Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Executarea mandatului european de arestare
17.06.2014 | Paula VÂRBAN

Secţiuni: Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că instanţa de judecată, ca autoritate judiciară română de executare, dispune executarea mandatului european de arestare emis de instanţa de judecată dintr-un stat membru al Uniunii Europene, care, conform legislaţiei naţionale a statului membru, constituie concomitent şi mandat naţional de arestare. În acest caz – în care instanţa de judecată emitentă din statul membru al Uniunii Europene informează autoritatea judiciară română de executare că mandatul european de arestare constituie, conform legislaţiei statului membru, şi mandat naţional de arestare – condiţia privitoare la conţinutul mandatului european de arestare prevăzută în art. 86 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 302/2004, referitoare la „indicarea existenţei unei hotărâri judecătoreşti definitive, a unui mandat de arestare preventivă sau a oricărei alte hotărâri judecătoreşti executorii având acelaşi efect, care se încadrează în dispoziţiile art. 88 şi art. 96”, este îndeplinită, iar instanţa de judecată română nu poate respinge cererea de executare a mandatului european de arestare, cu motivarea că instanţa de judecată emitentă nu a indicat, în conţinutul mandatului european de arestare, mandatul naţional de arestare (Decizia nr. 1332 din 14 aprilie 2014, pronunțată de secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect mandatul european de arestare).

Avocat Paula VÂRBAN

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti