ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Conferința Națională a Experților în Legislația Muncii – ediția a II-a. Cum a fost
05.06.2014 | Roxana-Maria POPESCU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Anul acesta, cea de-a doua editie a Conferintei Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii a avut loc pe 16 mai, la centrul de evenimente Jubile-Primaverii. Evenimentul a fost gazduit de catre Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii in parteneriat cu Universitatea Ecologica si Asociatia de Dreptul Muncii.

Conferinta si-a propus si a reusit sa adune cele mai importante voci in domeniul dreptului muncii fapt ce a atras participarea a peste 100 de profesionisti din diverse domenii: experti in legislatia muncii, avocati, inspectori de resurse umane, lichidatori, etc.

Asa cum deja ne-am obisnuit de la evenimentele anterioare dar, si de la noile concepte implementate in aria training-urilor, Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii si-a propus sa ofere participantilor o definite personalizata a ideii de conferinta. Astfel, Conferinta Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii a fost singurul eveniment de aceasta natura care a gazduit si o lansare de carte.

Dupa ce in luna martie, in cadrul primei editii a Cafenelei de Dreptul Muncii, dl prof. univ dr. Alexandru Ticlea a ales sa isi lanseze două noi lucrări: Răspunderea disciplinară – Teorie și jurispundență și Dreptul Securității Sociale (această lucrare este realizată în colaborare cu dna. Lector univ. dr. Laura Georgescu), la Conferinta Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii a adus in atentia celor peste 100 de practicieni o alta lucrare de o mare valoare juridica “Raspunderea pentru daune in raporturile de munca”. Mai mult decat atat, organizatorii au daruit participantilor aceasta carte, personalizata cu semnatura autorului.

In cadrul conferintei s-au discutat teme de actualitate si de mare importanta in acest moment, cum ar fi raspunderea salariatilor pentru pagubele produse angajatorilor, concilierea conflictelor individuale de munca, cercetarea abaterilor disciplinare, revocarea unilaterala a deciziei de sanctionare, concediere sau posibilitatea instantelor de judecata de a inlocui sanctiunea disciplinara aplicata de angajator.

Conferinta Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii a fost deschisa de Presedintele Uniunii Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii, drd. Corneliu Bente care i-a invitat pe cei prezenti sa contribuie la reglementarea profesiei de expert in legislatia muncii si la introducerea procedurii  de conciliere a conflictelor individuale de munca in Legea dialogului social nr. 62/2011: „Sustinem cu tarie solutionarea conflictelor de munca, fie ele colective sau individuale, in afara salii de judecata”, a spus acesta.

Dl prof. univ. dr. Alexandru Ticlea considera, de asemenea, importanta competența expertului în legislația muncii de a  concilia conflictelor de muncă existente la un moment dat între angajat și angajator: “In cazul in care se inregistreaza conflicte la nivel de unitate intre angajat si angajator, un expert in legislatia muncii va putea fi acceptat, in viitor, sa reprezinte interesele salariatului. Pentru ca acest lucru sa fie posibil este insa nevoie de o modificare a actualei legislatii, prin care expertul va avea un statut caracteristic profesiilor liberale, asa cum se intampla de exemplu cu medicii.”

De asemenea, dna. Secretar de stat pentru Dialog Social in cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Alexandra Braica, a raspuns invitatiei de a participa la Conferinta si a-si exprima opinia referitor la importanta concilierii conflictelor de munca, fie ele colective sau individuale: “Am subliniat cu aceasta ocazie rolul si importanta dialogului ca mijloc de solutionare amiabila a conflictelor, cu efecte directe si cuantificabile in reducerea costurilor si pierderilor generate de escaladarea acestora. (secretar de stat Alexandra Braica).

Roxana-Maria POPESCU
Expert legislatia muncii

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate