Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Timișoara. Constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare a banilor. Reținere
18.06.2014 | Adrian CONDRAȘOV, Paula VÂRBAN, Adrian CONDRAȘOV

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Timișoara. Constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare a banilor. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a inculpaților:
F.I.R., administrator al S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L., în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
constituirea unui grup infracțional organizat;
– evaziune fiscală;
– spălare a banilor;
P.S.C., administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
constituire a unui grup infracțional organizat în modalitatea aderării;
– complicitate la evaziune fiscală;
– complicitate la spălare a banilor;
Ș.V.C., administrator al mai multor societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
complicitate la evaziune fiscală;
– complicitate la spălare a banilor.

Din ordonanțele de reținere, întocmite de procurori a rezultat că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2009-2012, inculpatul F.I.R., administrator al S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L. Timișoara, a înregistrat în evidența contabilă a societății, facturi fiscale emise în numele mai multor societăți comerciale, reprezentând achiziția unor servicii de promovare în valoare totală de 18.977.541 lei, existând date și indicii certe că aceste servicii ar fi fictive, în sensul că acestea nu ar fi fost prestate.
Există indicii rezonabile că societățile emitente ale facturilor erau din categoria firmelor „fantomă”, în sensul că nu funcționau la sediile declarate și nu au raportat la organele fiscale activitate economică, fiind doar furnizoare de facturi fictive.
În urma înregistrării în contabilitate a acelor facturi false a fost creat un prejudiciu bugetului statului în cuantum de 6.534.125,46 lei, din care TVA în sumă de 3.662.998,69 lei și impozit pe profit în sumă de 2.871.126,77 lei.
Datele și indiciile existente până în prezent relevă că, în vederea realizării acestei activități infracționale ilicite, F.I.R. a inițiat și condus un grup infracțional organizat la care a aderat ulterior, printre alții și P.S.C.
După ce emiteau facturi fictive ce atestau operațiuni comerciale nereale, cei trei restituiau sumele de bani primite cu titlu de plată aferentă acelor facturi lui F.I.R., în numerar sau prin transfer bancar. Scopul acestei asocieri a fost acela de crea un circuit fictiv de documente și un flux aparent de lichidități în numerar care să justifice, pe deoparte, diminuarea bazei impozabile (impozit pe profit și TVA) a firmei administrate de F.I.R., iar pe de altă parte să îi asigure justificarea provenienței majorării patrimoniului personal și a veniturilor pe care acesta le obținuse.
Din actele de urmărire penală efectuate în cauză reiese că F.I.R. a fost sprijinit în activitatea infracțională, printre alții și de inculpatul Ș.V.C.. Aceștia, în calitate de asociați sau administratori ai unor societăți comerciale, au acceptat propunerea lui F.I.R. de a se implica în această activitate infracțională, respectiv de a emite facturi fiscale fictive către S.C. Power Distributions S.R.L., de a încasa prin bancă contravaloarea acestora și ulterior de a extrage sumele în numerar și a le returna în numerar numitului F.I.R., în schimbul unui comision cuprins între 2%-5% din valoarea sumelor astfel tranzacționate.
Unele dintre persoanele menționate mai sus au strânse conexiuni fiind implicate în aceleași societăți comerciale sau derulând același fel de activitate, ori transmițând între ele părțile sociale deținute în acele societăți comerciale.
O sumă de 5.148.734 lei, rezultată în urma săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, a fost transferată succesiv, în scopul ascunderii adevăratei proveniențe ilicite a acelor bani, prin mai multe conturi bancare ale lui F.I.R. și ale altor persoane care l-au sprijinit în activitatea infracțională desfășurată. Ulterior, acele sume de bani au revenit în patrimoniul lui F.I.R.

Inculpaților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați Tribunalului Timiș, în vederea arestării preventive.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și cu privire la alte persoane.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI și din partea lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Timiș.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Adrian CONDRAȘOV

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti