Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Specialiștii CITR analizează principalele modificari legislative ale noii Legi a insolvenței
30.06.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Insolvență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Specialiștii în insolvență ai CITR, parte a CITR Group, consideră benefice modificările Legii privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, care va intra în vigoare începând de sâmbătă, de la ora 00:00. Acestea vor fluidiza procesul judiciar și vor avea efecte pozitive asupra mediului de afaceri.

”Suntem în plin proces de reformare a dreptului insolvenței; ceea ce a început cu Ordonanța de urgență nr. 91/2013, care a provocat la momentul respectiv valuri de nemulțumire și contestații, se finalizează în cele din urmă într-o formă mai compactă prin noua lege a insolvenței. Din punctul nostru de vedere, această formă a legii este de bun augur și va aduce îmbunătățiri în desfășurarea procedurilor de insolvență”, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, asociat coordonator al CITR.

În forma finală a legii au fost introduse noi standarde benefice pentru procedură, precum cel al inventarierii averii debitorului în termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii, stabilirea unui termen redus pentru perioada observației etc. Sunt practici pe care CITR le susține de multă vreme, întrucât ele asigură fluența procedurii.

Legea răspunde și unor dileme ale legislației anterioare, cum sunt, de exemplu, acțiunile creditorului bugetar în procedură. Un astfel de concept este testul creditorului privat, extrem de util, în special aplicat problematicii ajutorului de stat raportat la reducerea creanțelor bugetare. Testul analizează dacă Statul, în calitatea sa de creditor privat, urmărește maximizarea șanselor de a recupera întreaga datorie. Dacă un creditor privat, pus în aceleași condiții cu creditorul bugetar, ar accepta o reducere a creanței sale prin plan, o eventuală acceptare de către creditorul bugetar a unui plan care propune reducerea creanței sale nu constituie ajutor de stat.

O altă noutate importantă este posibilitatea acordată creditorilor și administratorului judiciar de a formula obiecțiuni împotriva rapoartelor de evaluare. Ele sunt apoi soluționate de către judecătorul sindic, iar în cazul admiterii contestației, evaluatorul este obligat să răspundă obiecțiunilor. În situația în care raspunsul nu e satisfăcător, judecătorul poate dispune efectuarea unei noi expertize. Posibilitatea de a chestiona aceste rapoarte de evaluare, însoțită de controlul judiciar al judecătorului sindic, va asigura corectitudinea lor și un cadru mai securizat pentru participanții la procedură.

O prevedere de asemenea importantă, în cazul intrării în faliment prin eșuarea reorganizării, este revenirea la tabelul definitiv a tuturor creanțelor împotriva debitorului și renașterea creanțelor reduse prin plan. Astfel este descurajată propunerea unor planuri neviabile, doar pentru a beneficia de asa-numitul hair-cut al creanțelor.

Nu în ultimul rând, un pas înainte este și introducerea în Lege a unor mecanisme clare și eficiente pentru protejarea creanței finanțatorilor din perioadele de observație și reorganizare, mecanism cunoscut sub denumirea de new money priviledge. Această prevedere este un foarte mare progres legislativ, cu efecte pozitive asupra mediului de afaceri.

Despre CITR

CITR, liderul pieței de insolvență din  România, acționează ca liant între debitoare și ceilalți participanți în procedură. Cu o echipă de peste 110 de specialiști, 40 practicieni în insolvență și 12 echipe de lucru, CITR a gestionat procedura insolvenței a peste 750 de societăți comerciale și este reprezentă la nivel național. Expertiza acoperă arii de activitate ca: agricultură, transport, industria farmaceutică, alimentară, a lemnului, a încălțămintei, producții ceramice, panificație, activități comerciale, extracţia și prelucrarea produselor petroliere, prelucrarea minereurilor neferoase, real estate.

CITR este parte a CITR Group, un grup de societăți specializat în identificarea de soluții personalizate pentru companiile în dificultate.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti