« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

ICCJ. Drepturile patrimoniale ale asociatului retras din societate
10.07.2014 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Corporate, RNSJ | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că retragerea asociatului din societatea cu răspundere limitată face parte dintre modalităţile de încetare a raporturilor de asociere şi constă în părăsirea voluntară a societăţii, cu consecinţa încetării calităţii de asociat şi a răscumpărării de către societate a părţilor sociale ale asociatului retras. Drepturile asociatului retras, care se cuvin pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor, iar în cazul în care asociaţii nu se înţeleg cu privire la drepturile mai sus menţionate, acestea vor fi stabilite de instanţa judecătorească. Înalta Curte a precizat că drepturile patrimoniale ale asociatului retras din societate se calculează în raport de valoarea reală a activului şi pasivului de la data retragerii. În speţă, Înalta Curte a apreciat că este necesară efectuarea unei expertize contabile pentru stabilirea valorii reale a activului şi pasivului societăţii la data retragerii recurentei din societate, urmând a se stabili drepturile ce se cuvin acesteia în raport de cota din capitalul social pe care a deţinut-o. (Decizia nr. 3802 din 7 noiembrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect retragere asociat din societate)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.