Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Google Spania – Dreptul la uitare. Hotărârea CJUE din 13 mai 2014
20.06.2014 | Alin Samir ORGOAN

JURIDICE - In Law We Trust

Accesul la internet este mult facilitat astăzi, orice persoană poate verifica și obține date despre o altă persoană, un fel de cazier virtual mult mai conturat decât tradiționalul cazier judiciar. Această povară a unui trecut iertat, dar nu și uitat, a fost reconsiderat în față Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Pe data de 13 mai 2014, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat o hotărâre importantă într-o cauza care opunea Spania multinaționalei Google. Acest litigiu privește obligațiile care revin exploratorilor motoarelor de căutare privind protecția datelor cu caracter personal al persoanelor care doresc să invoce un drept la uitare.

În speță, o persoană de naționalitate spaniolă a realizat, căutând-și numele pe motorul de căutare Google, că datele sale personale erau disponibile pe site-ul unui cotidian care publica o vânzare la licitație imobiliară legată de un sechestru practicat în recuperarea datoriilor sale de securitate socială. După solicitarea ștergerii nereușită adresată la Google Spania apoi la Google Inc pe motiv că, procedura fiind veche, informația nu trebuia să mai apară pe internet, reclamantul s-a adresat agenției spaniole de protecție a datelor (AEPD).

AEPD a ordonat la Google Spania și Google Inc retragerea datelor personale, cele două societăți au început individual o procedură de recurs în fața Curții Supreme spaniole. Aceasta din urmă, a sesizat CJUE de o serie de întrebări preliminare cum ar fi:
– Trebuie considerat că activitatea unui motor de căutare este înțeleasă în noțiunea ”de prelucrare a datelor cu caracter personal” așa cum este definită în articolul 2, b) al Directivei 95/46?
– Dacă da, AEPD poate ea să ordone direct unui explorator al unui motor de căutare retragerea paginilor rezultate publicate de către un terț fără ca să se adreseze în prealabil proprietarului site-ului web chiar dacă aceste informații au fost publicate în mod legal?
– Dreptul la ștergere și dreptul de opoziție recunoscut de Directiva 95/45 acordă el dreptul unei persoane să solicite unui motor de căutare suprimarea informațiilor conținând date personale, publicate legal, invocând dreptul la uitare?

Pe de-o parte, Curtea consideră că activitatea unui motor de căutare, punând la dispoziție date personale publicate de către terț, trebuie asimilată unei activități de prelucrare a datelor personale în sensul articolului 2, b) din Directivă. În caz contrar exploratorul zisului motor de căutare este considerat responsabil de prelucrarea datelor personale, în sensul articolului 2, d).

Pe de altă parte, judecătorii estimează că, în sensul articolului 12, b) și 14, primul alineat, a), al Directivei 95/46, exploratorii motoarelor de căutare au obligația să nu mai facă referințe către paginile web, publicate de către terț și care conțin informații relative unei persoane chiar dacă acestea nu sunt în prealabil șterse de către proprietarul site-ului web. Aceasta este valabil doar dacă sunt satisfăcute condițiile prevăzute în articolele citate din directiva.

În caz contrar, CJUE recunoaște un drept la uitare, cu condiția că persoana respectivă să demonstreze că utilizarea motorului de căutare a condus la informațiile care ar putea să-i poarte prejudiciu, aceasta persoană putând să se sprijine pe articolele 7 și 8 al Cartei Drepturilor fundamentale. Cu toate acestea, invocarea acestui drept este exclus în cazul în care ar fi vorba de o persoană publică și dacă ingerința în drepturile fundamentale este justificată de un interes public.

În final, judecătorii au considerat că ”articolul 4, paragraful 1, a), al Directivei 95/46 trebuie interpretat în sensul că prelucrarea de date cu caracter personal este efectuat în cadrul activităților unei instituții al responsabilului al acestei prelucrări pe teritoriul unui Stat Membru, în sensul acestei dispoziții, atunci când exploratorul vreunui motor de căutare crează într-un Stat membru o sucursală sau o filială destinată să asigure promovarea și vânzarea spațiilor publicitare propuse de către acest motor și al cărei activități vizează locuitorii acestui Stat membru”.

Această hotărâre, foarte așteptată, a fost foarte bine primită în sânul instanțelor Uniunii Europene. Este o surpriză deoarece contravine avizului avocatului general care estima în iunie 2013 că Google nu era responsabil de datele personale care apăreau pe paginile sale.

Un plus de responsabilitate pentru motoarele de căutare și o portiță de scăpare prin acest drept la uitare pentru internauți. Greutatea acestei decizii este într-o totală relevanță cu impactul pe care îl are prelucrarea datelor personale în spațiul virtual și accesibilitatea terților la acestea.

Alin-Samir ORGOAN

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.