Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Oradea. Interpretarea noțiunii de consumator în constatarea clauzelor abuzive
05.06.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Deși una dintre părți este tot Volksbank, în calitate de pârât, CJUE a primit o întrebare diferită de cele trimise anterior de instanțele române în saga clauzelor abuzive (opt în total). Din oficiu, după punerea problemei în discuția părților (reclamantul s-a opus trimiterii, pârâta Volksbank nu s-a opus), instanța a solicitat interpretarea noțiunii de consumator, definită  la articolul 2 litera b din Directiva 93/13/CEE privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, față de situația de fapt din dosarul supus judecății.

Elementul determinant, în opinia instanței, constă în aceea că reclamantul care solicită constatarea caracterului abuziv al clauzei privind comisionul de risc, anularea acesteia și restituirea comisionului perceput este avocat, deci „nu o persoană vulnerabilă în privinţa cunoştinţelor necesare pentru a înţelege conţinutul contractului şi efectele sale juridice”.

Al doilea element reținut în motivarea necesității trimiterii este că în conţinutul contractului nu se specifică scopul împrumutului, pentru a se putea aprecia în ce scop a acţionat reclamantul. Cabinetul individual al reclamantului a fost implicat la încheierea convenţiei de credit și la încheierea contractului de garanţie imobiliara. Or consumatorul în sensul art. 2 alin. 1 din Legea nr. 193/2000 este persoana care „acționează în scopuri în afara activității sale comerciale, industriale, sau de producție, artizanale ori liberale” („în afara activității sale profesionale” în formularea art. 2 (b) din Directivă.

În al treilea rând, instanța reține împrejurarea că reclamantul posedă aceleași cunoștințe juridice, indiferent dacă ar acţiona în interes personal sau în scopul reprezentării unui client.

Aceste motive au determinat instanța să formuleze întrebarea dacă noțiunea de consumator exclude sau include „o persoană fizică ce are profesia de avocat şi încheie cu o bancă un contract de credit, fără a specifica scopul creditului, în cadrul aceluiaşi contract specificându-se calitatea de garant ipotecar al Cabinetului avocaţial al respectivei persoane fizice”.

Conținutul integral al încheierii de trimitere poate fi accesat din fișa cauzei.

:: sursa: www.euroquod.ro

Secţiuni: Banking, CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Protecția consumatorilor, RNSJ | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO