Construiți comunități în jurul brandurilor personale sau organizațiilor
8 iulie 2014 | Ioana PRÂNDUREL
Experiențele mele profesionale mi-au dovedit că brandurile sunt ca oamenii: au înfățișare, tipuri de caracter, nume și moduri de a comunica și a se exprima. Așa cum oamenii trăiesc și se manifestă în comunități, așa se întâmplă și cu brandurile. Modul de comunicare cel mai adaptat lumii în care trăim este cel prin care construim comunități în jurul nostru și în jurul afacerilor noastre.
Construcția de comunitate gândită să se desfășoare în pași logici și într-un ritm firesc aduce laolaltă oameni și organizații ce împărtășesc aceleași valori.
Consider că ideea de comunitate este cu adevărat esențială în viețile noastre. Nu văd acest concept ca pe un nou trend în comunicare și marketing. Ceea ce se întâmplă acum, prin readucerea lui în discuție și în practică, este revenirea la principii de bază, prezentate și explicate de către lideri de opinie precum Seth Godin (autor și antreprenor, cu cea mai recentă lucrare publicată intitulată Tribes) și Simon Sinek (și el autor și expert în leadership).
Comunitatea înseamnă infinit mai mult decât un grup de persoane care cumpără serviciile dumneavoastră. Dacă aveți ca scop simpla vânzare, atunci lăsați construcția de comunități pentru cei care au și alte obiective pe lumea asta.
Pașii de construcție a unei comunități din jurul unei organizații sau a societății de avocatură pe care o reprezentați încep de la analiza situației actuale a comunicării. Orice email sau comunicare cu clienții, colegii sau furnizorii presupune un act de comunicare.
Este important să definiți foarte clar care este publicul către care afacerea dumneavoastră se adresează și cine sunt cei cărora le este de folos ceea ce le oferiți, pentru ca apoi să vă fie ușor să alegeți și să inițiați canalele de comunicare în funcție de segmentele de public țintă din interiorul comunității pe care o formați. Orice comunitate se formează prin adaptarea la oamenii care vor face parte din ea. Aceștia urmăresc anumite canale de comunicare, așa că selecția făcută cu multă atenție este esențială pentru a ajunge la cei pe care vi-i doriți în comunitate. Este momentul să evaluați dacă vă este de folos social media și care dintre rețele servesc cu adevărat dezvoltării comunității și comunicării dintre membrii ei. Luați în calcul și canale de comunicare clasice, adică presa scrisă și audio-vizualul.
Definiți cu grijă mesajele cheie pe care le veți transmite pe fiecare canal în parte și apoi construiți planul de comunicare pe o perioadă de minimum trei luni. Începeți să comunicați și faceți-o temeinic.
Luați în calcul faptul că toți acești pași durează. Puteți porni la drum odată ce ați înlăturat gândul că există hocus-pocus în comunicarea din comunitatea pe care o veți construi. Rezultatele se văd în timp, la fel ca în orice demers în pași.
Odată ce ați construit o comunitate vă veți bucura de toată munca pe care ați depus-o și pașii pe care i-ați urmat vor căpăta și mai mult sens. Experiența proprie este cea cu adevărat revelatoare.
* mulțumim WALL-STREET.ro
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro