Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

CE. Respectarea drepturilor de proprietate intelectuală
03.07.2014 | Irina RÎMARU

Secţiuni: Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeană a adoptat două comunicări – un plan de acțiune menit să abordeze problema încălcării drepturilor de proprietate intelectuală în UE și o strategie privind protecția și asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în țările terțe, potrivit europa.eu.

Michel Barnier, comisarul european pentru piața internă și servicii: „Planul de acțiune adoptat arată modul în care dorim să ne reorientăm politica către o mai bună respectare a drepturilor de proprietate intelectuală de către sectorul privat. În loc să penalizăm cetățeanul pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, adesea în necunoștință de cauză, acțiunile prevăzute în acest context deschid calea către o abordare de tip „follow the money”, menită să îi priveze pe contravenienții la scară comercială de fluxurile de venituri.”

Karel De Gucht, comisarul UE pentru comerț: „Întreprinderile, creatorii și inventatorii noștri ar trebui recompensați pentru eforturile lor creatoare și inovatoare. Pentru aceasta și pentru a menține stimulentele pentru inovare și creativitate, trebuie să ne străduim să îmbunătățim în continuare standardele cu partenerii noștri internaționali. Suntem dispuși să ne adaptăm abordarea în funcție de nivelul lor de dezvoltare, dar subliniem efectele pozitive pe care drepturile de proprietate intelectuală le pot avea asupra creșterii, a ocupării forței de muncă și a consumatorilor.”

Algirdas Šemeta, comisarul UE responsabil cu domeniul vamal: „Asigurarea cu eficacitate a respectării drepturilor de proprietate intelectuală trebuie consolidată printr-o cooperare strânsă între autoritățile de asigurare a respectării legii și între aceste autorități și părțile interesate din mediul de afaceri. Acest lucru este esențial atât în cadrul UE, cât și în relațiile cu partenerii noștri internaționali. Această abordare participativă reprezintă o provocare, dar este singurul mod de a asigura protecția corespunzătoare a proprietății intelectuale la nivelul UE și al comerțului internațional.”

Acțiunile prevăzute în aceste comunicări vor fi inițiate și efectuate în 2014 și 2015. Comisia va monitoriza punerea în aplicare a acestor inițiative și invită Parlamentul European, Consiliul, statele membre, Comitetul Economic și Social European și părțile interesate, inclusiv Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (OAPI) prin intermediul Observatorului European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală, să contribuie activ la acțiunile viitoare. Comisia va analiza, într-o etapă ulterioară, dacă sunt necesare și alte măsuri, eventual de natură legislativă.

Irina RÎMARU

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti