Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Dreptul nr. 5/2014: Discuții privind căsătoria putativă în actuala statornicire a Codului civil român | Alin-Gheorghe Gavrilescu
09.06.2014 | Andreea BANU

Secţiuni: Drept civil, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Lector univ. dr. Alin-Gheorghe Gavrilescu, Facultatea de Relații Internaționale, Drept și Științe Administrative, Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, a publicat, în Revista Dreptul nr. 5/2014, articolul intitulat „Discuții privind căsătoria putativă în actuala statornicire a Codului civil român„.

În prezentul articol, autorul face o analiză a instituției căsătoriei putative reglementată de art. 304 al Noului Cod civil, care reprezintă o importantă derogare de la principiul quod nullum est, nullum producit effectum (ceea ce este nul nu produce efecte). Se pun, astfel, în discuție, condițiile existenței căsătoriei putative și sunt prezentate efectele nulității sale, pe de o parte, în relațiile dintre foști soți, făcându-se distincție între situația când ambii soți au acționat cu bună-credință la încheierea mariajului și situația când numai unul dintre aceștia au acționat cu bună-credință și, pe de altă parte, în relațiile dintre părinți și copii. Partea finală este dedicată concluziilor acestui studiu.

Analizând dispozițiile art. 304 din Codul civil, autorul apreciază căsătoria putativă ca fiind o excepție de la principiul retroactivității efectelor nulității prin menținerea pentru trecut, în beneficiul soțului de bună-credință, a efectelor căsătoriei desființate, deoarece, conform dispozițiilor amintite: „Soțul de bună-credință la încheierea unei căsătorii nule sau anulate păstrează, până la data când hotărârea judecătorească rămâne definitivă, situația unui soț dintr-o căsătorie valabilă”. Dacă, însă, ambii soții au fost de bună-credință, amândoi păstrează, potrivit art. 304 alin. (1) din Codul civil, situația de soți dintr-o căsătorie valabilă. Prin urmare, efectele ex tunc ale căsătoriei produse până la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești se păstrează, pe viitor, căsătoria fiind desființată și nu va mai produce efecte juridice.

În continuare, autorul analizează condițiile existenței unei căsătorii putative, ce trebuie îndeplinite cumulativ și care sunt următoarele: să se fi încheiat o căsătorie lovită de nulitate absolută sau relativă și la încheierea acesteia, ambii sau cel puțin unul dintre soți să fi fost de bună-credință.

Referitor la efectele nulității căsătoriei putative, se observă că raporturile patrimoniale dintre foștii soți sunt reglementate de dispozițiile Codului civil care reglementează efectele divorțului cu privire la raporturile patrimoniale dintre soți. Autorul consideră necesar să se studieze efectele nulității și din punctul de vedere al raporturilor personale dintre soți, precum și în ceea ce privește capacitatea de exercițiu dobândită de soțul minor în urma căsătoriei. Astfel, el face o distincție între situația când numai unul dintre soți a fost de bună-credință, respectiv, când ambii soți au fost de bună-credință. Tratarea separată a acestor două cazuri se bazează, în principal, pe efectele nulității în privința raporturilor patrimoniale, care sunt aceleași ca cele produse de divorț, respectiv: efectele cu privire la regimul matrimonial, dreptul la despăgubiri, obligația de întreținere între foștii soți, prestația compensatorie, alături de clauza de preciput, drepturile succesorale și donațiile făcute soților.

În urma analizei, autorul concluzionează că, pentru considerentele arătate în cuprinsul articolului, este necesară o intervenție a legiuitorului în sensul de a acorda soțului de bună-credință beneficiul unei prestații compensatorii de la soțul de rea-credință indiferent de titularul acțiunii în constatarea nulității sau anularea căsătoriei.

Andreea BANU

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti