Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Condiţii de plată a lucrărilor suplimentare dintr-un contract de antrepriză
09.07.2014 | Corina CIOROABĂ


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că simplele facturi emise în vederea plăţii unor lucrări a căror execuţie intră în obiectul contractului de antrepriză la preţul forfetar nu poate determina admiterea unor pretenţii suplimentare faţă de preţul contractat iniţial. În aplicarea prevederilor art.1484 C. civ. (art. 1867 alin. 2 şi 3 NCC), Înalta Curte a arătat că „antreprenorul nu poate cere o sporire de preţ, nici cu titlu de îmbogăţire fără just temei, pe motiv că s-a mărit preţul muncii sau al materialelor, nici pe motiv că a efectuat modificări sau adăugiri la planul iniţial, dacă aceste modificări sau adăugiri nu au fost prevăzute în niciun act adiţional şi nici nu s-a dovedit acordul scris al beneficiarului pentru modificările de preţ şi că nu sunt incidente normele generale privind încheierea convenţiilor şi executarea acestora”. În acest sens, Înalta Curte a mai precizat că beneficiarul trebuia să comande aceste lucrări suplimentare prin note de comandă scrisă, iar antreprenorul trebuia să le accepte sau nu tot în formă scrisă. (Decizia nr. 3800 din 7 noiembrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acţiune în anulare hotărâre arbitrală)

Corina CIOROABĂ

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate