Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Legea penală şi limitele ei de aplicare


12 iunie 2014 | Paula VÂRBAN
Secţiuni: Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Inalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că infracţiunea de înşelăciune în convenţii, prevăzută în art. 215 alin. (1), (3) şi (5) C. pen. anterior, săvârşită în forma continuată, conform art. 41 alin. (2) C. pen. anterior, împotriva aceluiaşi subiect pasiv, se încadrează în dispoziţiile art. 244 alin. (1) din noul Cod penal – varianta tip a infracţiunii de înşelăciune -, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din noul Cod penal referitor la infracţiunea continuată.
În ceea ce privește individualizarea pedepsei, circumstanţa atenuantă judiciară prevăzută în art. 74 alin. (1) lit. a) C. pen. anterior nu poate constitui circumstanţă atenuantă judiciară conform dispoziţiilor noului Cod penal, nefiind prevăzută în legea penală nouă şi, în consecinţă, instanţa nu poate reţine norma de incriminare prevăzută în noul Cod penal şi circumstanţa prevăzută în art. 74 alin. (1) lit. a) C. pen. anterior. (Decizia nr. 1074 din 26 martie 2014, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect aplicarea legii penale)

Avocat Paula VÂRBAN

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro