Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE întărește protecția acordată desenelor comunitare neînregistrate
27.06.2014 | Cosmina SIMION, Cosmina SIMION, Laura LEANCĂ

Secţiuni: Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Ca urmare a hotararii Curtii de Justitie a Uniunii Europene din 19 iunie 2014 C-345/13 – Karen Millen Fashions Ltd v Dunnes Stores, designerii pot rasufla usurati. In lupta dintre casele de moda si marile lanturi de retail, CJUE aduce clarificari importante in ceea ce priveste protectia desenelor comunitare neinregistrate.

Litigiul pe fond

In anul 2005, Karen Millen a creat si introdus pe piata din Irlanda o camasa in dungi si un top tricotat de culoare neagra. Desenele acestor produse erau protejate ca desene neinregistrate in baza Regulamentului 6/2002 privind desenele si modelele industriale comunitare. Dunnes (un lant de retail din Irlanda) a comandat fabricarea unor copii ale acestor articole vestimentare in afara Irlandei si a inceput sa comercializeze aceste copii in magazinele sale in anul 2006. Anul urmator, Karen Millen a introdus o actiune la High Court solicitand ca Dunnes sa inceteze utilizarea desenelor neinregistrate asupra articolelor vestimentare al caror titular este, precum si obtinerea de despagubiri. Aceasta instanta a admis actiunea, iar Dunnes a declarat apel la curtea suprema.

Precizam ca pentru a beneficia de protectia oferita de Regulamentul 6/2002, un desen sau model industrial trebuie sa aiba caracter individual si de noutate. Un desen sau model are caracter individual in masura in care impresia globala pe care o produce asupra utilizatorului avizat difera de impresia produsa asupra unui asemenea utilizator de orice alt desen sau model care a fost facut public.

In timpul procedurilor Dunnes a admis ca a copiat articolele vestimentare marca Karen Millen si nu a contestat caracterul de noutate al desenelor neinregistrate. Motivul apelului formulat de Dunnes l-a constituit lipsa caracterului individual, cea de-a doua conditie impusa de Regulamentul 6/2002. De asemenea, Dunnes a solicitat probarea caracterului individual al desenelor de catre Karen Millen.

Intrebarile preliminare

Curtea suprema irlandeza a suspendat cauza si a formulat doua intrebari preliminare catre CJUE, care pot fi rezumate astfel:
– Daca pentru a aprecia caracterul individual al unui desen, un utilizator avizat trebuie sa ia in considerare in formarea impresiei globale un desen specific dezvaluit anterior catre public, sau poate fi luata in calcul si o combinatie de caracteristici ale mai multor desene anterioare.
– Este obligata o instanta competenta sa trateze un desen comunitar neinregistrat ca valabil, in masura in care titularul desenului respectiv se limiteaza la a indica prin ce anume prezinta un caracter individual sau este acesta obligat sa probeze indeplinirea acestui caracter?

Cum se apreciază caracterul individual al unui desen?

Ca raspuns la prima intrebare, CJUE a stabilit ca pentru ca un desen sau model industrial sa prezinte caracter individual, impresia globala pe care o produce acest desen sau model industrial asupra utilizatorului avizat trebuie sa fie diferita de cea produsa asupra unui asemenea utilizator de unul sau mai multe desene sau modele industriale anterioare, privite individual, si nu de cea produsa de o combinatie de caracteristici izolate ale mai multor desene sau modele industriale anterioare.

Cu alte cuvinte, un tert care doreste sa conteste caracterul individual al desenului nu isi poate baza actiunea pe un ”mozaic” de trasaturi apartinand mai multor desene anterioare, ci doar luand in considerare unul sau mai multe desene sau modele industriale concrete, individualizate, determinate si identificate din ansamblul desenelor si modelelor divulgate anterior publicului.

Are obligatia titularul unui desen comunitar neinregistrat de a proba caracterul individual al acestuia?

CJUE a raspuns in mod negativ. Desi este necesar in lipsa formalitatilor de inregistrare pentru aceasta categorie de desene sau modele ca titularul sa precizeze obiectul protectiei pe care o revendica, este suficient ca acesta sa identifice elementul sau elementele desenului sau modelului industrial care ii confera caracter individual.

In argumentatia sa, CJUE a mai precizat ca o alta interpretare (care ar impune titularului obligatia de a proba caracterul individual al desenului) ar fi contrara prezumtiei de validitate a desenelor sau modelelor industriale comunitare neinregistrate. Tot in acest caz, posibilitatea paratului, prevazuta in Art. 85 alin 2 din Regulamentul 6/2002 de a contesta valabilitatea desenului sau modelului respectiv pe cale de exceptie sau printr-o cerere reconventionala in nulitate ar fi in mare masura lipsita de sens si de continut.

Impactul hotararii

Potrivit Regulamentului 6/2002, durata de protectie a unui desen sau model industrial neinregistrat care indeplineste conditia noutatii si a caracterului individual este de 3 ani de la data la care desenul sau modelul a fost divulgat publicului pentru prima data in cadrul Uniunii Europene. Protectia oferita desenelor neinregistrate este menita sa sprijine sectoarele economice care produc, pe perioade scurte de timp un numar mare de desene sau modele industriale cu ciclu de viata relativ scurt, din care numai un mic procent va fi comercializat in cele din urma.

Prin hotararea de fata, CJUE intareste protectia acordata desenelor comunitare neinregistrate si vine in intampinarea creatorilor vestimentari care se pot baza cu mai multa incredere in drepturile conferite de desenele comunitare neinregistrate.

Acestia nu vor fi nevoiti sa aduca dovezi pentru a arata ca desenul ce le apartine are caracter individual. Singurul lucru care trebuie aratat este elementul care confera acest caracter, mai departe aplicandu-se prezumtia de validitate a desenului comunitar neinregistrat.

Pe de alta parte, CJUE a ingreunat sarcina celor care vor sa conteste caracterul individual al desenului. Acestia vor trebui sa isi intemeieze pretentiile pe baza unuia sau mai multor modele anterioare, concrete si individual determinate, fara a avea posibilitatea de a se folosi de mai multe trasaturi apartinand mai multor desene (CJUE interzice practica de ”cherry picking”).

Hotararea reprezinta asadar o victorie pentru casa internationala de moda Karen Millen, dupa un litigiu de aproape 7 ani cu retailer-ul irlandez Dunnes. Cazul se va intoarce la instanta suprema din Irlanda care va emite hotararea pe fondul cauzei pe baza principiilor stabilite de CJUE.

Avocat Cosmina SIMION
Avocat Laura LEANCĂ
DLA PIPER

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti