Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Drept penal RNSJ Studii

Cadrul procesual al efectuării cercetării la faţa locului în cazul accidentelor rutiere

7 iulie 2014 | Alexandra ȘINC

S-a pus problema, în practica judiciară, în ce modalitate cercetarea la faţa locului în cazul accidentelor rutiere soldate cu vătămări de persoane se poate efectua în cadrul procesului penal, potrivit dispoziţiilor art. 97 alin. 2 din Codul de procedură penală, în condiţiile în care infracţiunea de vătămare corporală din culpă se pedepseşte, indiferent de gravitatea acesteia, la plângerea prealabilă a persoanei vătămate (art. 196 alin. 6 din Codul penal).

Altfel spus, chestiunea în discuție este dacă, imediat după producerea accidentului, în situaţia în care persoana vătămată se află în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, se poate dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă.

Potrivit art. 97 alin. 2 din Codul de procedură penală, proba se obţine în procesul penal. Conform art. 192 alin. 1 din Codul de procedură penală, cercetarea la faţa locului se dispune de către organul de urmărire penală atunci când este necesară constatarea directă în scopul determinării sau clarificării unor împrejurări de fapt ce prezintă importanţă pentru stabilirea adevărului, iar potrivit art. 195 alin. 1 din Codul de procedură penală, despre efectuarea acesteia se încheie un proces verbal.

Potrivit dispoziţiilor art. 198 alin. 2 din Codul de procedură penală procesul verbal sus-menţionat este mijloc de probă.

Din cele arătate mai sus rezultă că, pentru a avea valoare probatorie, cercetarea la faţa locului trebuie să fie efectuată după începerea urmăririi penale cu privire la faptă.

Se pune problema în ce măsură organul de urmărire penală poate dispune în acest sens, câtă vreme persoana vătămată în accident nu a formulat plângere prealabilă.

Potrivit art. 305 alin. 1 din Codul de procedură penală, când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul din cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. 1, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă, iar conform art. 16 alin. 1 lit. e din Codul de procedură penală, acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă nu mai poate fi exercitată dacă lipseşte plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiţie prevăzută de lege pentru punerea în mişcare a acţiunii penale.

Din cele de mai sus rezultă, în aparenţă, că imposibilitatea persoanei vătămate de a-şi exprima voinţa în legătură cu o eventuală formulare a plângerii prealabile împiedică începerea urmăririi penale în cauză.

Dacă am admite ca fiind corectă o astfel de interpretare, ar însemna că unul dintre cele mai importante mijloace de probă în cazul accidentelor de circulație nu s-ar putea administra, ori, nefiind administrat în cadrul procesual corespunzător, ar avea cel mult valoarea unei dovezi extrajudiciare, ceea ce este, în mod evident, absurd.

În realitate, o astfel de interpretare nu este corectă, pentru considerentele pe care le vom expune în continuare.

Potrivit art. 295 alin. 1 din Codul de procedură penală, punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede o astfel de plângere, iar conform art. 296 alin. 1 din Codul de procedură penală aceasta trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.

Faţă de cele de mai sus, în opinia noastră, existenţa plângerii prealabile nu trebuie analizată imediat după momentul comiterii infracţiunii, ci după trecerea termenului prevăzut de art. 296 alin. 1 din Codul de procedură penală.

În acest sens pledează şi faptul că respectivul termen curge nu de la data comiterii faptei, ci din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea ei.

Mai mult decât atât, din interpretarea dispoziţiilor art. 297 alin. 2 din Codul de procedură penală rezultă că persoana vătămată nu este obligată, în toate situaţiile, să cunoască faptul că o infracţiune comisă în dauna sa se pedepseşte la plângere prealabilă, existând şi împrejurări în care urmărirea penală se efectuează iniţial din oficiu, iar ulterior aceasta este chemată de organele judiciare pentru a-şi preciza poziţia.

Cele de mai sus permit a se trage concluzia că analiza îndeplinirii condiţiei de procedibilitate constând în formularea plângerii prealabile de către persoana vătămată nu trebuie făcută imediat după producerea accidentului rutier în care aceasta a fost implicată, cu atât mai mult cu cât, în cele mai multe cazuri, starea de sănătate împiedică o manifestare de voinţă în momentul imediat ulterior acestuia.

Ca urmare, analiza privind existenţa plângerii nefiind făcută imediat după producerea accidentului, potrivit celor arătate mai sus, nici constatarea  incidenţei dispoziţiilor art. 16 alin. 1 lit. e din Codul de procedură penală în cauză nu este posibilă în acest moment.

În consecinţă, organele de urmărire penală sesizate cu privire la comiterea unui accident rutier soldat cu vătămarea corporală a unei persoane vor dispune începerea urmăririi penale pentru infracţiunea prevăzută de art. 196 alin. 2 şi 3 din Codul penal şi vor proceda la efectuarea cercetării la faţa locului şi a altor acte ce nu suferă amânare.

Ulterior, în măsura în care starea de sănătate a persoanei vătămate o va permite, se va proceda faţă de aceasta conform art. 297 alin. 2 din Codul de procedură penală.

În acest fel se poate da eficiență atât regulilor privind administrarea probelor exclusiv în cursul procesului penal, cât și celor privind pedepsirea unor infracțiuni doar la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, fără ca prin interpretarea corelativă a acestora să se ajungă la concluzia imposibilității de efectuare sau a lipsei de valoare probatorie a cercetării la fața locului în cazul unor accidente rutiere.

Procuror Alexandra ȘINC
Consilier al Procurorului general PICCJ

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership