Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea Codului de procedură fiscală și a altor acte normative
24.06.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 455 din data de 18 iunie 2014 a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 40/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscale.

Principalele măsuri stabilite prin ordonanța de urgență:

1. Modificarea Codului de procedură fiscală

– se reglementează o excepție în privința obligației de desemnare a unui împuternicit de către contribuabilii care au obligații declarative și nu au un domiciliu fiscal în România. Această excepție vizează, în primul rând, rezidenții statelor membre UE, dar și persoanele care sunt rezidente în state semnatare ale unor instrumente juridice internaţionale la care România este parte şi care cuprind prevederi privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal şi recuperarea creanţelor fiscale;

– se reglementează posibilitatea emiterii și comunicării actelor administrative fiscale și în formă electronică. În acest sens, actele vor semnate cu semnătură electronica extinsă a Min. Finanțelor sau a autorității administrației publice, după caz;

– se reglementează posibilitatea contribuabililor de a transmite la organele fiscale cereri ori alte acte procedurale, utilizând mijloacele de transmitere la distanță. În acest scop, se reglementează regulile care stabilesc aceste posibilități și condițiile în care se realizează.

– se reglementează posibilitatea organului fiscal de a transmite, inclusiv în format electronic, la solicitarea altor autorități publice, documentele privind situația fiscală a unui contribuabil.

2. Modificarea OUG nr. 29/2011 privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată

– creanțele stabilite de alte organe și transmise spre recuperare ANAF se includ în sfera de aplicare a eșalonării de plată, astfel încât vor constitui obiect al eșalonării toate obligațiile de plată existente în evidența organului fiscal.

– se reglementează situațiile în care contribuabilul solicită înlocuirea sau redimensionarea garanției, iar soldul sumelor rămase din eșalonare este inferior plafonului prevăzut de ordonanță;

– se anulează impozitul pe venitul agricol, proporțional cu gradul de calamitate constatat, pentru contribuabilii care au desfășurat în anul 2013 activități agricole și care au suferit pierderi de venit, ca urmare a unor factori externi.

3. Se stabilește că plăţile efectuate în temeiul Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, în vigoare în perioada 16 iulie 2009 – 15 februarie 2013, de avocaţi, notari publici şi executori judecătoreşti în contul de venituri al bugetului local 21.03.02.17 „Impozit pe onorariul avocaţilor şi notarilor publici” al unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază îşi au domiciliul fiscal avocaţii, notarii publici şi executorii judecătoreşti, sting obligaţiile fiscale datorate de contribuabil pentru venitul din activitatea independentă respectivă la bugetul de stat, conform prevederilor Codului Fisca. Plata se consideră valabilă la momentul efectuării acesteia.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti