Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
 1 comentariu

Etapele premergătoare sancționării disciplinare
02.07.2014 | Răzvan VASILIU

JURIDICE - In Law We Trust

Legislatia muncii impune parcurgerea unor etape obligatorii, mai inainte de aplicarea unei sanctiuni disciplinare. Astfel, potrivit dispozitiilor art. 251 alin. (1) Codul muncii, nicio sanctiune, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa fara efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Desi legislatia este cat se poate de clara in ceea ce priveste obligativitatea efectuarii unei cercetari disciplinare prealabile pentru aplicarea unei sanctiuni, in practica sunt des intalnite cazurile in care angajatorii, fie din nestiinta, fie din indolenta, dispun sanctionarea salariatului omitand sa mai efectueze cercetarea disciplinara prealabila.

Intr-o atare situatie, daca salariatul se adreseaza instantei judecatoresti, sansele de a obtine anularea deciziei de sanctionare sunt foarte ridicate. In cazul in care sanctiunea aplicata este desfacerea disciplinara a contractului individual de munca, consecinta pentru angajatorul care nu efectueaza cercetarea disciplinara o reprezinta sanctionarea acestuia la plata unei despagubiri, despagubire echivalenta cu salariile de care salariatul ar fi beneficiat, de la momentul concedierii si pana la efectiva reintegrare/pana la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti (in functie de solicitarea salariatului reclamant).

Pentru aplicarea corecta a sanctiunii disciplinare, cu exceptia avertismentului scris, angajatorul trebuie sa se asigure ca la dosarul de cercetare disciplinara in baza caruia se dispune aplicarea sanctiunii, exista cel putin urmatoarele acte, a caror enumerare este facuta cronologic:
1. referatul de sesizare a abaterii disciplinare;
2. decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara;
3. convocarea salariatului la cercetarea disciplinara;
4. procesul verbal al cercetarii disciplinare;
5. raportul comisiei de cercetare disciplinara;
6. decizia de sanctionare disciplinara.

In masura in care unul dintre aceste acte nu exista sau angajatorul a omis sa parcurga etapele cercetarii disciplinare, sansele ca sanctiunea dispusa sa fie anulata de catre instanta sunt ridicate.

Orice eroare pe care angajatorul o face in procesul de sanctionare disciplinara va fi folosita de salariat pentru a-si maximiza sansele de reusita intr-un eventual litigiu. Mai mult, pentru judecatorul dosarului este mult mai simplu sa anuleze decizia de sanctionare ca urmare a nerespectarii formalismului impus de legislatie, fara a mai intra in analiza fondului problemei.

Av. Razvan VASILIU
VASILIU & MICLEA

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Etapele premergătoare sancționării disciplinare”

  1. Vasile BLOJ spune:

    Frumos articol, multumesc 🙂

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.