Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ICCJ. Revocarea intempestivă şi fără justă cauză a mandatului. Efecte
16.06.2014 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, atât în conformitate cu prevederile dreptului comun, respectiv Codul civil, cât şi în conformitate cu prevederile legii speciale, în speţă Legea nr. 31/1990, mandantul este obligat să repare prejudiciile suferite de mandatar ca urmare a revocării nejustificate ori intempestive a mandatului. Prin urmare, în cazul în care se invocă revocarea intempestivă şi fără justă cauză a mandatului, ne aflăm în prezenţa răspunderii civile contractuale, fiind necesară îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: existenţa unei fapte ilicite, vinovăţia, existenţa unui prejudiciu patrimonial şi legătura de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu. Înalta Curte a precizat că revocarea intempestivă şi fără justă cauză a mandatului nu conduce de plano la acordarea de despăgubiri, pentru aceasta fiind necesar să se dovedească existenţa unui prejudiciu. În speţă, Înalta Curte a reţinut că în mod corect instanţa de apel a apreciat că nu pot fi acordate despăgubiri reclamantului, atât timp cât acesta nu a făcut dovada faptului că i s-a produs un prejudiciu prin revocarea mandatului. (Decizia nr. 83 din 17 ianuarie 2014 pronunţată în recurs de Sectia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect daune-interese ca urmare a revocării contractului de mandat)

Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Corporate, Drept civil, RNSJ | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO