunicarilor de natura confidentiala beneficiaza de o protectie din partea legii.

Reglementari noi survin si in privinta drepturilor avocatului in cursul urmaririi penale.

Art. 172 alin. 1 din Codul de procedura penala actual stabileste ca aparatorul invinuitului sau inculpatului, in cursul urmaririi penale are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala care implica audierea sau prezenta invinuitului sau inculpatului caruia ii asigura apararea, limitandu-se asistenta sa numai la aceasta situatie.

De asemenea, in aceasta faza, aparatorul invinuitului sau inculpatului poate formula cereri si depune memorii. Acest articol dobandeste, in urma modificarii, un alt continut si anume, ca in cursul urmaririi penale aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala, poate formula cereri si depune memorii, nemaifiind limitata asistenta sa doar la actele de urmarire penala, care implica audirea sau prezenta invinuitului sau inculpatului caruia ii asigura apararea.

De asemenea, prin modificarea alin.1 al art. 172 din Codul de procedura penala se acorda aparatorului desemnat din oficiu, care inlocuieste aparatorul ales ce nu se prezinta nejustificat la data stabilita pentru efectuarea unui act de urmarire penala sau la termenul de judecata fixat, timpul necesar pentru pregatirea apararii care nu poate fi mai mic de 24 de ore.

Pe aceeasi linie de gandire, aparatorul partii vatamate, al partii civile si al partii responsabile civilmente are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala, poate formula cereri si depune memorii, inlaturandu-se limitarea adusa prin alin. 1 al art. 173 Cod de procedura penala actual, care prevede ca aparatorul celorlalte parti din procesul penal are dreptul sa asiste numai la efectuarea oricarui act de urmarire penala care implica audiere sau prezenta partii care ii asigura apararea.

Mai mult, prin introducerea unor noi aliniate, 4 si 5, la art. 173, asistenta juridica a partii vatamate este obligatorie in cursul urmaririi penale si al judecatii infractiunilor privitoare la violenta in familie.

Consider ca introducerea in noul Cod de procedura penala a unor noi aliniate la art. 172 si 173, privind neinterzicerea luarii de contact cu aparatorul cu ocazia prelungirii duratei arestarii de catre instanta de judecata sau la momentul prezentarii materialului de urmarire penala, precum si precizarea ca discutiile dintre invinuit sau inculpat si aparatorul acestuia sunt confidentiale este inutila de vreme ce alin. 4 art. 172 Cod Procedura Penala stabileste in mod imperativ ca”persoana retinuta sau arestata are dreptul sa ia contact cu aparatorul, asigurandui-se confidentialitatea convorbirilor”.

De remarcat ca prin noua reglementare prevazuta de alin. 2 al art. 197 Cod de procedura penala, dispozitiile relative la asistenta juridica asigurata invinuitului sau inculpatului de catre aparator, in conditiile prevazute de art. 171 si 172, cand sunt obligatorii, potrivit legii, sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii.

Institutia substituirii aparatorului ales, sau desemnat din oficiu a ramas si in noul Cod de procedura penala creand astfel, in continuare, posibilitatea ca avocatii sa fie sanctionati cu amenzi judiciare de la 500 lei (RON) la 5000 lei (RON).

Reintroducerea motivului de casare privitor la darea unei hotarari contrare legii sau cu aplicarea gresita a legii, abrogat in mod nejustificat prin Legea nr. 356/2006, reprezinta o oportunitate deosebita de atacare a hotararilor nelegale.

In mod regretabil, institutii privitoare la libertatea provizorie sub control judiciar si eliberarea provizorie pe cautiune au ramas in continuare fara aplicabilitate practica, deoarece conditiile de acordare a lor se mentin la fel ca si cele actuale.

Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD