Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Senatul României. Seminar organizat cu ocazia aniversării a 150 de ani de la înființarea instituției
13.06.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Senatul României a organizat joi, 12 iunie 2014, în parteneriat cu Academia Română, seminarul 150 de ani – Istorie şi tradiţie în Senatul României. Bicameralismul parlamentar în România, eveniment care se încadrează în seria acţiunilor desfășurate cu ocazia aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului, potrivit unui comunicat.

Prima parte a simpozionului a fost dedicată prezentării tradiției bicameralismului în istoria parlamentarismului românesc, iar partea a doua a analizat perspectivelor de evoluție ale instituției parlamentare, în cadrul unei dezbateri moderate de senatorul Ioan Chelaru, vicepreședinte al Senatului și președinte al Uniunii Juriștilor din România.

Au prezentat puncte de vedere pe tema bicameralismului și a perspectivelor de reformare a sistemului parlamentar românesc profesorii Simina Tănăsescu, Ion Alexandru, Oliviu Gherman (fost președinte al Senatului), Verginia Vedinaș, Cristian Ionescu. În alocuțiunile susținute vorbitorii s-au referit la necesitatea asigurării bicameralismului atât la nivel instituțional cât și funcțional, au invocat argumentul tradiției istorice, precum și al descentralizării și participării eficiente în cadrul procesului decizional european. S-a vorbit despre căutarea echilibrului puterilor, despre evitarea unei posibile derive a legislativului. S-au căutat răspunsuri la întrebări precum ”Este bicameralismul în dificultate?” și ”Ce tip de bicameralism trebuie adoptat”.

În deschiderea lucrărilor, Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat: ”Senatul nu poate accepta doar un rol decorativ şi are, de asemenea, datoria de a nu provoca bănuieli legate de o imixtiune, reală sau presupusă, în activitatea unor instituţii a căror independenţă este garantată prin lege. Îmi doresc şi doresc Senatului României să recâştige cumva statutul şi prestigiul unei instituţii a elitelor. Această absenţă sau ocultare, care s-a produs în perioada comunistă a elitelor a adus societăţii noastre atâtea neajunsuri. Cred că într-o societate a egalităţii de şanse, dar care refuză egalitarismul nivelator, ar trebui să redevină posibilă afirmarea unor elite responsabile şi competente, care să confere instituţiilor pe care le slujesc, fie ele academice, legislative, militare sau diplomatice, strălucirea şi prestigiul care să le consolideze legitimitatea. Vă invit să medităm la cele mai bune căi pentru o asemenea nouă definire a Senatului României, în spiritul tradiţiei de 150 de ani pe care o celebrăm acum, dar, deopotrivă, ca temei pentru o nouă modernizare a statului şi societăţii româneşti”.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti