Litigii, achiziţii publice, arbitraj, banking, concurenţă, drept civil, drept penal, dreptul familiei, dreptul muncii, executare silită, fiscalitate, fuziuni & achiziţii, insolvenţă, Internet, procedură civilă, proprietate intelectuală, societăţi
Afaceri transfrontaliere, asigurări, construcţii, contencios administrativ, contravenţii, drept comercial, drept constituţional, dreptul sportului, dreptul UE, energie, health & pharma, infrastructură, jocuri de noroc, media & publicitate, mediere, piaţa de capital, protecţia consumatorilorprotecţia mediului, telecom
 
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
Baroul Bucureşti - Societatea de Ştiinţe Juridice
Documentare juridică pentru avocaţi
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Modificări legislative. Corecţii financiare în baza OUG nr. 66/2011

1 iulie 2014 | Adelina VRÂNCIANU

În Monitorul Oficial nr. 480 din data de 28 iunie 2014, s-a publicat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 47/2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora.

Noile reguli s-au adoptat având în vedere necesitatea:
– alinierii tratamentului încălcărilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice şi flexibilizării nivelului corecţiilor financiare în conformitate cu prevederile noului Ghid pentru determinarea corecţiilor financiare aplicate de Comisia Europeană pentru cheltuielile finanţate de Uniunea Europeană prin management partajat, pentru neconformitate cu regulile de achiziţie publică, aprobat prin Decizia CE nr. C (21.031) 9.527/19.12.2013,
– corelării prevederilor ordonanţei de urgenţă cu modificările şi completările aduse prin decizia Comisiei Europene,
– adoptării unor măsuri de sprijin pentru asigurarea unei bune gestiuni financiare a fondurilor europene atât de către beneficiari publici/privaţi, cât şi de către autorităţile cu competenţe în gestionarea fondurilor europene,
– acordării posibilităţii ca autorităţile cu competenţe în gestionarea fondurilor europene să nu aplice corecţii financiare pentru neregulile care nu au nici un potenţial impact financiar,
– evitării aplicării unor corecţii excesive stabilite în urma identificării de nereguli în aplicarea legislaţiei comunitare şi naţionale privind achiziţiile publice.

Autorităţile cu competenţe în gestionarea fondurilor europene vor avea obligaţia aplicării de reduceri procentuale din sumele solicitate la plată de către beneficiari, în situaţia în care se constată cel puţin una din abaterile prevăzute în anexa care face parte integrantă din ordonanţa de urgenţă, în raport cu:
a) reglementările naţionale în vigoare în domeniul achiziţiilor publice,
b) reglementările comunitare aferente programelor cărora le sunt aplicabile alte prevederi decât Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006,
c) procedurile sau instrucţiunile specifice de achiziţii aplicabile beneficiarilor privaţi, alţii decât autorităţile contractante.

Tipurile de abateri de la aplicarea prevederilor privind procedurile de achiziţie prevăzute în anexa la ordonanţă sunt cele care au fost constatate cel mai frecvent ca urmare a activităţii de verificare/control/audit. Pentru alte abateri care nu sunt definite în anexă, autoritatea cu competenţe în gestionarea fondurilor europene va aplica reduceri procentuale în concordanţă cu principiul proporţionalităţii sau, acolo unde este posibil, prin analogie cu abaterile identificate în anexă.

Pentru abaterile de la aplicarea prevederilor privind procedurile de achiziţie de natură formală, care nu au niciun potenţial impact financiar, nu se vor aplica reduceri procentuale.

În cazul în care, pentru acelaşi contract de achiziţie verificat, se constată existenţa mai multor abateri privind regimul achiziţiilor pentru care trebuie aplicate reducerile procentuale prevăzute în anexă, se va aplica valoarea cea mai mare a reducerii procentuale propuse.

Ratele reducerilor procentuale aplicabile sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 519/2014 privind stabilirea ratelor aferente reducerilor procentuale/corecţiilor financiare aplicabile pentru abaterile prevăzute în anexa la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, publicată în Monitorul Oficial nr. 481 din 28 iunie 2014.

Adelina VRÂNCIANU
doctorand, Facultatea de Drept, Universitatea din București


Aflaţi mai mult despre , , ,

Lasă un răspuns

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.