Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Efectele procesual-penale ale Acordului de Mediere în conflictele penale


10 iunie 2014 | Ilie DORIN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Medierea este posibila pentru toate infractiunile in care exista faptuitor si victima/parte vatamata, persoana fizica sau persoana juridica. Medierea reprezinta solutionarea conflictului privat dintre faptuitor si partea vatamata a faptei sale. Conflictul penal se mediaza sub aspectul raporturilor private dintre aceste parti ale diferendului, in scopul solutionarii si stingerii conflictului pe cale amiabila, prin discutii facilitate de mediator, prin negocieri directe ori indirecte cu ajutorul mediatorului, negocieri ce privesc o solutie de intelegere totala in conflictul penal.

Nicio parte din conflictul penal nu poate fi obligata ori constransa in vreun fel sa participe la procedura medierii, ci medierea se poate demara si desfasura doar in baza deciziei voluntare a fiecarei parti din conflictul penal. Asemenea si intelegerea finala din mediere este solutia expresa a partilor care au participat la discutiile cu mediatorul, luata in cunostinta de cauza, in mod liber si avand discernamantul si consimtamantul neviciat.

Medierea presupune discutii ale mediatorului cu fiecare parte din conflict, in sesiuni-intalniri comune, ori in sesiuni-intalniri separate, si priveste analiza conflictului penal, viziunea partilor din conflict asupra efectelor conflictului, si punctele lor de vedere privind solutiile amiabile posibile. Mediatorul are rolul de a evalua impreuna cu fiecare parte situatia si modurile de solutionare posibile si multumitoare pentru toate partile implicate in conflictul penal.

In urma medierii, Acordul de Mediere, care reprezinta actul redactat de mediator in care se stipuleaza in mod exact si concret intelegerea partilor asa cum a fost discutata si agreata de acestea, poate privi orice aspecte ori obligatii civile intre acestea. ACORDUL DE MEDIERE este actul final al unei medieri in care partile unui conflict penal mediat au ajuns la o intelegere. In cazul in care medierea nu s-a finalizat cu un Acord de Mediere, mediatorul intocmeste doar Procesul Verbal de Inchidere a Medierii. Acordul de Mediere reprezinta vointa expresa a partilor si contine in mod concret solutiile amiabile agreate in urma medierii. Din acordul de mediere trebuie sa reiasa in mod expres ca partile s-au inteles definitiv si in totalitate, ca acel conflict dintre ele s-a stins, ca nu mai au nici o pretentie una fata de alta, victima declarand ca doreste ca faptuitorul sa nu mai raspunda penal, si sa fie exonerat de orice raspundere penala, conform legilor in vigoare.

Asa cum aminteam mai sus, orice infractiune este mediabila atat timp cat exista un faptuitor si o parte vatamata. Desigur, mai multi faptuitori si mai multe parti vatamate fac ca respectiva cauza sa fie mai complexa, dar este la fel de mediabila ca oricare alta cauza penala de o complexitate redusa.

Cu privire la efectele procesual penale ale unui Acord de Mediere al unei fapte, acestea difera in functie de stadiul procesual si de incadrarea faptei penale asa cum va fi decisa de procuror ori de catre judecator:

1In cazul infractiunilor urmaribile la plangere prealabila ori pentru care impacarea inlatura raspunderea penala (enumerate mai jos), Acordul de Mediere are EFECT DEPLIN in ceea ce priveste exonerarea de raspundere penala a faptuitorului daca Acordul intervine pana la ramanerea definitiva a sentintei penale. La aceste infractiuni ACORDUL DE MEDIERE este o cauza distincta (institutie procesual penala distincta de retragerea plangerii ori impacare) care inlatura raspunderea penala, procesul penal incetand sub toate aspectele sale in baza Acordului de Mediere.

2Efectele Acordului de Mediere raportat la renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei, acordul de recunoastere a vinovatiei.
a. In cazul infractiunilor cu pedeapsa de pana la sapte ani de zile, in cursul urmaririi penale, Acordul de Mediere poate sta la baza deciziei procurorului de a renunta la urmarirea penala in conditiile art. 318 din Noul Cod de Procedura Penala, 
si astfel partile din conflictul penal odata intelese prin mediere, pot stinge si efectele penale ale infractiuniin functie si de circumstantele cauzei. Asadar, in cazul infractiunilor cu pedeapsa prevazuta pana la 7 ani, ACORDUL DE MEDIERE constitutie un element forte in decizia procurorului de a exonera de raspundere penala faptuitorul, in functie si de gravitatea (pericolul social al faptei) si rezonanta cazului.
b. In cazul infractiunilor cu pedeapsa prevazuta pana la cinci ani de zile, in faza de judecata, Acordul de Mediere poate sta la baza deciziei judecatorului de renuntare la aplicarea pedepsei in conditiile art. 80 din Noul Cod Penal. 
c. In cazul infractiunilor cu pedeapsa prevazuta de pana la sapte ani, Acordul de Mediere intervenit intre faptuitor si victima, pe langa Acordul de recunoastere a vionovatiei dintre procuror si inculpat, sta la baza individualizarii unei pedepse mai blande pentru inculpat, in conditiile art. 483 alin. 3 din Noul Cod de Procedura Penala.

3. In cazul tuturor celorlalte infractiuni, efectele procesual penale ale unui Acord de Mediere vor fi beneficii pentru faptuitor in ceea ce priveste individualizarea unei pedepse mai mici, luand in considerare atitudinea acestuia de reparare sau incercare de reparare a prejudiciilor produse de fapta sa, si de intelegere amiabila cu victima faptei sale. Individualizarea pedepsei poate avea efecte si la decizia de suspendare a executarii pedespei cat si la cuantumul pedepsei. Astfel un Acord de Mediere poate avea ca efect decizia judecatorului de a suspenda executarea pedepsei, ori de a stabili ani mai putini de executare.

4. In cazul unui Acord de Mediere dupa condamnarea faptuitorului, efectele procesual penale ale acestuia pot privi eliberarea conditionata cat si reabilitarea judecatoreasca. Existenta unei intelegeri privind solutionarea obligatiilor civile asumate benevol de faptuitor ori impuse prin sentinta judecatoreasca pot face obiectul unor renegocieri intre faptuitor si parte vatamata, sub forma de concesii, negocieri privind alte pretentii civile, renuntari, etc. Toate acestea pot fi supuse medierii in baza principiului lor privat ce deriva din disponibilitatea partilor de a isi indeplini si de a cere indeplinirea unor astfel de obligatii civile, si sunt luate in considerare in momentul deciziei de eliberare conditionata ori reabilitare judecatoreasca.

5Cat priveste latura civila a infractiunii, aceasta poate fi solutionata oricand si pentru orice infractiune, fara exceptii, prin mediere. Mediatorul este alegerea potrivita pentru negocierea unor solutii amiabile dintre faptuitor si partea vatamata ori pagubita, avand in vedere ca deseori intre acestia nu exista nici o legatura de comunicare. Mediatorul avand rolul de comunicator si facilitator al discutiilor va putea indruma partile spre o intelegere amiabila, avantajoasa si multumitoare deopotriva faptuitorului cat si victimei, intr-un timps scurt fata de durata procesului judiciar.

Dorin ILIE
Mediator

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii