Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

CJUE. Concluziile Avocatului general ref. încălcarea dreptului european al concurenței de către companiile naționale de transport aerian
04.07.2014 | JURIDICE.ro

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 3 iulie 2014, concluziile Avocatului general Juliane KOKOTT în cauza C-302/13, flyLAL-Lithuanian Airlines, având ca obiect o cerere de decizie preliminară formulată de Curtea Supremă a Republicii Letonia cu privire la interpretarea noțiunii de materie civilă și comercială prevăzute la articolul 1 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 44/2001, precum și a articolului 22 punctul 2 și a articolului 34 punctul 1 din același regulament.

Contextul în care s-a adresat cererea de decizie preliminară este următorul: flyLAL Lithuanian Airline (societate lituaniană de transport aerian) a sesizat instanțele lituaniene cu o cerere de despăgubire împotriva Lidosta Rīga și a Air Baltic (societăți al căror capital este deținut 100% și, respectiv, majoritar de statul leton), prin care s-a invocat încălcarea dreptului european al concurenței ca urmare a aplicării legislației letone în temeiul căreia Air Baltic a beneficiat de reducerea taxelor aeroportuare percepute de Lidosta Rīga. Înainte de a pronunța o hotărâre pe fond asupra acestei cereri, Curtea de Apel din Lituania a dispus, prin hotărârea din 31 decembrie 2008, luarea măsurii provizorii de sechestrare a bunurilor deținute de Air Baltic și de Lidosta Rīga, până la concurența sumei pretinse în cadrul acțiunii principale în despăgubire. În prezent, instanța de trimitere – Curtea Supremă a Republicii Letonia – este chemată să soluționeze recursul formulat de Air Baltic și de Lidosta Rīga cu privire la cererea formulată de flyLAL Lithuanian Airlines, având ca obiect recunoașterea și punerea în executare a hotărârii din 31 decembrie 2008 pe teritoriul Letoniei.

Avocatul general Juliane KOKOTT propune Curții să se răspundă la întrebările preliminare adresate în sensul că un litigiu care privește măsuri provizorii, în cadrul căruia o întreprindere privată de transport aerian solicită, ca urmare a unor pretinse încălcări ale normelor de drept al concurenței al Uniunii Europene, printre altele, despăgubiri unei întreprinderi deținute de stat care îi permite utilizarea unui aeroport în schimbul plății taxelor aeroportuare, reprezintă o acțiune în materie civilă și comercială în sensul articolului 1 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 44/2001, chiar și în cazul în care taxele aeroportuare și eventualele reduceri aplicate asupra acestor taxe sunt reglementate prin acte normative naționale.

De asemenea, o acțiune în despăgubire precum cea care face obiectul procedurii principale nu reprezintă un litigiu privind valabilitatea deciziilor adoptate de organele societății în sensul articolului 22 punctul 2 din Regulamentul (CE) nr. 44/2001, având în vedere că, în speță, litigiul nu privește contestarea validității sau anularea unei decizii a societăților-pârâte.

În sfârșit, în opinia avocatului general, având în vedere împrejurările din procedura principală, nici motivarea insuficientă a hotărârii a cărei executare se solicită și nici consecințele economice care decurg din executare nu sunt temeiuri suficiente pentru a refuza, în aplicarea articolului 34 punctul 1 din Regulamentul (CE) nr. 44/2001, recunoașterea hotărârii menționate pentru motive de ordine publică.


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.