Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

ASF. Eliminarea barierelor pieţei de capital


24 iunie 2014 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Asigurări, Corporate, Noutăți legislative, Piața de capital
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Autoritatea de Supraveghere Financiară a dat publicității luni, 23 iunie 2014, un comunicat cu privire la pașii făcuți pentru eliminarea barierelor pieţei de capital.

ASF a început să colaboreze, de la finele anului trecut, cu membrii pieței de capital, formând grupul de lucru Great Barriers Shift, pentru identificarea şi eliminarea barierelor care impiedică dezvoltarea pieţei locale.

Astfel, a fost aprobat Regulamentul pentru modificarea anexei la Regulamentul nr. 7/2006 privind veniturile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, care va intra în vigoare începând cu 16 septembrie 2014 și care prevede:
– reducerea de la 0,08% la 0,06% a cotei aplicate valorii tranzacţiilor cu instrumente financiare suportată de cumpărător;
– menţinerea la nivelul de 0,04% a cotei din valoarea tranzacţiilor derulate pe pieţele reglementate şi/sau în cadrul sistemelor alternative de tranzacţionare, de către intermediarii care au calitate de Market Maker, şi
– exonerarea entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de ASF de la plată în legatură cu emiterea unui aviz constituind răspuns oficial la chestiuni privind aplicarea legii şi a reglementărilor, în prezent la nivelul de 10.000 lei.

De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, pe 18 iunie 2014, aprobarea de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului de Procedură Fiscală, care include printre altele:
– eliminarea obligativităţii de înregistare prin împuternicit a nerezidenţilor care au obligaţii declarative în România, dacă aceştia sunt rezidenţi într-un stat membru al UE sau într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri sau alt act juridic prin intermediul căruia se poate face schimbul de informaţii;
– posibilitatea comunicării electronice între contribuabil şi autoritatea fiscală, pentru diverse acte procedurale sau solicitări, cu menţiunea că va urma un ordin comun al Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Dezvoltării Regionale şi a Adminsitraţiei Publice în acest sens.

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, a declarat: “ASF a luat primele măsuri pentru diminuarea barierelor de pe piaţa de capital. Acestea includ schimbări de legislaţie şi o reducere semnificativă a comisioanelor de tranzacţionare. Acest lucru arată o decizie ireversibilă pentru a face piaţa nu doar mai competitivă, ci foarte competitivă şi sperăm că şi alte părţi implicate vor acţiona în consecinţă. Acest proces va fi unul gradual, dar permanent, în scopul facilitării accesului pe Bursa românească, astfel încât investitorii să nu fie nevoiţi să se gândească de două ori înainte de a-şi investi banii aici. Apreciem eforturile depuse de toţi cei implicaţi în grupul de lucru Great Barriers Shift, incluzând BVB, Ministerul Finanţelor Publice, Parlamentul şi Guvernul României”.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro