« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

4,3,2,1… Start Mediere!
28.01.2008 | JURIDICE.ro, Zeno Sustac

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Consiliul de Medire a autorizat patru furnizori de formare in domeniul medierii: Asociaþia Pro Medierea, Asociaþia Centrul de Mediere Craiova, Asociaþia pentru Dialog ºi Soluþionarea Disputelor si Fundaþia pentru Schimbãri Democratice. Cursurile de formare a mediatorilor derulate de catre furnizorii de formare avizati de catre Consiliul de Mediere se finalizeaza cu examen, organizat in conformitate cu prevederile Standardului de formare si ale dispozitiilor Consiliului de Mediere. Cu toate ca prin legea 192/2006, calitatea de mediator se poate dobandi si prin urmarea unui program masteral in domeniul medierii avizat de catre Consiliul de Mediere, pana in prezent, nicio institutie de invatamant superior nu i-a solicitat Consiliului sa-i avizeze vreun program de acest tip. Persoanele care doresc sa devina mediatori trebuie sa urmeze cursuri de mediere ale furnizorilor de formare autorizati, pentru a avea certitudinea ca vor dobandi calitatea de mediator.
Persoanele care doresc sa devina mediatori profesionisti trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de articolul 7 din Legea 192/2006: sa aiba studii superioare, capacitatate de exercitiu si o buna reputatie, sa fi absolvit cursurile de formare si nu in ultimul rand sa aiba o vechime in munca de minim trei ani.

Persoanelor care deja au absolvit un curs de formare a mediatorilor se afla in prezent in faza de autorizare de catre Consiliul de Mediere prin parcurgerea procedurii legale de autorizare in conditiile Legii Medierii si ale Regulamentului de organizare ºi functionare a Consiliului de Mediere. Procedura de autorizare a mediatorilor a inceput in data de 27.08.2007 urmand a se realiza in douã etape. Prima etapa presupune constatarea de catre Consiliu a indeplinirii conditiilor prevazute la art. 7 lit. a-f si art. 72 alin. 2 din Lege, iar urmatoarea etapa implica avizarea formei de exercitare a profesiei de mediator in conditiile art. 22 sau art. 75 din Lege. In prezent, ne aflam in faza a doua de autorizare urmand a se efectua de catre Consiliu avizarea formelor de exercitare a profesiei de mediator.

Autorizarea in profesia de mediator a ajuns in linie dreapta. Mediatorii care vor fi autorizati, vor fi inscrisi in Tabloul mediatorilor, intocmit de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial al României. Dispozitiile legii privind medierea conflictelor devin aplicabile in termen de o luna de la data intocmirii tabloului mediatorilor autorizati.

Chiar daca Legea Medierii a fost adoptata in data de 16 mai 2006, primele medieri in conditiile Legii 192/2006 vor avea loc anul acesta, la aproximativ 2 ani de la adoptarea ei.
In alta ordine de idei, in urmatoarele saptamani se preconizeaza aparitia primului Tablou al mediatorilor.

Demn de mentionat este si faptul ca in urmatoarele luni vom avea primii mediatori autorizati din istoria Romaniei. Si o noua profesie, profesia de mediator! Iar anul 2008 va deveni un an de referinta pentru solutionarea conflictelor pe cale amiabila intrucat romanii vor avea o alternativa viabila la justitia clasica: Medierea.

Despre Zeno Sustac >>

Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD