« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 
2 comentarii

ICCJ. Administratorul asociat nu poate contesta revocarea sa din funcţie
07.07.2014 | Corina CIOROABĂ

Drept Timisoara
Secţiuni: Corporate, RNSJ | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că asociatul administrator al unei societăţi, nici din perspectiva calităţii de asociat, nici din aceea a calităţii de administrator şi nici măcar din aceea de terţ, nu are vocaţie să atace hotărârile A.G.A., întrucât nu întruneşte cerinţele de procedibilitate prevăzute de art. 132 alin. (2), (4), ori (3), după caz, din Legea nr. 31/1990. În acest sens, Înalta Curte a arătat că, de vreme ce în conformitate cu dispoziţiile art. 132 alin. (4) din Legea nr. 31/1990, administratorul asociat nu are dreptul de a vota în cadrul adunărilor generale în care administraţia sa este pusă in discuţie, el nu are dreptul să conteste nici revocarea sa din funcţie şi numirea noilor administratori sau a directorului general, numirea noilor persoane fiind rezultatul firesc al măsurii revocării. În caz contrar, dacă s-ar admite dreptul asociatului administrator de a contesta numirea administratorului care l-a succedat, s-ar ajunge la situaţia de a fi lipsită de efecte chiar revocarea din funcţie. (Decizia nr. 3915 din 13 noiembrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare hotărâre AGA)

* a se vedea, în sens contrar, Nulitatea absolută a unei hotărâri AGA poate fi invocată de orice persoană interesată, inclusiv de asociații care s-au abținut sau care au votat pentru adoptarea hotărârii | Petre Piperea

Corina CIOROABĂ

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.