« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
 1 comentariu

Statistica hotararilor pronuntate in 2007 de CEDO impotriva Romaniei
31.01.2008 | JURIDICE.ro, Radu Chirita

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In 2007, valoarea totala a obligatiilor de plata stabilite in sarcina statului roman in urma procedurilor de Strasbourg a fost de 8.360.970 euro, din care 522.721 euro in urma intelegerilor amiabile realizate si 7.838.249 euro in urma unor hotarari de condamnare pronuntate de catre Curte. Aceasta din urma suma include obligarea la plata unor daune materiale in valoare totala de 7.470.429 euro, a unor daune morale in cuantum total de 280.300 euro, precum si a unor cheltuieli de judecata in suma de 87.520 euro.

In 2007, statul roman a suportat 88 de hotarari de condamnare. In aceeasi perioada, a existat si o hotarare a Curtii prin care s-a respins o plangere indreptata impotriva statului roman, precum si 18 întelegeri amiabile realizate intre stat si reclamanti. Astfel, aceste hotarari de condamnare au fost determinate, in principal, de:

– violarea dreptului de proprietate ca urmare a faptului ca statul roman a vandut fostilor chiriasi imobile nationalizate asupra carora s-a recunoscut un drept de proprietate al unor terti (32 de hotarari in 2007)

– existenta cai de atac a recursului in anulare prin care s-au anulat hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, fara a fi intervenit motive necunoscute la data pronuntarii hotararii initiale (9 de hotarari in 2007)

– refuzul statului de a asigura punerea in executare a unor hotarari judecatoresti, in principal a celor care obligau comisiile de fond funciar sa emita un titlu de proprietate in favoarea unor persoane (16 de hotarari in 2007)

– violarea dreptului la o durata rezonabila a procedurilor (3 de hotarari in 2007)

– lipsa motivarii hotararilor judecatoresti (o hotarare in 2007)

– violarea dreptului de acces la justitie din cauza unui nivel exagerat al taxelor de timbru (3 hotarari in 2007)

– imposibilitatea unui proprietar al unui imobil nationalizat de a percepe chirie de la persoana ce locuieste in imobil din cauza unor formalitati impuse prin lege (2 hotarari in 2007)

– faptul ca o ancheta penala privind abuzurile comise de un politist a fost realizata de procurorii militari, lipsiti de independenta fata de executiv (o hotarare in 2007)

– violarea dreptului de acces la justitie prin refuzul instantelor de a judeca o actiune in revendicare pe motiv ca reclamantul nu a urmat si calea administrativa deschisa prin Legea nr. 112/1995 (o hotarare in 2007)

– conditiile de detentie degradante din penitenciar (o hotarare in 2007)

– violarea principiului contradictorialitatii procedurii, prin judecarea unui litigiu in absenta partilor (o hotarare in 2007)

– violarea principiului contradictorialitatii procedurii, prin refuzul unei instante de a audia martorii unei infractiuni (o hotarare in 2007)

– discriminarea rasiala a unui rom cu prilejul unei anchete penale (o hotarare in 2007)

– condamnarea unei persoane de catre instanta de recurs fara ca aceasta sa o mai audieze (o hotarare in 2007)

– emiterea a doua titluri de proprietate asupra aceluiasi imobil de catre comisiile de aplicare a Legii nr. 18/1991 (o hotarare in 2007)

– imposibilitatea de a obtine evacuarea unui chirias al unui bun redobandit in proprietate in natura in urma procedurii deschisa prin Legea nr. 10/2001 din cauza conditiilor excesive impuse prin lege (o hotarare in 2007)

– imposibilitatea de a obtine evacuarea unui chirias al unui bun redobandit in proprietate in natura in urma procedurii deschisa prin Legea nr. 10/2001 din cauza nerespectarii unor conditii formale impuse prin lege (o hotarare in 2007)

– lipsa de impartialitate a unei instante atunci cand un magistrat inspector si-a exprimat opinia cu privire la judecarea unei cauze pe care o urmarea (o hotarare in 2007)

– lipsa de independenta si impartialitate in judecarea unor cereri de constituire de parte civila de catre parchete (o hotarare in 2007)

– refuzul de a inregistra o asociatie ce nu avea nimic ilicit in statut (o hotarare in 2007)

– lipsa unei legi care sa cuprinde garantii contra arbitrariului in dispunerea unor interceptari telefonice realizate de catre SRI (o hotarare in 2007)

– lipsa unei legi care sa reglementeze conditiile in care se poate dispune interceptarea corespondentei detinutilor (o hotarare in 2007)

– aplicarea unei interdictii nejustificate de a parasi tara (o hotarare in 2007)

– violarea libertatii de exprimare a unui jurnalist (o hotarare in 2007)

– violarea prezumtiei de nevinovatie datorita procedurii contraventionale, care impune o prezumtie de legalitate a procesului verbal de contraventie (o hotarare in 2007)

– violarea principiului legalitatii prin aplicarea retroactiva a unei norme interpretative (o hotarare in 2007)

– existenta dreptului de superficie care afecteaza dreptul de proprietate al unei persoane, fara ca aceasta sa primeasca vreo compensatie (o hotarare in 2007)

– alte cauze care au condus la constatarea violarii unui drept de acces la justitie (2 hotarari in 2007).

Despre Radu Chirita >>

Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Statistica hotararilor pronuntate in 2007 de CEDO impotriva Romaniei”

  1. GALACTION VIORICA spune:

    AVEM CATEVA DESCHIDERI LA CEDO SI ASTEPTAM RASPUNSURI – RETROCEDARI IMOBILE IMPIEDICATE DE JUSTITIA DIN BRAILA / GALATI / BUCURESTI ( AVAND IN SPATE INTERESE ) = PROCESE CIVILE SI PENALE CU SC. MAJESTIC IMPEX SRL BRAILA
    CU STIMA

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD