MAE. 20 de ani de când România este parte la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale
24.06.2014 | JURIDICE.ro

Ministerul Afacerilor Externe a dat publicității vineri, 20 iunie 2014, un comunicat cu privire la aniversarea a 20 de ani de la momentul depunerii instrumentului de ratificare a Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.
Cu această ocazie, ministrul Titus Corlățean și-a exprimat aprecierea față de faptul că după patru ani de la Revoluție, apartenenţa României la Consiliul Europei a fost semnul unei angajări ferme pe drumul ce o readucea în familia unei Europe democratice, în care standardele legate de protecţia drepturilor omului au o importanţă crucială. De asemenea, ministrul a subliniat că țara noastră a făcut progrese majore în ultimii 20 de ani, în special în ceea ce privește: dreptul la un proces echitabil, libertatea de exprimare, dreptul la libertate şi siguranţă, interzicerea torturii, tratamentelor inumane ori degradante, dreptul de proprietate.
România a semnat, la data de 7 octombrie 1993, Convenţia, chiar în momentul aderării sale la Statutul Consiliului Europei, iar prin Legea nr. 30/1994, publicată în Monitorul Oficial nr. 135 din 31 mai 1994 a fost ratificat acest tratat european cu valoare generală în materia drepturilor omului (intrat în vigoare la data de 3 septembrie 1953, după ce a fost ratificat de cel de-al 10-lea stat). Tratatul constituie documentul fundamental al sistemului de protecţie a drepturilor omului instituit la nivelul Consiliului Europei.