Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

PICCJ. Înşelăciune şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată
03.07.2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI

JURIDICE - In Law We Trust

PICCJ. Înşelăciune şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului S.D.A., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a rezultat faptul că, începând cu luna august 2012, în calitate de director executiv al unui spital privat, S.A.D. a indus în eroare Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, prezentând pentru decontare servicii medicale fictive şi, în acest scop, a determinat mai mulţi angajaţi ai spitalului să întocmească foi de observaţie clinică generală pe numele unor pacienţi fictivi, în care se menţiona prestarea unor servicii medicale fictive.
În contextul descris mai sus, după momentul învestirii ca manager executiv, inculpatul S.A.D. a solicitat medicilor ce îşi desfăşurau activitatea în cadrul spitalului să crească numărul de internări, condiţie esenţială pentru realizarea performanţelor stabilite prin contractul încheiat de acesta cu angajatorul, precum şi pentru sporirea veniturilor proprii. Astfel, o creştere a mediei de pacienţi spitalizaţi cu 7 pacienţi pe zi (adică realizarea unei medii de 20 de pacienţi spitalizaţi pe zi, faţă de media de 13 existentă la data preluării funcţiei – aspect menţionat în contract), ar fi condus la creşterea valorii încasărilor spitalului şi i-ar fi adus inculpatului o creştere a veniturilor.
Datorită costurilor ridicate ale prestaţiilor medicale, specifice unui spital privat, creşterea numărului de internări nu a fost posibilă, astfel încât inculpatul le-a solicitat medicilor să facă internări fictive (adică să întocmească foi de observaţie clinică generală ce atestau prestarea unor servicii medicale spitaliceşti pacienţilor ce se adresaseră spitalului doar pentru efectuarea de analize medicale sau ale căror date de identificare erau deţinute de medici, chiar dacă spitalul nu le prestase acestora niciun serviciu medical).
În vederea atragerii pacienţilor, prin intermediul medicilor de familie s-au făcut campanii prin care se ofereau pachete de analize gratuite persoanelor care se prezentau cu adeverinţă de venit şi bilet de trimitere de la medicul de familie.
În ciuda opoziţiei medicilor, inculpatul i-a determinat, în cele din urmă, pe aceştia să întocmească astfel de foi de observaţie, utilizând ca factor de presiune ameninţarea desfacerii contractului de muncă. Este de menţionat faptul că activitatea inculpatului de determinare a medicilor să întocmească foi de observaţie ce atestau internări nereale, i-a vizat pe medicii angajaţi ai spitalului, ale căror venituri proveneau exclusiv din această unitate spitalicească.
Cum în luna decembrie 2012 spitalul nu reuşise să utilizeze suma aferentă serviciilor medicale spitaliceşti contractate, ceea ce, pe lângă o reducere a veniturilor, ar fi condus şi la reducerea valorii serviciilor medicale ce urmau a fi contractate în 2013, presiunile exercitate de inculpatul S.A.D. asupra medicilor, în vederea întocmirii de foi de observaţie clinică generală nereale, au crescut, ceea ce a determinat o explozie a cazurilor internate la finalul lunii decembrie 2012.

Prejudiciul estimat a fi produs în cauză este de cca. 183.911 lei, sumă cu care s-a constituit parte civilă Casa Judeţeană de Pensii Timiş. Prin ordonanţa procurorului din data de 24 martie 2014 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a propririi asupra sumelor datorate de către partea responsabilă civilmente S.C. A.H. S.A., în temeiul contractelor de furnizare de servicii medicale spitaliceşti încheiate anual, până la concurenţa sumei de 183.911 lei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Timişoara.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.mpublic.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.