Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
3 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Despre calomnie și alți demoni
24.06.2014 | Ștefan SPIRIDON

În atenţia domnului Doru Pădurariu – director al editurii Hamangiu, autor al textului calomnios Despre piratarea cărților și admiterea în profesiile juridice

Stimaţi cititori,
Stimate domnule Doru Pădurariu,

În legătură cu afirmaţiile făcute cu referire la persoana mea, doresc să vă aduc la cunoştinţă următoarele:

1. Poziţia mea faţă de fenomenul de piraterie este una destul de clară. Nu am încurajat niciodată şi nici nu încurajez astfel de practici, fie că ele se întâmplă în mediul virtual sau „la copiatorul de peste drum”. Mai mult decât atât, nu am postat niciodată documente pe internet care să nu-mi aparţină sau asupra cărora să nu am acordul titularilor drepturilor de proprietate intelectuală. Nu este nevoie să-mi explicaţi care este legislaţia în materie, o cunosc destul de bine.
Modalitatea în care aţi expus situaţia reprezintă o dezinformare şi o manipulare a publicului inacceptabilă care nu vă face cinste.
Fapta de a-mi atribui mie în public acţiunile altor persoane şi de a mă scoate ţap ispăşitor pentru toate pagubele produse editurii dumneavoastră reprezintă o calomnie care intră sub incidenţa dispoziţiilor legale şi care atrage după sine o răspundere civilă delictuală.

2. Mizeriile pe care le-aţi adus în discuţie nu se referă, aşa cum susţineţi, la demersurile dumneavoastră de a vă apăra drepturile, ci dimpotrivă. De accea, voi încerca să vi le relatez eu cât mai clar pentru că observ că ori sunteţi în necunoştinţă de cauză, ori sunteţi de rea-credinţă.
În urmă cu o săptămână (17 iunie 2014) aţi considerat că nu e cazul să luaţi legătura cu mine pentru a vă soluţiona eventualele nemulţumiri legate de postările de pe grupurile administrate de mine, ci aţi trimis e-mail-uri tuturor profesorilor de la facultatea cu care eu colaboram prin care i-aţi dezinformat şi i-aţi minţit ajungând până acolo încât să mă acuzaţi pe mine că aş fi scanat o carte a dlui decan şi aş fi distribuit-o pe grupuri sau că aş fi postat alte cărţi în format electronic.
Acţiunile dumneavoastră de dezinformare au avut drept consecinţă întreruperea colaborării mele cu facultatea pentru a nu afecta imaginea acesteia din cauza faptelor pe care le-aţi asociat cu persoana mea în mod nedrept.
Mai mult, aţi considerat în continuare că nu este cazul să luaţi legătura personal cu mine pentru a vă rezolva problemele şi aţi pornit o campanie de hărţuire împotriva mea, caracteristică regimurilor totalitare. Concret, aţi trimis acelaşi gen de e-mail-uri de dezinformare şi calomniere tuturor persoanelor apropiate, inclusiv îndrumătorului meu de stagiu!? Mai trebuia să primească bunica mea e-mail şi era tot tacâmul complet…
Într-un final, aţi considerat că nu este de ajuns ceea ce aţi făcut şi aţi trecut la un nivel „superior”. În data de 19 iunie 2014 aţi luat legătura pentru prima dată cu mine prin intermediul unui e-mail trimis noaptea, la ora 21:17. În dimineaţa imediat următoare, fără a aştepta să iau cunoştinţă de acel e-mail şi să vă răspund, aţi publicat un text calomnios pe contul de facebook al editurii.

3. Cât despre invitaţia mea adresată editurilor de a părăsi grupurile administrate de mine, aceasta a apărut ca o reacţie la calomniile dumneavoastră. Prin acel mesaj am dorit să-mi exprim dezacordul faţă de situaţia ca nişte edituri să-şi facă reclamă pe munca mea şi în acelaşi timp să arunce cu noroi în mine. Cu această ocazie, doresc să îmi cer scuze faţă de celelalte edituri care nu au fost implicate în această campanie de denigrare; am fost în necunoştinţă de cauză în acel moment, dar ulterior am aflat despre ce editură este vorba. Tot respectul pentru editurile care înţeleg să-şi facă treaba în mod profesionist!
În ceea ce priveşte urarea ca editura Hamangiu să dea faliment, nu îmi doresc ca motivul să fie rata pirateriei crescânde. Ar fi nedrept. Ar fi nedrept, ar fi imoral şi în acelaşi timp ilegal. Dar mi-aş dori ca editura Hamangiu să dea faliment dacă utilizatorii produselor sale consideră că acestea nu au calitatea pretinsă de nivelul preţurile lor. Acest lucru ar fi drept. Ar fi just şi conform unei economii de piaţă bazată pe o concurenţă loială. În privinţa mea, referitor la cărţile care reprezintă „munca unui numar mare de oameni – a unor echipe de autori, editori, programatori etc, care investesc mult efort, timp si bani pentru a edita si produce”, am avut destul de multe experienţe neplăcute: cărţi cu pagini lipsă, capitole întregi desprinse din cotor, erori de redactare, greşeli de ortografie, cerneală de proastă calitate care se ştergea în contact cu alte materiale ş.a.m.d. Aceleaşi nemulţumiri le-am regăsit şi la alţi colegi de-ai mei, dar cred că au fost doar nişte cazuri izolate.

4. Grupurile pe care le administrez au un regulament foarte simplu şi eficient.
Toate persoanele care doresc să adere la aceste grupuri îşi însuşesc şi, totodată, consimt la regulamentul de organizare şi funcţionare publicat la rubrica „Despre”.
Scopul acestor grupuri nu este de a facilita fenomenul de piraterie, ci de a crea un cadru organizat şi eficient prin intermediul căruia aspiranţii la profesiile de avocat şi magistrat să facă schimb de idei cu privire la examenele de primire în profesie. În mod constant au fost postate pe aceste grupuri mesaje de descurajare a pirateriei încă de la înfiinţarea lui în urmă cu un an.
Scopul regulamentului este de a eficientiza activitatea de pe grup, în principal datorită faptului că administratorul nu are cum să aloce moderării decât un timp limitat.
Regulamentul prevede că orice persoană care se simte lezată în drepturile sale poate sesiza acest lucru administratorului pentru a se lua măsurile de cuviinţă. Se precizează şi modalităţile în care se poate realiza acest lucru. În plus, regulamentul mai precizează că „Administratorul grupului nu îşi asumă răspunderea pentru conţinutul postărilor sau pentru fişierele uploadate. Răspunderea îi aparţine în totalitate autorului postării!”.
Pentru a preîntâmpina pirateria, au fost invitate pe grup toate editurile care aveau cont pe facebook. Surprinzător, nicio editură nu s-a simţit lezată vreodată de postările de pe aceste grupuri şi nici nu au apelat la pârghiile oferite pentru a stopa pirateria.

5. Eu încă mai cred, deşi observ că această opinie are din ce în ce mai puţini adepţi, că justiţia nu se face pe facebook.
Iniţial nu am vrut să intru în această horă de mahala, dar văzând feedback-ul din partea unui număr însemnat de prieteni şi persoane necunoscute, dar cu intenţii bune, care au luat de bune informaţiile publicate pe internet fără să cunoască adevărul, am decis să scriu aceste rânduri prin care să scot din obscuritate adevărul cosmetizat cu atâta măiestrie şi, în primul rând, pentru a-mi apăra imaginea.
Nu am nimic personal cu dumneavoastră sau cu oricare altă persoană, însă dacă dumneavoastră credeţi că la atacuri nu voi răspunde cu aceeaşi monedă, vă înşelaţi.
Conflictul nu a fost început de mine. Dumneavoastră aţi iniţiat această dispută şi tot de dumneavoastră depinde dacă ea va continua sau nu. Încă mai sper că nu constuie un efort exagerat să luaţi legătura personal cu mine.

Un cer senin,

av. Ştefan SPIRIDON


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Despre calomnie și alți demoni”

 1. Vasile BLOJ spune:

  Frumos articol, documentat, scris elegant si inteligent. Felicitari.

 2. Doru PĂDURARIU spune:

  Stimate Domnule Spiridon,

  Recunosc ca aceasta modalitate de „comunicare” este total noua si neobisnuita pentru mine. Dar sunt iubitor de folclor si am fost surprins sa aflu ca s-a inventat acest dans nou,zis „hora de mahala”. Sa dansam, atunci:

  1. In abordarea dumneavoastra s-a strecurat o eroare grava si e bine sa o indreptam. Nici eu si nici altcineva din Editura Hamangiu nu am sunat si nu am trimis pana in ziua de azi vreun e-mail niciunui profesor din Facultate si nici unei alte persoane din exterior cu privire la subiectul pirateriei (altminteri, o idee buna, pt care va multumesc).
  Singurul nostru demers a fost sa-i contactam direct pe cei care tot postau carti ale editurii pe net (inclusiv in grupurile administrate de dumneavoastra), cerandu-le sa le retraga. La un moment dat, dvs. ne-ati invitat sa ne luam de urechi si sa iesim din grup, promitandu-ne si alte «surprize».
  Abia atunci, v-am eu trimis acel e-mail, dumneavoastra PERSONAL, rugandu-va sa-l postati in cele doua grupuri si sa-mi raspundeti. Da, am trimis e-mailul si catre Maestrul dumneavoastra, sperand ca poate avea oarece ascendent si poate influenta atitudinea dumneavoastra. Si da, daca as si stiut si adresa de mail a bunicii, va asigur ca-i trimiteam si ei mesajul, exact din aceleasi considerente. In rest, mesajul a mai fost trimis doar partenerilor si colegilor din cadrul editurii (pentru ca asa se comunica intr-o companie).
  Din ce vad azi, inteleg ca v-am luat prea din scurt si de aceea n-ati apucat sa-mi raspundeti pe mail. Totusi, timpul scurt nu v-a impiedicat sa eliminati imeditat Ed. Hamangiu din grup si sa stergeti toate postarile cu „luatul de urechi”, „mizeriile” si „nesimtitii” (daca vreti sa le recititi, vi le-am pastrat noi pe pagina editurii).
  Deci, retineti: doar in lipsa unui raspuns din partea dumneavoastra, am rugat pe colegi sa posteze mesajul meu pe pagina editurii si l-am trimis apoi catre JURIDICE.ro

  2. Unde e calomnia in toata treaba aceasta, ca eu nu ma prind? Faptul ca se pirateaza cartile este dovedibil, iar faptul ca pe grupurile care le administrati s-au distribuit carti piratate este, de asemenea, dovedibil (cred ca colegii mei inca pastreaza „print-screenurile” si conversatiile purtate cu persoanele in cauza).
  Scopul mesajului meu a fost si ramane acela de a atrage atentia ca piratarea cartii juridice a devenit un fenomen foarte grav, prin amploarea lui, si sa-i avertizez pe toti cei in cauza ca vor urma demersuri legale. Aveti cuvantul meu ca nu doresc sa vad pe cineva condamnat pentru piraterie de carte si, Doamne-fereste, sa-si rateze cariera juridica din aceasta pricina.

  3. Se prea poate ca dumneavoastra personal sa nu fi copiat niciodata o carte (eu nu detin dovezi in acest sens, deci nu va pot acuza de asa ceva).
  Insa, Domnule Spiridon, atunci cand va asumati rolul de initiator si moderator al unor grupuri cu peste 18.000 de membri, toti studenti sau absolventi de Drept, dumneavoastra nu mai sunteti doar o persoana privata, care eventual discuta la o bere cu cativa amici. Aveti o obligatie cel putin morala, daca nu chiar legala, de a urmari si influenta ce se petrece acolo, ce fel de informatii se distribuie etc etc. Mai ales cand stiti ca multi dintre membrii acelor grupuri se uita la dvs ca la un frate mai mare, adica ca la cineva care a trecut deja examenul pentru care se pregatesc ei.

  4. Cartile sunt tot atat de bune pe cat de buni sunt oamenii care le fac. Da, exista si carti cu erori (de fond sau de forma), defecte de tipar s.c.l. Ni s-a intamplat si noua, dar eu stiu bine (si cred ca stiti si dumneavoastra) ca sunt cazuri izolate. Oricum, noi avem o politica clara si respect fata de cititori: oricine a solicitat, i-am inlocuit o carte defecta sau i-am returnat pretul platit, asa cum prevede si legislatia privind drepturile consumatorilor.
  Una peste alta, nu vad legatura intre aceste doua aspecte: piratarea cartilor si faptul ca exista carti cu greseli? Sau era doar o conexiune care sa justifice urarea cu falimentul?

  5. Ma bucura atitudinea si respectul pe care il manifestati fata de toate celelalte edituri (si eu sunt uneori invidios pe ele daca resuesc sa faca carti mai bune si noi nu). Probabil, tocmai fiindca sunt mai bune, cartile lor nici nu sunt piratate, si, de aceea, nu a fost cazul sa intervina. Cu toate acestea, eu sper ca, peste ani, dupa ce veti fi citit mult mai multe carti, sa constatati ca si Editura Hamangiu merita respectul dumneavoastra. Noi ne vom straduim sa-l castigam.

  Oh, Domnule Spiridon, cred ca am imbatranit! Hora asta de mahala e un dans prea obositor pentru mine. Dumneavoastra sunteti mai tanar; daca va tin plamanii, puteti sa o dansati mai departe, eu ma opresc aici. Totusi, sper ca aceasta hora sa nu devina un nou dans national. Prefer „Calusul” , e mai frumos. Poate invatam sa-l dansam impreuna ….

  Cele bune,
  Doru Padurariu

  P.S. Imi pare sincer rau daca Facultatea a intrerupt colaborarea cu dumneavoastra. Sper sa fie o decizie asupra careia se poate reveni. Succes!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.