Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

Norme UE cu privire la protecția internațională a minorilor
01.07.2014 | Irina RÎMARU

Secţiuni: Dreptul familiei, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

În lumina unei hotărâri recente a Curții de Justiție a UE, Comisia propune stabilirea clară a statului membru responsabil de examinarea cererilor depuse de minori neînsoțiți. Propunerea va îmbunătăți, în special, situația acelor minori care solicită protecție internațională și care nu au membri ai familiei, frați, surori sau rude pe teritoriul UE, potrivit europa.eu.

Cecilia Malmström, comisarul pentru afaceri interne: „Drepturile copilului trebuie să prevaleze întotdeauna. Avem nevoie de norme ale UE în materie de azil mai clare și mai previzibile pentru minorii neînsoțiți. Prin propunerea noastră, vom garanta faptul că interesul superior al minorilor va prevala întotdeauna în cadrul procedurii Dublin și că acești minori nu vor fi transferați fără un motiv bine justificat dintr-un stat membru al UE în altul. Acești solicitanți minori vor avea acces mai rapid la procedurile de stabilire a statutului de protecție internațională. Acest lucru va spori eficacitatea sistemului nostru comun de azil pentru unele dintre cele mai vulnerabile categorii de solicitanți”.

Anul trecut, 12.690 de minori neînsoțiți au depus o cerere de azil în UE. Unii dintre ei nu au la cine să apeleze în statele membre ale UE și se află într-o situație extrem de vulnerabilă, confruntându-se cu dificultăți deosebite în primele etape ale procedurii de azil.

Pentru a stabili de comun acord statul membru responsabil și pentru a evita conflictele de interese, statele membre în cauză cooperează atunci când evaluează interesul superior al minorului. Pentru a facilita cooperarea între statele membre și a preveni abuzurile, propunerea prevede că statele membre trebuie să se informeze reciproc cu privire la orice responsabilitate nou asumată. Propunerea Comisiei urmează să fie discutată în Parlamentul European și în Consiliul UE.

Irina RÎMARU

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti