PICCJ. Conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficial. Urmărire penală
5 iunie 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI

PICCJ. Conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale. Urmărire penală.
În continuarea cercetărilor care se efectuează în dosarul penal având ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus prin ordonanţă, la data de 16 mai 2014, continuarea urmăririi penale faţă de suspecţii:
– N.T., D.F. şi N.M.G., D.M. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale;
– D.G., S.G. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu;
– P.S.A. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale;
– M.C. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu.
Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că suspecții, în perioada 2005-2010, în calitate de membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, au participat la analizarea, verificarea, soluționarea și înaintarea în vederea validării cererilor depuse de către ei înșiși, rude ori afini ai lor, având ca obiect constituirea ori reconstituirea dreptului de proprietate a unor suprafețe de teren agricol. În aceeași perioadă, prin îndeplinirea defectuoasă ori neîndeplinirea aribuțiilor ce le reveneau, au fost emise titluri de proprietate pe numele unor persoane care nu erau îndreptățite să le primească, fiind prejudiciat în acest mod domeniul privat al statului cu valoarea terenurilor retrocedate cu încălcarea dispozițiilor legale. La baza emiterii titlurilor de proprietate au stat înscrisuri falsificate (printre care și certificate de stare civilă), prin contrafacerea conținutului și folosirea de formulare tipizate elaborate în afara cadrului legal.
Pe parcursul derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
:: sursa: www.mpublic.ro
Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI