Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Drept civil Revista revistelor juridice

Dreptul nr. 5/2014: Discuții privind căsătoria putativă în actuala statornicire a Codului civil român | Alin-Gheorghe Gavrilescu

9 iunie 2014 | Andreea BANU

Lector univ. dr. Alin-Gheorghe Gavrilescu, Facultatea de Relații Internaționale, Drept și Științe Administrative, Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, a publicat, în Revista Dreptul nr. 5/2014, articolul intitulat „Discuții privind căsătoria putativă în actuala statornicire a Codului civil român„.

În prezentul articol, autorul face o analiză a instituției căsătoriei putative reglementată de art. 304 al Noului Cod civil, care reprezintă o importantă derogare de la principiul quod nullum est, nullum producit effectum (ceea ce este nul nu produce efecte). Se pun, astfel, în discuție, condițiile existenței căsătoriei putative și sunt prezentate efectele nulității sale, pe de o parte, în relațiile dintre foști soți, făcându-se distincție între situația când ambii soți au acționat cu bună-credință la încheierea mariajului și situația când numai unul dintre aceștia au acționat cu bună-credință și, pe de altă parte, în relațiile dintre părinți și copii. Partea finală este dedicată concluziilor acestui studiu.

Analizând dispozițiile art. 304 din Codul civil, autorul apreciază căsătoria putativă ca fiind o excepție de la principiul retroactivității efectelor nulității prin menținerea pentru trecut, în beneficiul soțului de bună-credință, a efectelor căsătoriei desființate, deoarece, conform dispozițiilor amintite: „Soțul de bună-credință la încheierea unei căsătorii nule sau anulate păstrează, până la data când hotărârea judecătorească rămâne definitivă, situația unui soț dintr-o căsătorie valabilă”. Dacă, însă, ambii soții au fost de bună-credință, amândoi păstrează, potrivit art. 304 alin. (1) din Codul civil, situația de soți dintr-o căsătorie valabilă. Prin urmare, efectele ex tunc ale căsătoriei produse până la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești se păstrează, pe viitor, căsătoria fiind desființată și nu va mai produce efecte juridice.

În continuare, autorul analizează condițiile existenței unei căsătorii putative, ce trebuie îndeplinite cumulativ și care sunt următoarele: să se fi încheiat o căsătorie lovită de nulitate absolută sau relativă și la încheierea acesteia, ambii sau cel puțin unul dintre soți să fi fost de bună-credință.

Referitor la efectele nulității căsătoriei putative, se observă că raporturile patrimoniale dintre foștii soți sunt reglementate de dispozițiile Codului civil care reglementează efectele divorțului cu privire la raporturile patrimoniale dintre soți. Autorul consideră necesar să se studieze efectele nulității și din punctul de vedere al raporturilor personale dintre soți, precum și în ceea ce privește capacitatea de exercițiu dobândită de soțul minor în urma căsătoriei. Astfel, el face o distincție între situația când numai unul dintre soți a fost de bună-credință, respectiv, când ambii soți au fost de bună-credință. Tratarea separată a acestor două cazuri se bazează, în principal, pe efectele nulității în privința raporturilor patrimoniale, care sunt aceleași ca cele produse de divorț, respectiv: efectele cu privire la regimul matrimonial, dreptul la despăgubiri, obligația de întreținere între foștii soți, prestația compensatorie, alături de clauza de preciput, drepturile succesorale și donațiile făcute soților.

În urma analizei, autorul concluzionează că, pentru considerentele arătate în cuprinsul articolului, este necesară o intervenție a legiuitorului în sensul de a acorda soțului de bună-credință beneficiul unei prestații compensatorii de la soțul de rea-credință indiferent de titularul acțiunii în constatarea nulității sau anularea căsătoriei.

Andreea BANU

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership