« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
3 comentarii

Partaj imobiliar. Nelegalitatea impozitarii in cursul anului 2007
07.01.2008 | JURIDICE.ro, Cosmin Flavius Costas

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal a fost introdus in Codul fiscal roman in anul 2005 si modificat constant in perioada 2005-2007.

In esenta, in cursul anului 2007 impozitarea viza transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii, asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii.

Potrivit unei prevederi a Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal introduse prin HG nr. 1861/2006, Guvernul a stabilit ca “Actul de partaj voluntar sau judiciar si actul de schimb sunt supuse impozitarii. Data dobandirii imobilelor care fac obiectul acestor acte, va fi data la care fiecare coproprietar (coindivizar) a dobandit proprietatea” (pct. 1512 lit. i) din Norme). Pe cale de consecinta, in cea mai mare parte a anului 2007 notarii publici au perceput impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare in cazul unui partaj imobiliar.

Prin modificarea recenta adusa normelor metodologice de HG nr. 1195/2007, la pct. 1513 alin. 4 s-a prevazut: “In cazul partajului judiciar sau voluntar nu se datoreaza impozit”. Aceasta modificare a intrat in vigoare la data de 22 octombrie 2007.

Aceasta modificare inlatura starea de nelegalitate existenta anterior, cand legiuitorul secundar a adaugat la lege si a creat astfel premisele perceperii nelegale a impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare in cazul partajului. Din pacate insa, in lipsa unei dispozitii fiscale exprese, contribuabilii care au platit impozit pentru asemenea operatiuni nu isi pot recupera impozitul perceput nelegal. La indemana contribuabililor se afla insa o actiune in contencios fiscal avand ca obiect obligarea administratiei fiscale la restituirea impozitului, actiune in cadrul careia poate fi invocata (in principal sau pe cale de exceptie) nelegalitatea pct. 1512 lit. i) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.

Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Partaj imobiliar. Nelegalitatea impozitarii in cursul anului 2007”

 1. Este absolut o incalcare a Tratatului UE si o incalcare in acelasi timp a simplului drept de a-ti cumpara ceva ca oricare cetatean european. De ce trebuie sa fim noi romanii, ca si membrii ai Uniunii Europene, mereu neandreptatiti si curatati de bani? Sunt de asemenea impotriva politicilor economice de tip protectionist pentru
  ca se descurajeaza concurenta si implicit calitatea serviciilor-produselor. Asa ca d-le Tariceanu va rog sa mai luati lectii de economie si mai mult decat atat, lectii de respect fata de oamenii din tara asta pe care ii conduceti si din banii carora va sunt platite dvs si celorlalti parlamentari salariile. Eu zic ca tot
  romanul care se simte neandreptatit ar trebui sa se uneasca si sa nu mai taca
  pentru ca numai asa se poate trage un semnal de alarma a ceea ce se intampla in tara asta, semnal pe care sa il vada si Comisia Europeana. Va multumesc

 2. <blockquote>Este absolut o incalcare a Tratatului UE si o incalcare in acelasi timp a simplului drept de a-ti cumpara ceva ca oricare cetatean european</blockquote>
  Domnule Craciun, nu e nicio incalcare a vreunui tratat! Ce sa mai spun de faptul ca dreptul de a cumpara un bun imobil e neatins, numai vanzatorul datoreaza impozit. Ce o fi asa anormal, in conditiile in care ani de zile s-au facut afaceri speculative cu imobile "pe persoana fizica", sincer nu inteleg!

 3. Era vorba de taxa de prima inmatriculare, am gresit sectiunea vazandu-l pe dl avocat Cosmin Flavius Costas. Se poate muta la sectiunea despre taxa de prima inmatriculare, multumesc.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD