Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Cati magistrati au colaborat cu Securitatea
08.02.2008 | JURIDICE.ro, Consiliul Superior al Magistraturii

 
Competition Law

Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media al Consiliului Superior al Magistraturii a dat publicitatii astazi urmatorul comunicat, semnat de catre purtatorul de cuvant, jud. Cecilia Morariu:

"Consiliul Superior al Magistraturii dezavueaza afirmatiile potrivit carora „25% din magistrati au facut politie politica”, deoarece discrediteaza sistemul judiciar si au caracter de dezinformare a opiniei publice.

Nici raportat la afirmatia reprezentantei CNSAS, potrivit careia au fost verificati 3512 magistrati, din care in 118 cazuri s-au administrat probe de colaborare cu securitatea si in 25 de cazuri s-au pronuntat decizii de colaborare cu organele de securitate, ca politie politica, rezultatul procentual facut public de Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, nu este cel real.

Procentul trebuie raportat la numarul magistratilor verificati,astfel cum a declarat si doamna judecator Lidia Barbulescu, presedinte al CSM, la conferinta de presa de azi de la Curtea de apel Cluj-Napoca.

Aceasta inseamna ca numai un procent de 0,71% din magistratii verificati au colaborat cu organele de securitate, ca politie politica.

Din datele comunicate oficial de CNSAS catre Consiliul Superior al Magistraturii rezulta urmatoarele:

Procentul magistratilor care au decizie definitiva de colaborare cu organele de securitate, ca politie politica trebuie raportat la numarul magistratilor verificati de CNSAS. Doar 0,087% din magistratii verificati de CNSAS au decizie definitiva, de colaborare cu organele de securitate, ca politie politica, conform deciziilor comunicate de CNSAS catre Consiliul Superior al Magistraturii.

Pana la sfarsitul anului 2007 CNSAS a transmis CSM doar 1145 de decizii.
In 7 octombrie 2005 Consiliul Superior al Magistraturii a cerut CNSAS verificarea apartenentei sau neapartenentei ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica pentru 6138 de magistrati aflati in functie la momentul solicitarii.

Procentual, rezulta ca 18,65% din magistrati au fost verificati de CNSAS, conform datelor comunicate oficial catre Consiliul Superior al Magistraturii.

Din totalul de 1145 de decizii comunicate Consiliului Superior al Magistraturii in numai 3 decizii (2 judecatori si 1 procuror) s-a retinut colaborarea cu organele de securitate, ca politie politica. Din totalul de 3 decizii in care s-a retinut colaborarea cu organele de securitate, ca politie politica, o singura decizie este definitiva.

Din totalul deciziilor comunicate de CNSAS: 872 decizii privesc pe judecatori si magistrati asistenti, 262 decizii privesc pe procurori si 11 decizii privesc pe consilierii juridici asimilati magistratilor din aparatul tehnic al CSM si INM.

Conform informatiilor publicate de Consiliul Superior al Magistraturii din 17 decembrie 2007, toti membrii CSM aflati in exercitiul functiunii au primit decizii de necolaborare cu organele de securitate, ca politie politica.

CNSAS a comunicat Consiliului Superior al Magistraturii ca toti magistratii nascuti ulterior anilor 1975-1976 nu vor fi verificati sub aspectul apartenentei sau neapartenentei ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica, astfel cum a precizat public doamna judecator Lidia Barbulescu, presedinte al CSM, la conferinta de presa de azi de la Curtea de apel Cluj-Napoca.
.
La sfarsitul anului 2007 in Romania functionau 4161 de judecatori si 2203 procurori.
Conform art. 6 alin.(1) si (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si al procurorilor “Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor si personalul auxiliar de specialitate sunt obligati sa faca o declaratie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii verifica declaratiile prevazute la alin. (1). Rezultatele verificarilor se ataseaza la dosarul profesional.”"


Aflaţi mai mult despre ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Cati magistrati au colaborat cu Securitatea”

  1. om de rand spune:

    mai cautati si in instantelee din judetul Calarasi, cam la capii instantelor, sa vedeti ca uni au fost chiar ofiteri in securitate

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.