« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

ASF. Eliminarea barierelor pieţei de capital
24.06.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Asigurări, Corporate, Lege 9, Piața de capital | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,

Autoritatea de Supraveghere Financiară a dat publicității luni, 23 iunie 2014, un comunicat cu privire la pașii făcuți pentru eliminarea barierelor pieţei de capital.

ASF a început să colaboreze, de la finele anului trecut, cu membrii pieței de capital, formând grupul de lucru Great Barriers Shift, pentru identificarea şi eliminarea barierelor care impiedică dezvoltarea pieţei locale.

Astfel, a fost aprobat Regulamentul pentru modificarea anexei la Regulamentul nr. 7/2006 privind veniturile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, care va intra în vigoare începând cu 16 septembrie 2014 și care prevede:
– reducerea de la 0,08% la 0,06% a cotei aplicate valorii tranzacţiilor cu instrumente financiare suportată de cumpărător;
– menţinerea la nivelul de 0,04% a cotei din valoarea tranzacţiilor derulate pe pieţele reglementate şi/sau în cadrul sistemelor alternative de tranzacţionare, de către intermediarii care au calitate de Market Maker, şi
– exonerarea entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de ASF de la plată în legatură cu emiterea unui aviz constituind răspuns oficial la chestiuni privind aplicarea legii şi a reglementărilor, în prezent la nivelul de 10.000 lei.

De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, pe 18 iunie 2014, aprobarea de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului de Procedură Fiscală, care include printre altele:
– eliminarea obligativităţii de înregistare prin împuternicit a nerezidenţilor care au obligaţii declarative în România, dacă aceştia sunt rezidenţi într-un stat membru al UE sau într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri sau alt act juridic prin intermediul căruia se poate face schimbul de informaţii;
– posibilitatea comunicării electronice între contribuabil şi autoritatea fiscală, pentru diverse acte procedurale sau solicitări, cu menţiunea că va urma un ordin comun al Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Dezvoltării Regionale şi a Adminsitraţiei Publice în acest sens.

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, a declarat: “ASF a luat primele măsuri pentru diminuarea barierelor de pe piaţa de capital. Acestea includ schimbări de legislaţie şi o reducere semnificativă a comisioanelor de tranzacţionare. Acest lucru arată o decizie ireversibilă pentru a face piaţa nu doar mai competitivă, ci foarte competitivă şi sperăm că şi alte părţi implicate vor acţiona în consecinţă. Acest proces va fi unul gradual, dar permanent, în scopul facilitării accesului pe Bursa românească, astfel încât investitorii să nu fie nevoiţi să se gândească de două ori înainte de a-şi investi banii aici. Apreciem eforturile depuse de toţi cei implicaţi în grupul de lucru Great Barriers Shift, incluzând BVB, Ministerul Finanţelor Publice, Parlamentul şi Guvernul României”.

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.