Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Iași. Folosire sau prezentare de documente ori declarații false, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Reținere


2 iulie 2014 | Adrian CONDRAȘOV, Paula VÂRBAN, Adrian CONDRAȘOV
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA-Iași. Folosire sau prezentare de documente ori declarații false, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a inculpaților:
C.G., director general al SC Vascar SA Vaslui, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor concurente de:
– folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată;
– fals in înscrisuri sub semnătura privată, în formă continuată;
– folosire cu rea credinţă a bunurilor sau a creditului societății, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, în forma continuată;
– spălare de bani;
– folosire cu rea credinţă a bunurilor sau a creditului societăţii, în formă continuată;
– efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoana, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată;

C.I., fost director comercial si director economic al SC Vascar SA și acționar al acestei societăți, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor concurente de:
– complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave;
– spălare de bani, în formă continuată;
– complicitate la folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau a creditului societății, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, în forma continuată;

Ș.F., contabil șef la SC Vascar SA, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor concurente de:
– complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave;
– complicitate la folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau a creditului societății, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect;
– spălare de bani, în formă continuată;
– complicitate la folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau a creditului societăţii, în legătură directă cu o infracţiune asimilată celor de corupţie, în formă continuată;
– complicitate la efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoana, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată;

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a rezultat că, în cauză, există date şi probe din care a reiese suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008-2010, SC Vascar SA a derulat un proiect finanțat din fonduri comunitare “ pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile programului naţional pentru dezvoltare rurală”, perioada de implementare fiind de 24 de luni.
Valoarea eligibilă totală a proiectului a fost de 14.705.128 lei, echivalentul a 3.980.814 euro, din care, autoritatea contractantă a decontat cheltuieli în valoare totală de 5.839.677,81 lei.
Unele persoane din conducerea SC Vascar SA, sub comanda inculpatei C.G., ajutată de inculpata Ș.F., contabil șef al societății comerciale, au planificat și au executat în detaliu fraudarea proiectului finanțat prin programul FEADR, prin simularea legalității procedurilor de achiziții, obținând astfel, atât din bugetul comunitar, sume foarte mari de bani, pe care și le-a însușit, prin simularea unor operațiuni comerciale licite.
Astfel, nouă contracte de achiziții de utilaje au fost atribuite unei firme (al cărei unic asociat și administrator era inculpatul C.I., director și acționar și în cadrul SC Vascar SA), în urma unor proceduri de selecție simulate, la prețuri mult supraevaluate, o parte a banilor fiind ulterior returnați inculpatei C.G., prin intermediul firmelor controlate în mod absolut de către aceasta și familia sa.
Astfel, această societate comercială a fost interpusă în cadrul procedurilor de achiziții, aceasta societate comercială achiziționând utilaje și echipamente de la furnizori și vânzându-le apoi SC Vascar SA la un preț total cu 2.959.692,42 lei mai mare decât valoarea lor de piață.
Pentru a simula respectarea prevederilor privind procedurile de achiziţii aplicabile și pentru a ascunde conflictul de interese ce rezulta din legăturile dintre structurile acţionariatului SC Vascar SA și al firmei câștigătoare a licitației, inculpata C.G. a întocmit și semnat mai multe documente în cuprinsul cărora a menţionat, în mod nereal, faptul că nu există niciun interes care să afecteze imparţialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a ofertelor.
În perioada 2009-2010, prin intermediul unor operațiuni comerciale fictive, denumite “punere la dispoziţie de personal”, inculpatii C.G., C.I. si Ș.F. au transferat în conturile SC Vascar SA și ale altor două firme, controlate în mod absolut de C.G., din contul firmei al cărei unic asociat si administrator era inculpatul C.I., suma totală de 510.079,70 lei, pentru a disimula originea ilicită a acesteia.
De asemenea, alte 16 contracte au fost încheiate de către SC Vascar SA, reprezentată de C.G., cu diverse societăţi comerciale din Romania și din străinătate, cu sprijinul unor persoane care au emis si trimis oferte pur formale in numele altor firme.
Scopul acestor acțiuni a fost acela de a simula legalitatea procedurilor de atribuire și al creării aparenţei eligibilității cheltuielilor efectuate de SC Vascar SA cu respectivele achiziţii.
Faptele au avut ca rezultat obținerea fără drept de către SC Vascar SA a sumei totale de 5.277.354,56 lei, din finanțarea nerambursabila acordata de Agenția de Plăti pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, in cadrul proiectului.
De asemenea, distinct de faptele legate de obţinerea fără drept a finanţării nerambursabile în cadrul proiectului, inculpata C.G., beneficiind și de sprijinul inculpatei Ș.F., a transferat, pe parcursul unei perioade îndelungate de timp, prin intermediul mai multor operaţiuni comerciale nejustificate, vădit defavorabile SC Vascar SA, pe care inculpata, în calitate de director general al companiei, potrivit prevederilor Legii nr. 31/1990, era incompatibila sa le deruleze, suma totala de 4.981.852,81 lei, în conturile a trei societăți comerciale care aparţineau inculpatei și familiei acesteia.

Inculpaților Ș.F., C.I. și C.G. li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, în data de 2 iulie 2014, Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă.
Precizam ca in cauza se efectuează cercetări și fată de alte persoane fizice si juridice.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Adrian CONDRAȘOV

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro