Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
2 comentarii

Romania a ratificat modificarile Tratatelor Uniunii Europene
13.02.2008 | JURIDICE.ro, BADEA CLIFFORD CHANCE

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial, partea I, nr. 107 din 12 februarie 2007 a fost publicata Legea pentru ratificarea Tratatului de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeana si a Tratatului de instituire a Comunitatii Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007.

Romania este cel de-al patrulea stat membru al Uniunii Europene care ratifica noul tratat, dupa Ungaria, Slovenia si Malta.

Unele dintre modificarile importante aduse de Tratatul de la Lisabona sunt in sensul asigurarii unei eficiente sporite institutiilor europene prin simplificarea procesului decizional, supus in multe domenii cheie procedurii restrictive a unanimitatii. Astfel sistemul de vot a fost simplificat, fiind nevoie de o majoritate de 55% dintre statele membre (15 din 27 de state membre) pentru adoptarea unei decizii. Totusi, aceste state trebuie sa reprezinte cel putin 65% din totalul populatiei Uniunii, fapt ce face sa sporeasca totodata si rolul statelor cu o populatie mai numeroasa. Procesul decizional ramane insa restrictionat sub anumite aspecte, precum cerinta unanimitatii pentru modificarea unei decizii a Uniunii Europene. Modificarea sistemului de vot va intra in vigoare dupa 2014.

Prin ratificare tratatului Cartea Europeana a Drepturilor Fundamentale devine obligatorie din punct de vedere juridic, Curtea de Justitie a Comunitatii Europene urmand sa asigure respectarea acesteia.

Un alt aspect relevant este acela al afirmarii personalitatii juridice a Uniunii Europene, dar care nu ii da insa dreptul de a se substitui statelor membre fara a fi mandatata in acest sens.

Tratatul aduce si modificari referitoare la structura, componenta si functionarea institutiilor europene, precum micsorarea numarului de comisari europeni, redistribuirea locurilor din Parlamentul European sau crearea postului de Inalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate.

Tratatul de la Lisabona permite votul majoritar in ceea ce priveste propunerile Inaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate privind politicile externe, cu exceptia situatiei cand unanimitatea poate fi ceruta de statul membru ale carui interese ar fi grav nerespectate.

Conform noului tratat, parlamentele nationale vor avea un rol sporit in luarea deciziilor la nivel european, fiind prevazuta obligatia de notificare a acestora cu privire la toate propunerile legislative, precum si posibilitatea parlamentelor nationale de a contesta o propunere legislativa.

Tratatul de la Lisabona va intra in vigoare la 1 ianuarie 2009.

Pentru STIRI.JURIDICE, BADEA CLIFFORD CHANCE

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti