Masă rotundă pe tema petrolului şi a gazelor naturale, organizată de Pachiu şi Asociaţii, Energy Policy Group și PwC România


20 iunie 2014 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Casa de avocatură PACHIU & ASOCIAȚII împreună cu think-tank-ul Energy Policy Group (EPG) și PwC România au organizat joi, 12 iunie, o masă rotundă pe tema Este necesară schimbarea legislației românești în domeniul petrolului și gazelor?, care a avut loc la Hotel Epoque din Bucureşti. Evenimentul, aflat deja la a treia ediție, a fost dedicat experţilor din sectorul Oil & Gas și s-a bucurat de participarea la nivel înalt a reprezentanţilor Guvernului și autorităţii de reglementare (ANRM), a companiilor reprezentative din sectorul upstream, a asociațiilor din domeniu și a analiştilor specializaţi. Masa rotundă s-a desfășurat în două panel-uri succesive, moderate de Laurenţiu Pachiu (Managing Partner, PACHIU & ASOCIAȚII) şi de Vasile Iuga (Managing Partner, PwC South East Europe).

Tema centrală a evenimentului – necesitatea modernizării și adaptării legislației petroliere la noile provocări din industria extractivă – a fost completată de o discuție pe marginea principiilor și obiectivelor care ar trebui să definească viitorului regim al redevențelor și de o analiză a impactului recentelor modificări fiscale asupra industriei.

Discuțiile primului panel s-au concentrat pe problema accesului la teren și a necesității simplificării proceselor de avizare, chestiuni de natură să conducă la îngreunarea considerabilă a operațiunilor de prospectare,precum și la întreruperi și întârzieri în realizarea investițiilor.

Au fost făcute propuneri de întărire a autorităților de reglementare, condiție obligatorie pentru ca agențiile statului să devină reali parteneri contractuali pentru companiile implicate în sectorul energetic. De asemenea, dialogul dintre industrie și autorități (centrale și locale) necesită coerență și eficiență

În cel de-al doilea panel s-a discutat despre diversele sisteme de impozitare practicate în industria producătoare de petrol și gaze la nivel internațional. În România, care este un producător de talie mică, cu grad ridicat de epuizare a zăcămintelor și costuri mari de operare, se impune încurajarea investițiilor în zăcămintele mature și cele offshore printr-un cadru fiscal stabil și stimulativ. De asemenea, a fost discutată necesitatea ca în definirea unui regim fiscal să se ţină cont şi de tipul de resurse energetice de care o ţară dispune – onshore/offshore, convenționale/neconvenționale, zăcăminte noi/mature.

Despre PACHIU & ASOCIAȚII

PACHIU & ASOCIAȚII este o firma specializată în domeniul avocaturii de business, acordând o atenție specială domeniului energiei. EPG este un think-tank specializat în analiza strategică a politicilor și piețelor de energie din regiunea Europei de Est și a bazinului Marii Negre. PwC România este o firmă integrată care oferă o gamă completă de servicii profesionale companiilor locale şi multinaţionale, precum şi instituţiilor publice: audit financiar, consultanţă în afaceri şi management, consultanţă fiscală şi juridică.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii