Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Promoția “Beleiu” – 1967 a Faculății de Drept din Universitatea București – la vârsta de 70 de ani
12.06.2014 | Marin VOICU

JURIDICE - In Law We Trust

Anii de liceu

Fiecare dintre noi, cei din generatia cu nascuti in anii 1940-1945, am trait cele mai frumoase si benefice vremuri in timpul liceului, impreuna cu cei mai dragi si apropiati oameni – profesorii nostrii. Ei ne-au insuflat dorinta de instruire, ne-au educat vointa de a lupta in viata, instinctul si vocatia in a ne realiza, ne-au asezat temeinic pe drumul formarii culturale, stimuland-ne cautarile si, mai ales, bucuria unor raspunsuri, in circumstantele acelui timp.

Aflam, atunci, ca teritoriul pe care este Romania pare sa fi fost Vatra Lumii, incununata de civilizatia umana, unde s-ar fi inventat arcul, a aparut Legenda lui Prometeu, primele mine, iar traco-dacii, ar reprezenta cea mai veche cultura de pe Terra.

Mai aflam, de pilda, ca traco macedonii au creat primul imperiu din Europa, cel al lui Alexandru Macedon, care a faurit si ”cultura elenista”, iar dascalul sau a fost Aristotel din Stagiro-Makedonia.

Traco-dacii se remarcau printr-o deosebita corectitudine, toate conventiile fiind incheiate verbal. Dacia avea cea mai veche agricultura din Europa, iar minele de aur din Dacia, dupa izvoarele istorice, erau cele mai bogate din Europa: numai tezaurul lui Decebal, pradat de romani, avea 1640 tone de aur si 3310 tone de argint.

Dupa marturiile din Platon si Socrate, in Dacia nord-dunareana erau cei mai invatati medici din lume, superiori medicilor greci, iar Platon, Socrate, Orfeu, Ahile si Traian vorbeau limba daco-traca, in timp ce in Dacia se scria cu litere latine, care erau si litere dacice.

In liceul nostru, infiintat in vara anului 1958, cand am si promovat examenul de admitere, functionau profesori tineri, absolventi de facultati, majoritatea locuind si traind cu noi elevii, in acel internat rural, dintr-o comuna (Baneasa), situata in nod-estul Dobrogei.

De la profesoara de limba romana am aflat, cu mult temei, esentele culturale create de scolile clasice europene-engleza (Shakespeare, Ch. Dickens, s.a.), franceza (Balzac, Rolland, V. Hugo, Molliére, Baudelaire, Apollinaire, s.a.), rusa (Tolstoi, Dostoievski, Cehov, Esenin, Maiakovski, s.a.), germana (Goethe, R.M. Rilke, s.a.), dar si de cea americana (Faulkner, Heminqway, s.a.).

Anii de liceu ne-au imbogatit, multiplu, cu marile valori ale creatiei cultural-stiintifice ale neamului nostru, contribuind, astfel, decisiv la cultura noastra generala, atat de necesara si utila, intr-o lume noua si, deseori, mai putin primitoare.

Invatarea obligatorie a unor limbi straine (franceza, rusa, engleza), in primii ani de liceu (si, apoi in cei de facultate), a limbii latine, a altor discipline de cultura umanista ori tehnica (geografie, bazele creationismului, muzica, psihologie, logica, chimia, fizica, matematica, s.a.), a conturat substantial personalitatea noastra si o anumita formatie de maturitate culturala, ca absolventi de liceu.

Am fost unica si prima clasa a noului liceu, aproape toti internisti, cu invatamant si camin gratuite, timp de 4 ani, copii proveniti din familii modeste sau sarace, din comunele si satele riverane sau invecinate cu Dunarea. Toti (mai putin unul) am intrat la facultate in anul 1962, cand am promovat examenul de bacalaureat (iunie 1962) si, apoi, examenul de admitere (sept. 1962), eu la Drept, altii la Agronomie, Medicina, ASE, Chimie, s.a. si toti am absolvit facultatile, ca bursieri de stat, fara cheltuiala familiei, fiind repartizati in diferite posturi ca stagiari.

Anii de facultate

Suntem, asadar, promotia de absolventi – 1967 a Facultatii de Drept din Universitatea Bucuresti, personalizata ca “Promotia Beleiu”, datorita colegului nostru, “Motul” Gheorghe (Gica) Beleiuseful de promotie si, apoi, o proeminenta figura universitara, urmas merituos al marilor nostri profesori: Acad. Tudor Popescu, Acad. Ion Filipescu, Acad. Traian Ionescu, Savely Zilberstein, Constantin Tomulescu, Ion Ceterchi, Constantin Statescu, Ion Stanescu, Grigore Geamanu, Moise Terbancea, Paul Gogeanu, Camil Suciu, Nestor Prisca, Grigore Rapeanu, s.a.

O generatie de simpli licentiati in drept, fara a fi, inca, juristi (precum ne atentiona, repetat, prof. Traian Ionescu), care, insa, isi trageau obarsia, in mare parte, de la tara, venind in capitala, din toate zarile si zonele patriei, sa se scoleasca si sa izbandeasca, astfel, in viata.

“Ambitia ne-a creat faima celei mai bune serii a falcutatii si cred ca ea s-a dovedit reala nu numai prin notele noastre, dar, mai ales, prin realizarile noastre profesionale” (zicea superbul nostru coleg Codescu intr-un articol aniversar din “Palatul justitiei” – nov. 1999).

Agapele

Nu pot sa nu citez in urmatoarele pasaje gandurile exprimate si de alti colegi, la numeroasele noastre AGAPE, initial la 5 ani, apoi la 3 ani si de ceva timp anuale, gazduite, pe rand sau, chiar, repetat, de minunati colegi, precum Curca Aurel (Bucovina-1997 si 2014), Dragomirescu Dan (Sibiu-3), Dragu Stelian (Tg. Ocna), Racoti Gheorghe – (Buzau), Gica Enache (Mamaia), Codescu Alexandru (Sinaia-2), Adriana Mitrita ( Vilcea-2), Viorel Furtuna (Craiova), Badoiu Cornel (Bucuresti), Gavrila Stefan (Tulcea), Puia Radu (Litoral- Bulgaria), Popa Statie (Tr. Severin), Neamtu Valerian (“manager” permanent) si subsemnatul (1992-Mamaia si 2000-Statiunea Venus si Nisipurile de Aur).

De fiecare data am avut aceeasi stare de spirit, trecerea anilor (si nu putini) putand fi observata doar pe chipurile noastre. Destinul a strans laolalta acesti ambitiosi: am vrut sa facem CEVA si am facut, sa ajungem CEVA si am ajuns, sa fim CINEVA si suntem!.

Izbanda profesiilor noastre

Promotia noastra a dat diplomati, precum amsabadorul Ioan Bar, seful de protocol al MAE – colegul meu de grupa Bebe Mosoianu, consuli ori atasati culturali, ca Mircea Nicolae, s.a.

Aceasta promotie si-a adus contributia la imbogatirea literaturii romane prin poetul Titus Andrei, ziaristul scriitor Dumitru Titus Popa si romanciera Rodica Ojoc Brasoveanu.

Promotia mea a detinut aproape jumatate din madatele primelor doua CSM-uri (1993-1999), prin Sasa Ivanov, Cornel Badoiu, Viorel Furtuna, Marin Voicu, Stefan Mateescu, dar si functii de presedinti de sectie la Curtea Suprema de Justitie, prin Ivanov Alexe si Cornel Budoiu, precum si cele de secretari de stat la Ministrul Justitiei – Maria Anghelescu si Sasa Ivanov, sau, chiar, de ministru al justitiei, prin Gavril Iosif Chiuzbaian.

Promotia 1967 s-a aflat in primele randuri ale Almei Mater prin profesorii universitari Filipas Avram, Daniela Marinescu, Gheorghe Beleiu, Valer Dorneanu si Marin Voicu.

Aceasta promotie a dat si o personalitate complexa, dar modesta si de o mare bogatie sufleteasca – Valer Dorneanu care a indeplinit cu merit inalte functii in stat, precum Presedinte al Consiliului Legislativ, presedinte al Camerei Deputatilor, adjunct al Avocatului Poporului si, in prezent, judecator la Curtea Constitutionala.

Promotia mea a dat si primul judecator, in numele Romaniei, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (Marin Voicu), fiind puternic reprezentata in puterea judecatoreasca si in Ministerul Public, unde, ani de-a randul au condus tribunale, Curti de apel sau Parchete de pe langa acestea: Stelica Dragu, Alexandru Codescu, Marcel Onciulescu, Aurel Curca, Toma Alexandru, Furtuna Viorel, Popa State, Ion Tironeac, Paul Sararu, Valerian Neamtu, Bria Alexandru, Stanculescu Nicoale, Badoiu Cornel, Ciobota Viorel, Dan Dragomirescu, Vlad Adrian, Suca Ion, Bucur Dumitru, Muha Florea., Popescu Ion, Racoti Gheorghe, Silvia Aurica, Vasile Sumanaru, Marin Voicu, s.a.

Promotia mea a fost si, inca, mai este puternic reprezentata in Barou, in breasla consilierilor juridici ori in presa.

Continuam sa visam

Aceasta este promotia mea, “Promotia Beleiu-1967”, intre numerosii sai performeri, aflandu-se unul dintre cei mai buni si onesti colegi – Valerica Dorneanu, care, inca, duce, merituos si virtuos, steagul mandriei noastre.

Dupa munca, vorba si portul celor din promotia mea, avem cea mai elocventa pilda ca aceasta tara nu poate pieri dupa cu vor cei ce “manuiesc” istoria, in scopul si in interesul mai marilor lumii, aflata intr-o mizera globalizare.

“Suntem acum bucurosi ca suntem ceea se si vede ca suntem, lasand pe altii sa fie ce sunt. Suntem fericiti ca mai putem visa! Ca sa ajungem aici nu ne-a fost usor si nici simplu – am luptat, afland ca din noianul de legi pe care le-am invatat, din carti si din experienta, numai una este si ramane infailibila “Legea vietii este lupta si victoria fiintei umane. De aceea SA IUBIM VIATA” (S. Codescu).

Sigur ca, durata vietii noastre este mica si absorbita in vesnicia care o precede si care urmeaza, ca spatiul pe care-l ocupam este unic si confundat in spatiile infinite pe care, deseori, le ignoram si care ne ignora.

Aproape la fiecare agapa a noastra, versurile din Eminescu, Goga, Minulescu, Esenin, Labis, isi fac loc cu aceeasi stare de spirit, in bucuria intalnirii, iar privirile apar la fel de iscoditoare si limpezi ca acum 52 de ani, cand ne-am intalnit prima data la “asaltul redutei” – admiterea in facultate, din septembrie 1962.

Iata ce splendid spunea poetul Esenin la varsta de 35 de ani, cand si-a pus capat zilelor:
“Ti-amintesti tu,
oare visele atunci
Tineretea noastra,
certurile lungi?
Viata era clara,
fericirea aproape
Toamna, primavara,
ne-nfloreau sub pleoape”.

La aceasta AGAPA din 5-8 iunie 2014, de la Gura Humorului, aproape toti cei prezenti (si nu putini) se laudau, mai tot timpul cu “grivaierurile” vietii – nepotii, cei mai mari ai lui Viorel Furtuna si cel mai mic al meu (micuta Lara, n. 25 martie 2013 de Buna Vestire, venita ca sora a celorlalti doi fratiori, David si Daniel si a Mariucai).

Aceeasi expresie de bucurie o intalnesc si saptamanal, la reuniunile micului nostru grup din Bucuresti, fiind onorati de participarea “disciplinata” a marilor profesori de astazi, Nicolae Popa, Ioan Muraru, Viorel Mihai Ciobanu, Emil Molcut, dar si a altor profesori si buni prieteni, precum reputatii medici, prof. Alexandru Oproiu si prof. Florin Popa, ec. Ion Popescu, marele actor Ion Besoiu, s.a., plini de optimism si dorinta de viata.

Vivat Crescat Floriat, “Promotia Beleiu”

Prof. univ. dr. Marin VOICU

Secţiuni: Opinii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO