Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Achizitii publice, Noutăți legislative, RNSJ, Studii

Noi reguli în materia achiziţiilor publice. OUG nr. 34/2006. Garanţia de bună conduită

2 iulie 2014 | Adelina VRÂNCIANU

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 486/30.06.2014 s-a publicat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/28.06.2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.

În scopul fluidizării procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice şi pentru protejarea autorităţilor contractante împotriva depunerii unor contestaţii abuzive care au modificat scopul pentru care au fost instituite căile de atac în domeniul achiziţiilor publice, s-a introdus obligativitatea constituirii garanţiei de bună conduită.

Astfel, potrivit art. 2711 din OUG nr. 34/2006, contestatorul are obligaţia de a constitui garanţia de bună conduită pentru întreaga perioadă cuprinsă între data depunerii contestaţiei/cererii/plângerii şi data rămânerii definitive a deciziei Consiliului/hotărârii instanţei de judecată de soluţionare a acesteia.

Contestaţia/Cererea/Plângerea va fi respinsă în cazul în care contestatorul nu prezintă dovada constituirii garanţiei de bună conduită.

Garanţia de bună conduită se constituie prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis în condiţiile legii de o societate bancară ori de o societate de asigurări şi se depune în original la sediul autorităţii contractante şi în copie la Consiliu sau la instanţa de judecată, odată cu depunerea contestaţiei/cererii/plângerii.

Modalitatea de calcul a garanţiei de bună conduită este prevăzută de alin. (4) al art. 2711 , articol nou introdus prin OUG nr. 51/2014, şi se realizează prin aplicarea unui procent la valoarea estimată în funcţie de pragurile valorice prevăzute la art. 55 din OUG nr. 34/2006.

Garanţia de bună conduită trebuie să aibă o perioadă de valabilitate de cel puţin 90 de zile, să fie irevocabilă şi să prevadă plata necondiţionată la prima cerere a autorităţii contractante, în măsura în care contestaţia/cererea/plângerea va fi respinsă ca inadmisibilă.

Totodată, operatorii economici care depun contestatii vor fi obligaţi să justifice interesul legitim de efectuare a acestui demers, iar perioada în care contestatorii pot completa documentele depuse s-a micsorat de la cinci la trei zile.

Adelina VRÂNCIANU
doctorand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică