Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Gambling
Secţiune dezvoltată cu sprijinul MAX BET SRL
 
Print Friendly, PDF & Email

CJUE ref. interdicția organizării jocurilor de noroc și a publicității pentru acestea în Germania
13.06.2014 | JURIDICE.ro

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 12 iunie 2014, hotărârea pronunțată în cauza C-156/13.

Politica mai permisivă adoptată temporar de landul Schleswig-Holstein în materie de jocuri de noroc nu repune în discuție coerența politicii mai restrictive adoptate în celelalte landuri germane. Interdicția organizării jocurilor de noroc pe internet și a publicității pentru acestea în cvasitotalitatea landurilor poate fi proporțională cu obiectivele de interes general urmărite.

În Germania, organizarea și intermedierea jocurilor de noroc pe internet, precum și publicitatea pentru jocurile de noroc la televiziune, pe internet, precum și în rețelele de telecomunicații sunt, în principiu, interzise. Cu toate acestea, utilizarea internetului în aceste scopuri poate fi permisă cu titlu excepțional în cazul loteriilor și al pariurilor sportive. Această excepție urmărește asigurarea unei alternative la oferta de jocuri de noroc ilegale și combaterea dezvoltării și a extinderii jocurilor neautorizate.

În landul Schleswig-Holstein, organizarea și intermedierea de jocuri de noroc pe internet au fost autorizate de la 1 ianuarie 2012 la 8 februarie 2013. Această autorizație a fost acordată oricărei persoane care, în cadrul Uniunii, îndeplinea anumite condiții obiective. În aceeași perioadă, landul Schleswig-Holstein a autorizat și publicitatea jocurilor de noroc la televiziune și pe internet.

Deși reglementarea mai permisivă din Schleswig-Holstein a fost între timp abrogată, autorizațiile eliberate operatorilor de jocuri de noroc pe internet rămân valabile pentru o perioadă tranzitorie de mai mulți ani.

Societatea Digibet este abilitată, în temeiul unei licențe acordate de autoritățile din Gibraltar, să organizeze jocuri de noroc. Astfel, aceasta oferă jocuri de noroc și pariuri sportive în limba germană pe site-ul său „digibet.com”. În urma unei acțiuni formulate de Westdeutsche Lotterie (societatea publică de loterie a landului Rinul de Nord-Westphalia), o instanță germană a interzis societății Digibet și administratorului acesteia, domnul Albers, să ofere pe internet persoanelor aflate pe teritoriul german posibilitatea de a practica jocuri de noroc.

Digibet și domnul Albers au atacat această decizie la Bundesgerichstshof (Curtea Federală din Germania). Această instanță solicită Curții de Justiție să stabilească dacă politica mai permisivă adoptată de landul Schleswig-Holstein pe o perioadă de peste un an poate repune în discuție conformitatea interzicerii jocurilor de noroc în celelalte landuri cu normele privind libera prestare a serviciilor. Astfel, deși permite statelor membre să restrângă această libertate fundamentală în domeniul jocurilor de noroc, dreptul Uniunii impune ca orice restricție să fie aptă să atingă obiectivele de interes general care au justificat adoptarea sa. Or, în speță, existența unor norme mai permisive în landul Schleswig-Holstein ar putea compromite, în opinia Bundesgerichtshof, aptitudinea normelor adoptate în celelalte landuri de a îndeplini obiectivele legitime de interes general pe care le urmăresc.

Prin hotărârea pronunțată astăzi, Curtea amintește mai întâi că, deși interdicția organizării și a promovării jocurilor de noroc în Germania constituie o restricție privind libera prestare a serviciilor, o astfel de restricție poate fi justificată prin obiective de interes general precum cele care figurează în legislația germană.

În al doilea rând, Curtea constată că, chiar dacă s-ar presupune că reglementarea mai permisivă a landului Schleswig-Holstein ar putea să afecteze coerența politicii privind respectiva interdicție în celelalte landuri, aplicarea acestei reglementări permisive a fost limitată în timp la mai puțin de 14 luni și în spațiu la un singur land. Astfel, existența limitată în timp a unor norme mai permisive în landul Schleswig-Holstein nu repune în discuție într-o formă gravă aptitudinea restricțiilor aplicabile în celelalte landuri de a îndeplini obiectivele de interes general pe care le urmăresc. Prin urmare, Curtea arată că celelalte 15 landuri nu trebuiau să își modifice reglementarea în materie numai pentru motivul că un singur land a adoptat pentru o perioadă limitată o politică mai permisivă.

În consecință, Curtea statuează că reglementarea germană privind jocurile de noroc este susceptibilă să fie proporțională cu obiectivele de interes general pe care le urmărește și, așadar, să fie compatibilă cu libera prestare a serviciilor. Cu toate acestea, este de competența Bundesgerichstshof să verifice dacă reglementarea în cauză îndeplinește toate condițiile de proporționalitate care rezultă din jurisprudența Curții.


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.