Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Apelul președintelui MEDEL: Democrația are nevoie de instanțe și magistrați independenți
13.06.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a dat publicității joi, 12 iunie 2014, apelul redactat de Antonio Cluny, președintele MEDEL, cu titlul: ”Democrația are nevoie de instanțe și magistrați independenți”.

Apelul este susținut de numeroase state europene, printre care se numără și România, reprezentate de: prof. dr. Florin Streteanu, Decanul Facultății de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, și Georgiana Iorgulescu, Directorul Centrului de Resure Legale, fost membru CSM.

Apelul integral:

”Într-o democraţie este imperativ ca toţi cetăţenii să conştientizeze principiul potrivit căruia cei aleşi să conducă ţara au, în egală măsură cu cei care i-au ales, obligaţia de a respecta drepturile fundamentale recunoscute de Constituţii, tratate si Carta Drepturilor Fundamentale.

Protecţia drepturile fundamentale ale omului – atât pe palierul naţional, cât şi pe cel european – vizează nu doar garanţia legală a acestora, ci și o implementare reală şi eficientă. În consecinţă, Constituţiile naţionale și tratatele europene au acordat instanţelor – tuturor instanţelor – dreptul şi obligaţia de a înlătura de la aplicare legi care contravin constituţiei ori drepturilor fundamentale, în acord cu principiul preeminenţei acestora din urmă.

Accesul liber la o instanţă de judecată garantează cetăţenilor nu doar afirmarea teoretică, golită de conţinut, a drepturilor fundamentale, ci şi protecţia lor efectivă, prin interpretarea şi aplicarea lor cu bună credinţă şi în acord cu tratatele amintite.
Prin urmare este necesar ca, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, să se consolideze şi armonizeze un sistem de justiţie independent si accesibil fiecărui cetăţean. Acest lucru va fi posibil doar prin crearea unei culturi juridice democratice, care va permite o interpretare constituţională a legilor, de natură să garanteze şi să apere, în toate circumstanţele, drepturile fundamentale, în dubla lor dimensiune de drepturi politice și sociale.

Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sunt interconectate: drepturile civile şi politice pot fi exercitate pe deplin doar de cei care se bucură de o situaţie socială, culturală și materială care le permite să ia decizii libere și conştiente, iar acestea din urmă depind şi sunt apărate de drepturile şi libertăţile civile şi politice.

Astăzi, drepturile politice și sociale ale cetăţenilor europeni sunt inalienabile. Aceste drepturi sunt inseparabile, nu sunt negociabile si nu depind de conjuncturi politice sau economice. Aceste drepturi sunt inerente demnităţii umane.
Totuşi, drepturile politice şi sociale nu ar trebui sa fie considerate niciodată pe deplin şi irevocabil câştigate. Ameninţările la adresa acestor drepturi pot veni din surse diverse, cum ar fi posibilitatea ca deciziile politice să fie influenţate de către puterea economică și financiară. În acest sens, un exemplu precum negocierile privind Acordul Transatlantic de Liber Schimb relevă încercarea a se pune companiile multinaţionale pe acelaşi nivel cu statele suverane: stabilindu-se curţi speciale de arbitraj pentru disputele dintre state și companii, se încalcă egalitatea în faţa legii a tuturor persoanelor fizice şi juridice şi creează riscul de a permite unor categorii de persoane să se sustragă controlului instanţelor în apărarea legilor adoptate în mod democratic, în apărarea în mod egal a drepturilor tuturor cetăţenilor.

O adevărată democraţie are nevoie de instanţe independente şi de magistraţi independenţi, care să le poată apăra. Fiecare drept fundamental și garanţiile sale trebuie privite cu seriozitate. Procesul politic și cultural de afirmare şi întărire a acestor drepturi trebuie, aşadar, urmat atât la nivel naţional cât și la nivelul instituţiilor judiciare europene, iar astăzi toate instanţele naţionale sunt, totodată, şi instanţe europene.

Rolul unei justiţii independente este esenţial pentru conştientizarea relevantei sociale a drepturilor fundamentale, pentru apărarea si întărirea democraţiei. Apărarea statutului de adevărată independenţă a instanţelor europene şi a judecătorilor europeni va contribui, în consecinţă, la apărarea drepturilor fundamentale, a cetăţeniei europene şi la întărirea democraţiei.
Europa unită trebuie clădită pe baza drepturilor cetăţenilor săi, apărate de o justiţie independentă, în afara oricărui tip de constrângeri”.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti