Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Abuz în serviciu contra intereselor publice. Începerea urmăririi penale
18.06.2014 | Adrian CONDRAȘOV, Paula VÂRBAN, Adrian CONDRAȘOV

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Abuz în serviciu contra intereselor publice. Începerea urmăririi penale.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de:

1. C.N., la data faptelor director general al SC Electrica SA, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată;
2. C.C., la data faptelor director al Direcției Finanțe Patrimoniu al SC Electrica SA, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată;
3. O.C., la data faptelor director general al SC Electrica Serv SA, (structură desprinsa din Electrica SA ca urmare a reorganizării) în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată.

Față de următoarele persoane, având, la data faptelor, funcții în cadrul Sucursalelor de Întreținere și Servicii Energetice (SISE) Moldova și Muntenia Nord s-a dispus efectuarea urmăririi penale pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată:
4. A.P.,
5. L.P.,
6. A.V.,
7. P.S.,
8. S.M.,
9. R.N.,
10. I.S.P.,
11. B.N.,
12. D.I.

În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2004-2005, la nivelul Electrica SA s-au efectuat achiziții de echipament de protecție și echipament de lucru de la un singur furnizor, respectiv SC Tech Safety Sa Tg. Jiu, în cantități nejustificat de mari și la prețuri supraevaluate, toate acestea cu încălcarea prevederilor OUG nr. 60/2001 (privind achizițiile publice) și cu nerespectarea atribuțiilor de serviciu de către funcționarii implicați, prin aceasta cauzându-se Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA (prin sucursalele Moldova și Muntenia Nord) un prejudiciu cumulat de aproximativ 1.644.135 euro.
Astfel, în perioada august 2004 – februarie 2005, în calitate de director general al SC Electrica SA, suspectul C.N. împreună cu suspectul C.C., directorul Direcției Finanțe Patrimoniu, a dispus funcționarilor subordonați, efectuarea de achiziții publice de echipament individual de protecție și echipament de lucru de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziții, cu încălcarea prevederile OUG nr. 60/2001 și a regulamentelor interne. În acest sens, a dispus cumpărarea de produse la prețuri supraevaluate (fiind încheiate 77 contracte) și totodată a dispus plăți – prin semnarea a 48 de ordine de plată – către furnizorul Tech Safety SA, prin aceasta cauzându-se SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor în drepturi și obligații al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) un prejudiciu evaluat la 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro.
De asemenea, în cursul lunii martie 2005, cei doi suspecți sus menționați au dispus funcționarilor subordonați, efectuarea de achiziții publice de echipament individual de protecție și echipament de lucru de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziții, cu încălcarea prevederile OUG nr. 60/2001 și a regulamentelor interne, prin cumpărarea de produse la prețuri supraevaluate, prin aceasta cauzându-se SC Electrica Serv SA (ca succesor în drepturi și obligații al Electrica SA) un prejudiciu în valoare de 895.406,90 lei echivalent cu 252.796 euro.
În anul 2005, în calitate de director general al SC Electrica Serv SA, O.C. a dispus funcționarilor subordonați, efectuarea de achiziții publice de echipament individual de protecție și echipament de lucru de la SC Tech Safety SA fără a exista necesitatea acestor achiziții, cu încălcarea prevederile OUG nr. 60/2001 și a regulamentelor interne, prin cumpărarea de produse la prețuri supraevaluate și totodată a dispus plăți către furnizorul Tech Safety SA, prin aceasta cauzându-se Electrica SA și Electrica Serv SA un prejudiciu total de aproximativ 1.644.135 euro.

Celelalte persoane menționate, respectiv A.P., L.P., A.V., P.S., S.M., R.N., I.S.P., B.N., D.I. și-au depășit sau încălcat atribuțiile de serviciu, înlesnind cauzarea prejudiciilor sus menționate.

Persoanelor sus menționate li s-au adus la cunoștință calitatea de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Adrian CONDRAȘOV

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti