Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Avocații… joacă și fotbal!
24.06.2014 | Mihnea STOICA

JURIDICE - In Law We Trust

Am convingerea ca participarea la competitiile sportive duce la conlucrari profesionale durabile si faciliteaza schimburi de opinii despre profesie. Pentru ca redactarea cronicilor sportive nu face insa parte dintre activitatile specifice avocatilor, ii rog pe confratii care au rabdarea sa citeasca in randurile de mai jos despre gloria noastra sportiva sa isi manifeste eventuala “nemultumire” numai fata de autorul acestui articol, nu si fata de colegii evocati in text.

De multe ori, desi nu sunt sustinute corespunzator, eforturile si demersurile sportive ale colegilor nostri contribuie la intarirea prestigiului profesiei de avocat. Acest articol se vrea o reparatie cuvenita confratilor care au consolidat reputatia corpului nostru profesional prin dedicatie, fair play si, nu in ultimul rand, prin cheltuielile suportate pentru participarea la evenimente sportive.

In 2012, Baroul Dolj a avut initiativa de a organiza o competitie nationala de fotbal destinata avocatilor. Aceasta s-a bucurat de participarea echipelor formate de un numar semnificativ de barouri. Echipa craioveana, aflata sub patronajul distinsului decan, domnul avocat Ion Turculeanu, a castigat competitia. Din componenta ei s-au evidentiat, atat in teren, cat si in calitate de gazde remarcabile, domnii avocati Dragos Nicu si Bogdan Oane. La randul lor, avocatii Baroului Bucuresti au avut o evolutie apreciata, iar rezultatul obtinut de ei a avut drept efect implicarea mai multor colegi, care au alcatuit cateva echipe – BB1, BB2, All Stars/Old Boys – ce au participat, ulterior, intr-o serie de alte competitii.

Initiativa Baroului Dolj a determinat apoi organizarea unor competitii amicale, cu participare restransa, in care s-au tratat in mod fair play revansele din competitia oficiala. Avocatii giurgiuveni s-au distins, organizand, in februarie 2013, un turneu tripartit (Giurgiu – Dolj – Bucuresti), castigat la golaveraj de echipa Baroului Bucuresti. Din randul giurgiuvenilor ii evidentiem pe domnii avocati Lucian Copoiu si Alin Dulgheru. Dintre castigatori s-au remarcat capitanul echipei, avocat Radu Ionel, portarul nostru, avocat Dragos Tacaluta, si cel mai bun jucator al turneului, avocat Marian Paclesan.

Seria de amicaluri a continuat si a generat alcatuirea unei echipe mixte, a avocatilor giurgiuveni si bucuresteni, care a participat sub denumirea Baroul Bucuresti 3 (BB3) la cea de-a doua editie a Lex Liga – competitia rezervata profesionistilor dreptului, organizata de Asociatia Sportiva a Procurorilor.

De altfel, tot o echipa mixta, intitulata Dacia Feliz Cluj Napoca, a participat si la turneul international Mundiavocat 2014 – Budapesta. Barourile din Cluj si din Dolj au asigurat componenta lotului, disponibil in nota de subsol. Dacia Feliz Cluj Napoca a avut un traseu remarcabil in grupe, invingand toti adversarii – echipe din Algeria (KOCAELI), Turcia (ASA BOUMERDES) si Brazilia (OAB GOIAS). Din pacate, in optimile de finala, echipa braziliana OAB ES BRASIL i-a intrecut la loviturile de departajare, cu 6-5, dupa ce scorul din prelungiri ramasese nul.

Intre timp, echipele bucurestene s-au remarcat in Lex Liga. Astfel, BB1 a castigat ambele competitii organizate pana in prezent (toamna 2013, respectiv primavara 2014) iar BB2 a asigurat un veritabil spectacol, fiind surclasata numai in play-off, respectiv in finala mica. Noua echipa mixta, BB3, a facut de asemenea o figura frumoasa, din component acesteia evidentiindu-se “stranier-ul” Lucian Copoiu, avocat al Baroului Girugiu.

Primul turneu s-a bucurat si de participarea echipelor societatilor TZA (de unde s-au remarcat avocat Robert Rosu si ”stranier-ul” avocat Daniel Stefanica) si Musat (de unde s-au remarcat avocat Madalin Enache si avocat Adrian Ster).

BB2 si capitanul ei, avocat Florin Butnariu, trebuie felicitati pentru progresul inregistrat in competitia de primavara, cand au jucat finala mica contra echipei ANP – avand portarul (avocat Adrian Vitelaru) accidentat si inlocuit de “sufletul” echipei, avocat Adrian Radulescu – si au obtinut un laudabil loc IV. Nu trebuie uitat nici avocatul George Busu, a carui accidentare a recidivat, lipsind intreaga echipa de apetitul sau remarcabil pentru gol. Nu in ultimul rand, trebuie felicitat si domnul avocat Veniamin Bortos, cel mai versatil jucator al echipei, singurul mai experimentat decat avocat Mihail Ciobanu, consilierul coordonator al echipei.

BB1 – campioana ambelor competitii desfasurate pana in prezent – a generat si cel mai devotat jucator, avocat Andrei Popescu, accidentat pe campul de joc atat in finala din toamna, cat si in semifinala din primavara. Conduita sa poate constitui un exemplu si sunt convins ca se regaseste si in activitatea sa profesionala. Un alt exemplu il constituie avocat Dragos Tacaluta, declarat portarul competitiei. In egala masura, merita felicitarile noastre vedeta echipei, avocat Marian Paclesan, “stranier-ul” nostru Andrei Nicolescu, avocat in Baroul Prahova, capitanul echipei – avocat Ionel Radu, precum si singurul stagiar, avocatul Alin Busea.

Efortul colectiv al echipei si performantele individuale ale jucatorilor au determinat de altfel ca echipa sa obtina, prin forte proprii, sponsorizarea din partea unui post national de televiziune si a unui prestigios ONG. Mai mult, cred ca echipa a castigat simpatia intregului corp profesional, beneficiind frecvent de galeria colegelor si de suportul colegilor sedentari sau accidentati.

Pe de alta parte, campionii fair play-ului au fost din nou colegii din BB2, care au asigurat in mod elegant si sportiv suportul moral in timpul finalei din 17 Iunie.

Redactor sportiv de ocazie – avocat Mihnea STOICA

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.