Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Avocatul General CJUE: Bibliotecile pot digitaliza cărțile din colecțiile lor, fără acordul titularilor de drepturi
06.06.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 5 iunie 2014, concluziile Avocatului General Niilo Jääskinen în cauza C-117/13.

Potrivit avocatului general Niilo Jääskinen, un stat membru poate autoriza bibliotecile să digitalizeze, fără acordul titularilor de drepturi, cărţile pe care le deţin în colecţia lor pentru a le oferi în locurile pentru lectură electronică. Deşi Directiva privind dreptul de autor nu permite statelor membre să autorizeze utilizatorii să stocheze pe un stick USB cartea digitalizată de bibliotecă, ea nu se opune, în principiu, unei imprimări a cărţii cu titlu de copie privată.

În temeiul Directivei privind dreptul de autor[1], statele membre trebuie să acorde autorilor dreptul exclusiv de a autoriza sau de a interzice reproducerea şi comunicarea publică a operelor lor. Totuşi, directiva permite statelor membre să prevadă anumite excepţii sau limitări ale acestui drept. O asemenea posibilitate există mai ales pentru bibliotecile accesibile publicului[2] care, în scopul cercetării sau studiului privat, pun opere cuprinse în colecţia lor la dispoziţia utilizatorilor prin intermediul unor terminale speciale[3]. În prezenta cauză, Bundesgerichtshof (Curtea Federală de Justiţie din Germania) solicită Curţii de Justiţie să precizeze întinderea acestei posibilităţi de care a făcut uz Germania.

Bundesgerichtshof trebuie să soluţioneze un litigiu între Universitatea Tehnică din Darmstadt (Technische Universität Darmstadt), pe de o parte, şi o casă de editură germană, Eugen Ulmer KG[4], pe de altă parte. Casa de editură urmăreşte să împiedice (i) ca universitatea să digitalizeze o carte pe care o deţine în fondul bibliotecii sale şi care este editată de Eugen Ulmer[5] şi (ii) ca utilizatorii bibliotecii să poată, din locurile pentru lectură electronică amenajate în aceasta, să imprime cartea sau să o stocheze pe un stick USB și/sau să păstreze aceste reproduceri la părăsirea bibliotecii. Astfel, universitatea a digitalizat cartea în discuţie şi a oferit-o în locurile pentru lectură electronică[6]. Aceasta a refuzat oferta casei de editură cu privire la achiziţionarea şi utilizarea manualelor editate de aceasta din urmă sub formă de cărți electronice („E-books”).

În concluziile prezentate în această zi, avocatul general Niilo Jääskinen apreciază mai întâi că, chiar dacă titularul de drepturi oferă unei biblioteci posibilitatea de a încheia contracte de licență privind utilizarea operei sale în condiții adecvate, biblioteca se poate prevala de excepţia prevăzută pentru terminalele speciale[7]. În opinia avocatului general Jääskinen, numai în cazul în care s-a încheiat deja un astfel de contract biblioteca nu se mai poate prevala de această excepţie.

În continuare, avocatul general concluzionează că directiva nu se opune ca statele membre să acorde bibliotecilor dreptul de a digitaliza operele cuprinse în colecțiile lor în scopul de le a pune la dispoziția publicului prin intermediul unor terminale speciale. Acesta poate fi cazul atunci când trebuie protejate originale ale operelor care, deşi sunt încă protejate prin dreptul de autor, sunt vechi, fragile sau rare. Acesta mai poate fi cazul atunci când lucrarea vizată este consultată de un număr mare de studenți și copiile ar risca să provoace o uzură disproporționată.

Avocatul general Jääskinen precizează însă că directiva nu permite o digitalizare globală a unei colecţii, ci doar o digitalizare a unor opere individuale. Trebuie mai ales să nu se recurgă la posibilitatea de a utiliza terminale speciale atunci când acest lucru are drept unic scop evitarea cumpărării unui număr suficient de copii fizice ale lucrării.

În sfârşit, avocatul general Jääskinen consideră că directiva nu permite utilizatorilor de terminale speciale să stocheze pe un stick USB operele puse la dispoziția lor. Acesta subliniază în special faptul că excepţia prevăzută pentru terminalele speciale constituie în principal o excepție de la dreptul exclusiv de comunicare al titularului de drepturi. În opinia avocatului general, noţiunea de comunicare exclude din cadrul acestei excepţii posibilitatea de a salva opera pe un stick USB, deoarece nu este vorba despre o comunicare efectuată de bibliotecă, ci despre crearea unei copii digitale private de către utilizator. Pe de altă parte, o astfel de reproducere nu este necesară pentru a păstra efectul util al excepției, chiar dacă aceasta ar fi utilă utilizatorului. În plus, excepţia în cauză nu se poate aplica actului prin care biblioteca pune la dispoziția utilizatorului o copie digitală pentru ca acesta să poată crea o copie ulterioară și să o păstreze pe un stick USB.

Deşi avocatul general apreciază că excepţia prevăzută pentru terminalele speciale nu se aplică nici imprimării pe hârtie, acesta remarcă totuşi că imprimarea unei opere accesibile pe terminale speciale poate fi acoperită de alte excepţii prevăzute de directivă precum, în special, excepţia copiei private. În această privinţă, avocatul general nu vede nicio diferenţă între fotocopierea unor pagini dintr-o lucrare prezentă fizic în fondul bibliotecii şi imprimarea unor pagini după o copie digitală. Pericolul unei distribuiri ilicite de anvergură, prezent în cazul copiilor digitale, nu există în cazul imprimării pe hârtie.


[1] Directiva 2001/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 mai 2001 privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională (JO L 167, p. 10, Ediție specială, 17/vol. 01, p. 230).
[2] Astfel de biblioteci nu urmăresc obţinerea de avantaje comerciale sau economice. Această posibilitate se aplică, în aceleaşi condiţii, instituţiilor de învăţământ, muzeelor şi arhivelor.
[3] „[În următoarele cazuri]: utilizarea, în scopul cercetării sau studiului privat, prin comunicarea sau punerea la dispoziția persoanelor aflate în clădirile instituțiilor menționate la alineatul (2) litera (c), prin intermediul unor terminale speciale, a unor opere sau a altor obiecte protejate cuprinse în cadrul colecțiilor lor, care nu fac obiectul condițiilor de achiziționare sau de licențiere” [articolul 5 alineatul (3) litera (n) din directivă].
[4] Acest litigiu are caracterul unei proceduri „pilot”. Universitatea este susţinută de Deutscher Bibliotheksverband e.V. (Federația germană a bibliotecilor), precum şi de Biroul European al Bibliotecilor și Asociațiilor de Informare și de Documentare (Eblida). Casa de editură este susţinută de Börsenverein des deutschen Buchhandels (Uniunea comercianţilor germani de cărți). Acest fapt denotă, în opinia avocatului general, importanţa pe care o are prezenta cauză pentru biblioteci, pentru autori şi pentru edituri (în special pentru casele de editură ştiinţifice).
[5] Este vorba despre manualul aparţinând lui Winfried Schulze intitulat „Einführung in die neuere Geschichte” (Introducere în istoria modernă).
[6] Aceste locuri nu permiteau consultarea simultană a mai multor exemplare decât cele disponibile în fondul bibliotecii.
[7] Mai precis, că o astfel de ofertă nu înseamnă că opera în discuţie trebuie considerată că face obiectul condiţiilor achiziționare sau de licențiere în sensul dispoziţiei directivei citate la nota 3 de subsol.


Secţiuni: CJUE, Cyberlaw, Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO