Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Interviu Flavius Baias și Simona Gherghina. Există viață după licență?
26.06.2014 | Alina MATEI

Secţiuni: Dreptul sportului, Interviuri, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Matei: În prag de vacanță studențească, domnul conf. univ. dr. Flavius Baias, Decan al Facultății de Drept a Universității din București și doamna conf. univ. dr. Simona Gherghina, de la aceeași facultate, au acceptat să ofere, pentru JURIDICE.ro, răspunsuri referitoare la opțiunile unui absolvent. Continuarea studiilor printr-un master sau, în paralel, o dată cu intrarea într-o profesie juridică, oricare ar fi aceasta, urmarea și a masterului? Alegere dificilă, domnule Decan?

Flavius Baias: Nicio opțiune de viață nu e simplă. Și cum profesia face parte din viața noastră, evident că nici această alegere nu e ușoară. Legile profesiilor juridice din România nu condiționează intrarea în profesie de absolvirea unui masterat, așa că majoritatea absolvenților se optează, mai întâi, pentru carieră și, abia apoi, pentru continuarea studiilor. În ce mă privește, îi înțeleg. Dacă m-ar întreba, le-aș sugera să urmeze mai întâi masterat-ul, pentru a se putea consacra complet studiului și asimilării cunoștințelor pe care acesta le oferă. Dar, repet, înțeleg perfect opțiunea majoritară, impusă, mai ales, de considerente de ordin material.

Afis mastere 2014-2015Alina Matei: Facultatea de Drept a Universității din București are nu mai puțin de 10 specializări de master. Practic, dintre facultățile de drept din țară, aceasta are cele mai multe specializări, pe locul următor aflându-se Facultatea de Drept a Universității Babes-Bolyai cu șase specializări de master. Care a fost reacția studenților în anul universitar care se încheie în fața acestei oferte atât de generoase?

Flavius Baias: Reacția a fost una foarte bună, în sensul că au fost foarte mulți candidați, iar cei admiși s-au dovedit, în general, foarte motivați. Evident, există o diferență între diferitele programe de masterat în ceea ce privește interesul pe care îl generează în rândul absolvenților, pe locul I aflându-se, de ani buni, masterat-ul de „Științe penale”, urmat de „Carieră judiciară”, „Dreptul afacerilor” etc.

Simona Gherghina: Am observat că din ce în ce mai mulți absolvenți consideră că formarea lor profesională trebuie să includă specializarea pe care o oferă un program de master. E posibil ca în timp să se creeze o masă critică, pentru că e indiscutabil importantă specializarea în profesiile juridice – în niciun caz nu e o simplă modă. Dificultatea primară este de a alege o astfel de specializare, și destui studenți de anul IV vin să ceară detalii care să îi ajute să facă această alegere, pentru că vor să vadă ce e dincolo de titulatura programelor de master oferite.

Alina Matei: Dintre cele 10 specializări de master, două mi-au atras atenția: „Arbitrajul Internațional” și cel privind „Achizițiile Publice/Concesiunile/Parteneriatul Public-Privat”. Mi-au atras atenția întrucât doar Facultatea de Drept a Universității din București le are. Domnule Decan, care au fost resorturile pentru care s-a inițiat un master de Arbitraj Internațional?

Flavius Baias: Înainte de a răspunde la întrebare, aș mai adăuga un program de master, de asemenea unic în peisajul învățământului juridic românesc: cel de „Drept fiscal”. Și acesta este un program relativ nou, în sensul că se află la al doilea an de când a fost creat. Și atractivitatea lui crește: în primul an am avut, dacă nu mă înșel, 18 masteranzi, iar anul acesta sunt 35. Este un program de masterat foarte orientat spre practică, la care predau specialiști din mari companii de audit și consultanță fiscală, cum este „PwC”, din Ministerul Finanțelor, dar și de la facultăți de drept din „Hexagon”, cum sunt cele din Timișoara și Cluj-Napoca. Este, așadar, un masterat „inter-universitar”, cum este și cel de „Arbitraj Internațional”, organizat în colaborare cu ASE. Dincolo de tematica acestuia din urmă – unică, după cum ați spus – el mai reprezintă o premieră și din punctul de vedere al limbii de predare, care este limba engleză.

Afis Arbitr Internat 2014-2015

Alina Matei: Și de ce în limba engleză?

Flavius Baias: Cel puțin pentru trei motive: mai întâi, pentru că majoritatea arbitrajelor internaționale se desfășoară în limba engleză; apoi, deoarece am dorit ca acest program de master să atragă studenți nu numai din România, ci și din străinătate, ceea ce s-a și întâmplat deja (anul acesta am avut un student italian și unul irakian); în sfârșit, fiindcă am dorit să creem condițiile pentru a invita și profesori din străinătate…

Alina Matei: Uitându-mă la cele 11 discipline studiate în cadrul acestui master nu pot să nu constat ordinea și rigoarea acestora. Cine predă masteranzilor?

Flavius Baias: Evident, titularii disciplinelor sunt reputați specialiști din facultatea noastră, ca profesorii Dragoș Sitaru și Lucian Mihai sau mai tânărul Claudiu Buglea, din cadrul Academiei de Studii Economice, cum sunt doamnele profesor Cornelia Lefter și Crenguța Leaua, dar și din străinătate, cum este doamna Mădălina Diaconu, strălucită absolventă a Facultății de Drept a Universității din București și conferențiar la Facultatea de Drept a Universității din Neuchatel, Elveția. La aceștia s-au adăugat, în anul universitar care s-a încheiat, profesori invitați de marcă, precum Julian Lew, de la Queen Mary College, sau Luigi Fumagalli, de la Universitatea din Milano.

Alina Matei: O să o rog pe doamna profesor Simona Gherghina să ne spună ce își propune masterul de Achiziții Publice/Concesiuni/Parteneriat Public-Privat?

Simona Gherghina: Acest master oferă o specializare care permite abordarea unui domeniu care nu este accesibil direct unui absolvent de studii de licență. Zona contractelor publice, fie ele subsumate denumirii generice de „achiziții publice”, fie ele contracte complexe cum sunt concesiunile și parteneriatele public-privat, presupune dobândirea unor cunoștințe din mai multe ramuri de drept și, foarte important, a abilității de a face conexiuni între aceste cunoștințe. Masterul oferă un cadru de prezentare structurată a acestor cunoștințe și moduri particulare de raționament, iar rezultatul credem că este mai stabil și mai coerent decât „calificarea” de regulă parțială și cel mai adesea haotică pe care o poate un practician dobândi dacă are „șansa” de a lucra într-un astfel de proiect ce are la bază contracte publice.

Alina Matei: Și achizițiile, și concesiunile, și parteneriatul public-privat presupun bani de la stat. Adică bani publici, care sunt un fel de magnet… Și acolo unde există bani publici întotdeauna va exista interes. Doamna profesor, este un master tehnic sau unul aplicat?

Simona Gherghina: În cazul achizițiilor publice așa este, dar în cazul concesiunilor și a parteneriatului public-privat partea mai grea este să convingi investitorii privați și finanțatorii să își investească banii (privați). Magnetul aici or fi și banii publici, deși am observat că juriștii tind să perceapă regulile privind utilizarea banilor publici ca fiind un soi de șamanism rezervat autorităților. În acest master, discutăm și aceste reguli de utilizare a banilor publici și cele care se aplică investiției private, pentru că proiectele structurate pe achiziții publice, concesiuni, PPP presupun ambele surse de bani.

Pentru a înțelege mecanismele complexe ale acestor proiecte, masteranzilor le este prezentată baza teoretică, fără de care nu pot lua decizii în practică, fiindcă nici un proiect nu seamănă cu altul, le sunt prezentate bunele practici în domeniu, fără de care riscă să reinventeze roata, ceea ce e caraghios pentru un practician, și în fine le sunt prezentate și sunt discutate cu ei exemple practice – atât proiecte de succes cât și proiecte eșuate. Titularii cursurilor sunt în majoritate profesori ai facultății – Monica Rațiu predă achizițiile, Alexandru Ciobanu predă regimurile domeniale și contenciosul acestor contracte publice, Adriana Almășan predă regulile de concurență aplicabile, inclusiv elementele atât de importante ale ajutorului de stat, Ștefan Deaconu predă regulile la nivelul UE, iar eu predau concesiunile și parteneriatul public-privat. Există și un curs de jurisprudență predat de Dumitru Șerban, consilier CNSC, foarte aplicat, și un curs care acoperă aspectele tehnice legate de documentația de urbanism și realizarea proiectelor tehnice, predat de profesorul Meiță de la Universitatea de Arhitectură. De remarcat că toți sunt practicieni cu multă experiență în domeniul pe care îl predau.

Alina Matei: Masterul Facultății de Drept a Universității din București este imbatabil nu doar prin numărul mare de specializări. Dar cred că poate “rivaliza” chiar cu programe de master oferite de facultăți din străinătate. Răspunde inclusiv studenților cârcotași. Dacă ați fi din nou studenți, ce master ați alege? 

Flavius Baias: Fără îndoială, cel de „Arbitraj Internațional”.

Simona Gherghina: Achiziții publice, Concesiuni, Parteneriat Public-Privat, e genul de specializare complexă în care discuțiile și practica evoluează continuu.

Alina Matei: Credeți că mai sunt teme de master neexploatate, precum Dreptul mediului, Drept bancar, Dreptul Internetului?

Afis master francez-page-001Flavius Baias: Desigur că sunt și alte domenii, pe care le „explorăm” și, în măsura posibilului, încercăm să le punem în practică. De exemplu, din toamnă va fi „disponibil” un masterat de „Dreptul urbanismului și al planificării teritoriale”, în limba franceză, organizat în colaborare cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Paris I „Panthéon-Sorbonne” și Universitatea Louvain-La-Neuve, din Belgia. Este primul și, deocamdată, singurul program de Dreptul urbanismului din România și sperăm să se dovedească atractiv atât pentru juriști, cât și pentru urbaniști. Dar pentru că am menționat un masterat în limba franceză, vreau să precizez că nu e singurul: există și masteratul profesional de „Drept european și internațional al afacerilor”, tot în limba franceză. Aceste două programe ființează în continuarea studiilor în cadrul „Colegiului juridic franco-român de studii europene”, organizat împreună cu aceeași Universitate Paris I „Panthéon-Sorbonne” și un consorțiu de alte 12 universități franceze.

Simona Gherghina: Probabil că în viitor Facultatea de Drept va trebui să dezvolte mai multe programe de master în limbi străine, acoperind și domenii mai specializate, cum ar fi finanțarea de proiecte.

Alina Matei: Ultima întrebare o adresez domnului Decan Baias. De fapt, e o curiozitate mai mult. Printre disciplinele programului de master al Arbrajului Internațional se numără și arbitrajul în dreptul sportului. Campionatul de fotbal din Brazilia e în plină desfășurare. Știu că ați predat ca profesor invitat la Universitatea Sao Paolo din Brazilia în urmă cu trei ani. Microbul fotbalului sau al dreptului? Ce echipă de fotbal vă place? Vă mărturisesc favorita mea: Olanda.

Flavius Baias: În mod evident, materia „Arbitrajul în domeniul sportului”, predată de doamna Mădălina Diaconu și domnul Luigi Fumagalli, a fost mai atractivă pentru studenți decât este pentru mine Campionatul Mondial de Fotbal… Ori am îmbătrânit eu, ori fotbalul nu mai e același (la noi și aiurea a devenit mai mult o afacere decât un sport al lorzilor…), dar nu mă mai uit la meciuri cum o făceam atunci când „naționala” noastră dădea două goluri Braziliei în 1970 sau când jucau Steaua ori Craiova Maxima înainte de 1989… Ori când Yugoslavia ne-a bătut, într-un meci dramatic, la București, cu 6-4…  De altfel, cred că, de la Campionatul din SUA, din 1994, n-am mai urmărit un meci de fotbal de la un capăt la altul…

Alina Matei: Vă mulțumesc domnule Decan, vă mulțumesc doamna profesor pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Flavius Baias: Noi vă mulțumim pentru interesul pe care site-ul JURIDICE.ro îl acordă facultății noastre!

Simona Gherghina: Așa este, faptul că practicienii care vă urmăresc sunt interesați de ce se mai întâmplă la Facultatea de Drept e un semn tare bun. Va mulțumim!

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti